Smerter på ydersiden af hoften

Smerter på ydersiden af hoften kan have flere årsager. Vores hofte er tæt forbundet til vores bækken og lænderyg og derfor kan smerterne også stamme fra lænderyggen. Det er derfor altid en god idé at få undersøgt din hofte (og ryg) af en fysioterapeut. De typiske årsager til smerter på ydersiden af hoften kan være:

Årsager til smerter på ydersiden af hoften:

Trokanterbursit:

En Trokanterbursit er en betændelse i slimsækken ved lårbensknoglen, som sidder på ydersiden af hoften.

Årsagen til smerterne opstår:
Smerter på ydersiden af hoften kan skyldes slimsækkebetændelse
En Trokanter Bursit kaldes også for slimsækkebetændelse i hoften. Her vil du opleve lokale smerter på ydersiden af hoften.

En slimsækkebetændelse på ydersiden af hoften opstår grundet en overbelastning af hoften. Har du over længere tid stået eller gået mere end du plejer kan dette overbelaste slimsækken og dermed medvirke til smerter. Løb op af trapper eller klatning kan også være årsager til betændelsen opstår. Har du haft en skade eller har haft et fald på hoften kan dette også forårsage betændelse i slimsækken. Det samme gør sig gældende ved operationer omkring hoften. Årsagen til dette kan være, at du efter skaden, faldet eller operationen har ændret dit gangmønster grundet smerter i hoften.

Symptomerne:

En Trokanterbursit giver smerter på ydersiden af hoften. I nogle tilfælde kan du opleve strålende smerter ned langs ydersiden af låret eller i ballen. Smerterne kan forværres, når du ligger på smertesiden eller du bruger hoften. Aktiviteter som gang op af trapper eller bakker, samt når du skal rejse og sætte dig forværre dine smerter.  Har du mange smerter kan det medvirke at du begynder at halte, når du går.

Hvad kan jeg gøre?

Det er vigtigt, at du undgår at lave de aktiviteter, som forværrer dine smerter. Den eneste måde, som hjælper på dine smerter er at aflaste hofte. Dog er det stadig vigtigt, at du træner dine muskler omkring hoften, da dette kan mindske irritationen i slimsækken. Har du voldsomme smerter og er din gang påvirket af smerter er det en god idé at snakke med din læge omkring smertestillende. Fysioterapi kan også hjælpe mod dine smerter, da kombinationen af øvelser og behandling kan nedsætte dine smerter og hjælpe dig tilbage til dit normale aktivitetsniveau.

 

Springhofte

Der findes både en ydre og indre spinghofte. En ydre springhofte er en overbelastning af senebåndet Tractus Iliotibialis ved hoftebenet. En indre spinghofte skyldes en overbelastning af den dybe hoftebøjer Iliopsoas.

En ydre springhofte kan give kliklyde, når hoften bevæges. Årsagen til en ydre springhofte er en irritation af Tractus Iliotibialis.
En indre spinghofte skyldes en irritation af senen i hoftebøjermusklen Iliopsoas.

 

Årsagen til smerterne opstår:

Den indre springhofte opstår ved gentagne belastninger af Iliopsoas-musklen. Dette medfører en irritation af senerne, som hæfter på indersiden af lårbensknoglen ved hofteleddet. Når der sker en irritation af muskelsenerne kan dette medfører, at senerne smutter over knoglefremspringet på bækkenet. Dette giver en ubehagelig kliklyd i hoften, samt smerter dybt i lysken, når hoften klikker.  Den ydre springhofte stammer fra senebåndet Tractus Iliotibialis, som sidder på ydersiden af hoften. En ydre springhofte opstår grundet stramhed i senebåndet eller en overbelastning af senen på den store ballemuskel Gluteus Maximus. Smerterne opstår ved gentagne stræk og bøj af hoften, hvor senebåndet Tractus Iliotibialis glider over hoftebenet. Dette giver smerter, hvis senerne overbelastes over tid og vil til sidst give en klikkende/poppende fornemmelse hvergang knoglen hopper over hoften.

