Akutte skuldersmerter

Akutte skuldersmerter opstår typisk på grund af et fald, en ulykke eller et slag. Der kan dog være andre årsager til, at akutte skuldersmerter opstår. I dette indlæg bliver du klogere på de forskellige årsager, symptomer og ikke mindst, hvad du skal gøre for at komme igennem den akutte fase. Nederst i indlægget finder du nogle gode øvelser for de akutte skuldersmerter.

Hvad er akutte skuldersmerter?

Akutte skuldersmerter er pludselige smerter i og omkring skulderen. Ofte opstår smerterne i forbindelse med ulykker eller fald i forbindelse med idræt og sport. Dog kan der være mange andre årsager til, at der opstår akutte smerter i skulderen:

Brud:

Et brud i den øvre del af overarmsknoglen og kravebenet kan give akutte skuldersmerter. Et brud opstår typisk som følge af et fald direkte på skulderen. De typiske symptomer på et brud er:

 

  • Smerter i hvile og ved bevægelse af skulder og overarm.
  • Hævelse omkring bruddet.
  • Nedsat bevægelighed. Du kan ikke bevæge skulder og overarm uden voldsomme smerter.
Brud skulder

Overbelastning af muskelsenerne:

Der er mange muskler og sener omkring skulderen. Især Rotatorcuff-musklerne har en vigtig betydning for stabiliteten i skulderen. Muskelsener bliver typisk overbelastet over tid, men der kan ske en komplet seneoverivning af Rotatorcuff-musklerne. Dette kan ske grundet en ulykke, gentagne overbelastninger af senen, som ikke er helet optimalt eller grundet slitage af muskelsenen, som har gjort den svag. De typiske symptomer på en akut overbelastning af muskelsenerne er:

 

  • Hævelse omkring den eller de påvirkede muskelsener.
  • Nedsat bevægelighed i skulder (Er der sket en komplet overrivning kan du ikke bevæge armen).
  • Svaghed i skulder og arm.

Ledkapselbetændelse:

Ledkapselbetændelse kaldes også for en “frossen skulder”. Her sker der en betændelse af ledkapslen. Her skrumper ledkapslen og efter noget tid klister ledkapslen sammen med overarmsknoglen. Dette kan være en langvarig proces, som kommer snigende over tid. I starten af forløbet er symptomerne:

  • Smerter i skulderen.
  • Stivhed i skulderen.
  • Smerter ved aktivitet og hvile
Smerter på forsiden af skulderen

Slimsækkebetændelse:

I skulderen har vi flere slimsække. En slimsæk er en lille væskefuld sæk, som glider mellem knogle og sene. En akut irritation af en slimsæk kan forårsage voldsomme smerter i skulderen. En akut slimsækkebetændelse opstår ofte som følge af gentagne bevægelser over hovedet, som fx. kast, malerarbejde, tømmerarbejde mm. De typiske symptomer på en akut slimsækkebetændelse i skulderen er:

 

  • Akutte smerter, som forværres ved tryk på slimsækken.
  • Hævelse svarende til slimsækken.
  • Varme omkring slimsækken.
  • Smerter, når du bevæger skulder og arm.
Skuldersmerter : Smerter på siden af skulderen

Skulderluksation:

En skulderluksation er, når skulderen går ud af led. Dette kan ske ved et fald, en ulykke eller et voldsomt slag mod overarmen. Har skulderen været ude af led flere gange skal der ofte mindre til, før den går ud af led igen. Her kan hurtige og ukontrollerede bevægelser af skulderen forårsage en skulderluksation. De typiske symptomer på dette er:

  • En synlig dislokation af skulderen.
  • Nedsat bevægelighed, hvor armen ikke kan bevæges.
  • Smerter i skulderen.

Sådan skal du gøre, når du får akutte skuldersmerter:

Oplever du pludselige stærke smerter i skulderen skal du kontakte din læge med det samme. Det samme gør sig gældende, hvis smerterne er opstået efter et fald, en ulykke eller et slag. Kan du ikke bevæge armen og/eller er skulderen gået ud af led skal du på hospitalet med det samme. Her er det vigtigt, at få sat skulderen på plads igen. Når skulderen er undersøgt af lægen kan du med fordel bruge nedenstående råd til at komme ovenpå de værste smerter og hævelse i skulderen:

Triggerpunkter kan opstå efter immobilisering

Aflast skulderen:

I de første dage er det vigtigt, at aflaste skulderen. Hold den i ro og undgå alle bevægelser, som giver smerter. Ved slemme smerter kan en slynge hjælpe med at holde skulderen i ro. Efter et par dage kan du begynde på lette bevægelighedsøvelser af skulder og arm indenfor smertegrænsen. Jo mere du kan bevæge armen, jo bedre er det for at vedligeholde styrken i musklerne omkring skulderen.

Kulde:

Oplever du meget hævelse omkring skulderen kan kulde hjælpe. Brug en kuldepakke eller en pose frosne ærter, som du placerer på det påvirkede område i 20 minutter hver anden time i de første dage, hvor hævelsen er værst. Husk altid at have et stykke stof imellem kulden og din hud, så du ikke får forfrysninger.

Akutte skuldersmerter

Kompression:

Et kompressionsbind kan også bruges til at mindske hævelsen i din skulder, samt lindre dine smerter. Kompression er med til at forhindre, at blodet fra de ødelagte blodkar i skulderen siver ud, hvilket mindsker hævelsen. Et kompressionsbind kan hjælpe med at gøre genoptræningsperioden kortere. Husk, at kompressionsbindet ikke må være for stramt. Hav kun bindet på om dagen og tag det af om natten.

Øvelser til at lindre dine akutte skuldersmerter:

Det er meget individuelt, hvornår smerterne og hævelsen er aftaget. Nogle oplever en bedring efter få dage, men andre oplever, at det tager længere tid. Efter et par dage, hvor du har fuldt ovenstående råd kan du gå i gang med lette bevægelighedsøvelser for skulderen. Det er altid vigtigt, at du laver øvelserne indenfor smertegrænsen. I nedenstående træningsvideo finder du nogle gode øvelser, som har fokus på smertelindring og bevægelighed af skulderen. Lav øvelserne 3-5x om dagen i de første uger indtil du har din fulde bevægelighed tilbage i skulderen og dine smerter er aftaget.

Det er meget individuelt, hvor lang tid det tager at komme ovenpå smerterne. Det afhænger blandt andet af årsagen, samt hvor stor skade der er sket i skulderen. De fleste oplever dog, at de er ovenpå igen efter 3 måneder.

Ønsker du hjælp til genoptræningen af din akutte skulderskade?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at genoptræne netop dine akutte skuldersmerter. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »
kontorskader kontorskade
Hele kroppen

Hvad er en kontorskade?

En kontorskade er smerter og gener, som er opstået i forbindelse med dit kontorarbejde. Sidder du ned foran en computer det meste af dagen er

Læs mere »
Øget lændesvaj
Kropsholdning

Øget lændesvaj

Mistænker du, at du har smerter i ryggen grundet et øget lændesvaj? I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor du kan opleve smerter og

Læs mere »
Tantepukkel
Brystryg

Tantepukkel

En tantepukkel er betegnelsen for den lille bule, som kan opstå i den nederste del af nakken. Bulen opstår omkring den syvende nakkehvirvel. Denne nakkehvirvel kan

Læs mere »
Smerter på ydersiden af foden stressbrud
Fod

Stressbrud

Et stressbrud kaldes også for et træthedsbrud. Et stressbrud kan opstå i hele kroppen, dog forekommer det typisk i underben og fødder, hvor der en stor

Læs mere »