Symptomerne:

Du vil opleve, at dine smerter og symptomer forværres ved aktiviteter. Du kan ikke varme hoften op, men derimod oplever du, at dine smerter bliver værre jo mere du bruger den.  Døjer du med en ydre springhofte kan du opleve føle, at din hofte er ved at springe ud, når du oplever et klik. I nogle tilfælde kan du se klikket påmindelse ydersiden af hoften. Smerterne føles skarpe og sidder på ydersiden af hoften.  Du kan opleve en forværring af smerterne, når du bruger hoften. Smerterne kan også forværres, når du ligger på smertesiden.

Hvad kan jeg gøre?

Døjer du med en springhofte er det vigtigt at finde årsagen til smerterne eller klikkene i hoften. En fysioterapeut kan hjælpe dig med undersøge din hofte.

Døjer du med en ydre springhofte skal du:

udspænde Tractus Iliotibialis, samt styrke dine ballemuskler. Det er også vigtigt, at du aflaster din hofte i de bevægelser eller stillinger, hvor du oplever smerter eller/og kliklyde i hoften. I nogle tilfælde kan stabiliserende hofteøvelser hjælpe på dine smerter.

Døjer du med en indre springhofte skal du:

have fat i den dybe hoftebøjer Iliopsoas. Strækøvelser og lette styrkeøvelser af denne muskel kan hjælpe på dine smerter. Derudover skal du undgå alle de aktiviteter, som forårsager smerte i dine hofter. Kan du ikke komme dine smerter og kliklyde til livs med øvelser alene kan smertestillende hjælpe mod de værste smerter. Snak altid med din læge, så du får det rette medicin til netop din problematik.

Husk, at du finde øvelser for dine hoftesmerter på Din Flexible Sundheds Youtubekanal, som du finder lige her. Husk at abonner på kanalen, så du får de nyeste videoer.

 

Overbelastning af Gluteus Medius:

Gluteus Medius er vores ballemuskel, som sidder på siden af hoften. Musklen har en vigtig funktion for vores hoftestabilitet.

Smerter på ydersiden af hoften kan skyldes en overbelastning af Gluteus Medius.
Vores mellem ballemuskel kaldes Gluteus Medius. Denne muskel er vigtig for vores hoftestabilitet. Er musklen ikke stærk nok til den belastning, som den udsættes for kan dette medføre til en overbelastning af musklen.
Årsagen til smerterne opstår:

En overbelastning af Gluteus Medius skyldes en overbelastning af muskelsenen. Denne sene kan belastes ved overbelastning eller grundet naturlige degenerative forandringer i senen. Når vi bliver ældre bliver vores sener mindre elastiske og dermed mere modtagelige overfor skader, da de heler langsommere. Netop Gluteus Medius er en muskel, som nemt kan blive overbelastet, hvis vi har nedsat stabilitet omkring vores hofte og bækken. Muskel har en vigtig stabiliserende funktion og er musklen ikke stærk nok til det hoften og bækkenet udsættes for kan det forårsage en overbelastning af musklen.

Symptomerne:

Du vil typisk opleve smerter på ydersiden af hoften. Der findes forskellige symptomer på en overbelastning af Gluteus Medius, men di kan opleve smerter, når du ligger på smertesiden. Dine hoftesmerter kan være værst om natten, hvilket kan påvirke din søvn. Du kan opleve smerter, når du går op ad trapper eller bakker, samt gang i ujævnt terræn kan forværrer smerterne. Nogle gange kan smerterne blive bedre, når du får varmet hoften op. Men smerterne kan komme tilbage igen, når du stopper med aktiviteten. Du kan også opleve smerter og et svagt ben, når du fører dit ben væk fra kroppen. Er dine smerter meget slemme kan det påvirke din gang, som kan blive haltende eller vuggende.

Hvad kan jeg gøre?

En overbelastning i Gluteus Medius skyldes ofte en svag muskel. Du kan derfor komme langt ved at træne denne muskel. Er muskel stram og opspændt kan manuel behandling hjælpe på dine smerter. Imens du genoptræner musklen er det vigtigt, at du holder en pause fra de aktiviteter, som forårsager dine smerter. Her vil løb, hop og gang være medvirkende til at forværre dine smerter. I svære tilfælde kan smertestillende være relevant for at lindre dine værste smerter. Her er det altid en god idé at snakke med en læge om dine muligheder. I mange tilfælde kan en overbelastning af Gluteus Medius forveksles med en Trokanterbursit og omvendt. Det er derfor vigtigt, at du får en grundig undersøgelse af dine smerter på ydersiden af hoften, så du får den rette behandling.

Nerveafklemning af n.cutaneus :

I vores lyske løber nerven cutaneus femoris lateralis, som forsyner huden på forsiden og ydersiden af låret.

Oplever du føleforstyrrelse og stikkende fornemmelser på ydersiden af hoften kan dette skyldes en afklemning af nerven Cutaneus Femoris Lateralis. Nerven dækker hele det farvede område på billedet.
Årsagen til smerterne opstår:

Nerven cutaneus femoris lateralis går igennem vores lyske. Denne nerve kan blive afklemt ved overvægt eller graviditet, hvor der kommet et øget tryk på nerven. Tung styrketræning kan også forårsage en afklemning af nerven. I nogle tilfælde kan du også opleve en forværring af dine smerter og symptomer, når du strækker benet bagud. Her kommer et øget pres på nerven. Det betyder, at du kan opleve en forværring af dine smerter, når du går eller står.

Symptomerne:

Du vil ofte opleve prikkende eller brændende smerter på forsiden eller ydersiden af låret. Da det er en sensorisk nerve, der afklemmes vil du opleve symptomerne i huden. I nogle tilfælde kan du have øget eller nedsat følesans på forsiden eller ydersiden af låret.

 

Hvad kan jeg gøre?

Skyldes dine symptomer overvægt vil et vægttab afhjælpe dine symptomer. Det samme gør sig gældende ved en graviditet, hvor symptomerne lindres ved en fødsel. Her er det vigtigt, at du ikke fremprovokerer symptomerne imens. Du vil ofte føle en lindring af symptomerne, når du bøjer din hofte og en forværring, når du strækker din hofte. Stemt tøj kan også forværre dine symptomer.  I mange tilfælde går symptomerne i sig selv efter nogle dage, hvis du aflaster trykket på nerven. Hvis ikke kan medicin hjælpe på de værste symptomer. Snak med din læge om dine muligheder.

 

Slidgigt i hoften :

Slidgigt kaldes også artose og opstår i hofteleddet.

Smerter på ydersiden af hoften kan skyldes slidgigt i hoften
Slidgigt kaldes også artrose og kan findes i alle vores led. Slidgigt i hoften kan starte med milde smerter, som gradvis bliver værre over tid.
Årsagen til smerterne opstår:

Slidgigt opstår, når brusken i hofteskålen og hoftekuglen ødelægges. Årsagen til dette er typisk en høj alder, hvor brusken nedslides over tid. Dette gør, at glidningen mellem knoglerne bliver større, hvilket forårsager smerter. Over tid dannes der osteofytter, som er en knogleudbygning omkring hoften. Dette mindsker bevægeligheden og gør hofteleddet stivere og mindre mobilt. Udover alderen er der andre faktorer, som kan være medvirkende til slidgigt i hoften. Overvægt øger risikoen for slidgigt. Det samme gør sig gældende, hvis du tidligere har haft et brud eller en skade omkring hoften. Misdannelser i hoften kan også medvirke til, at leddet bevæger sig anderledes end normalt og dermed øge risikoen for slidgigt. Derudover kan arbejde med løft eller flytning af genstande, samt løb på eliteniveau, da der er stor vægtbæring på hofteleddet.

Symptomerne:

Typisk kommer symptomerne på slidgigt i hoften snigende og udvikles over flere år. Det starter ofte med, at du oplever smerter omkring lysken, forsiden og ydersiden af hoften. I nogle tilfælde kan du opleve det som udstrålende smerter mod lyske og knæet. Smerterne forværres ofte, når der kommer vægtbæring på leddet, hvilket betyder, at gang og løb kan forværre dine smerter. Over tid kan du opleve smerter, når du er i ro eller om natten, og kan have svært ved at komme ud af sengen om morgen pga. stivhed og smerter i hoften. Dog er det vigtigt at understrege, at dine symptomer ikke altid hænger sammen med graden af slidgigten i din hofte. Nogle oplever mange symptomer og andre oplever næsten ingen.

 

Hvad kan jeg gøre?

Alt efter graden af din slidgigt i hoften er der nogle ting, som du selv kan gøre (hvis dine smerter ikke er for invaliderende for dig). Overvægt kan som sagt øge risikoen for at forværre dine symptomer. Derfor kan det være relevant at sætte ind med et vægttab, hvis du har for mange kilo siddende på kroppen. Derudover er det vigtigt, at du holder kroppen igang. I takt med smerterne og stivheden tager til kan lysten til at bevæge dig godt mindskes. Ved at lave bevægelser for hofteleddet uden belastning kan du holde leddet igang og dermed mindske, at din stivhed forværres. Gode aktiviteter at lave kan være svømning og cykling, da der ikke kommer vægtbæring på din hofte. Derudover er der god evidens omkring styrketræning af dine hofter og ben. Er dine muskler omkring din hofte stærke kan det være med til at stabilisere din hofte og dermed være med til at smertelindre. I svære tilfælde kan en krykker eller en operation være nødvendigt. Har du en mistanke om at du har slidgigt i din hofte skal du altid kontakte din læge, så du kan få en grundig undersøgelse af din hofte.

 

Husk at abonner på Din Flexible Sundheds YouTube-kanal, hvor der løbende bliver lagt gode øvelser op mod smerter på ydersiden af hoften.

Vidste du, at du kan komme dine hoftesmerter til livs med elastikøvelser?

Køb din træningselastik her og få adgang til 10 øvelser, som styrker dine muskler omkring hofte og lår.
Lille Blå træningselastik

KØB din træningselastik og få adgang til 10 øvelser for kun for KUN 120 kroner

Læs mere om træningselastikken her

 

 

Jeg håber, at du er blevet klogere på smerter på ydersiden af hoften.
Har du nogle spørgsmål til hoftesmerter, så skriv endelig en kommentar i kommentarfeltet herunder☺️👇🏼

 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Smerter på forsiden af hoften
Sådan kan du undgå muskelspændinger, når du sidder på kontoret

Andre relevante indlæg for dig:

Øvelser for slidgigt i hoften

Øvelser for slidgigt i hoften

Savner du nogle gode øvelser for slidgigt i hoften? Når du døjer med slidgigt i hoften er det vigtigt at fortsætte med at bevæge og styrke musklerne omkring din hofte. Nederst i dette indlæg kan du finde nogle…
Læs indlæg
Stammer dine hoftesmerter fra ryggen

Stammer dine hoftesmerter fra ryggen?

Har du overvejet om dine hoftesmerter stammer fra ryggen? Det er nemlig ikke unormalt, at dine smerter i hoften kan stamme fra selve ryggen og ikke fra hofteleddet. Jeg var lidt inde på det her, men i nogle…
Læs indlæg
Smerter på bagsiden af hoften

Smerter på bagsiden af hoften

Smerter på bagsiden af hoften kan i mange tilfælde stamme fra din lænderyg. Også selvom du ikke kan mærke lændesmerter kan årsagen stamme fra enten ryggen eller bækkenet. Dog kan lokale smerter, som piriformis– eller ballesmerter være årsagen…
Læs indlæg
Menu