Hvad er et piskesmæld ?

Du kender sikkert en eller flere, som har haft et piskesmæld – eller et såkaldt whiplash. Piskesmæld opstår når der sker en overstrækning af nakken og herefter en overbøjning. Der svært at sige, hvor mange der får et piskesmæld, men i Norge har oplever 4000 personer et piskesmæld årligt.

 

Den usynlige skade

Det der sker ved en overstrækning og overbøjning af nakken er, at musklerne og ledbåndene forstrækkes begge veje, hvorefter der sker en forstrækning og forstuvning af disse strukturer. I nogle tilfælde kan der også komme skader på diskus, hvorefter der kan komme neurologiske udfald efterfølgende. Dog er det sjældent, at man kan se disse skader på scanninger efterfølgende, hvilket resulterer i, at piskesmældsdiagnosen stilles ud fra en klinisk undersøgelse og dine symptomer. Og netop denne diagnosticering bygger meget på den enkles symptomer og smerter. Og disse kan være meget varierende fra person til person.

Typiske symptomer ved piskesmæld

Man kan inddele symptomerne i fysiske og psykiske symptomer. Varigheden af symptomerne har også en afgørende påvirkning på, hvilken prognose du efterfølgende har. Symptomerne optræder oftest akut og kaldes akutte symptomer i de efterfølgende 6 måneder. Varer symptomerne ved efter 6 måneder bliver det en kronisk piskesmældssyndrom. Det betyder, at smerterne og symptomerne fortsætter, selvom muskler og sener er helet op igen.

Fysiske symptomer

 • Nakkesmerter
 • Hovedpine
 • Svimmelhed
 • Kvalme
 • Stivhed omkring nakken
 • Prikken og snurrende fornemmelser ned i arm

Psykiske symptomer:

 • Grådlabil
 • Vred
 • Irritabel
 • Forvirret
 • Søvnbesvær
 • Koncentrationsbesvær
 • Lyd – og lysfølsom
 

Størstedelen af disse symptomer forsvinder heldigvis inden for de første 6 måneder efter ulykken. Desværre oplever 10%, at en eller flere ovenstående symptomer varer ved i flere år efter ulykken. Dette omtales som whiplash – eller piskesmældssyndrom.

Men hvad skal jeg så gøre når jeg eller en jeg kender oplever et piskesmæld?

Det er meget forskelligt, hvilke af ovenstående symptomer vi oplever ved et piskesmæld. Nogle oplever lidt ømhed omkring nakken, mens andre lider mere af de psykiske symptomer. Alle symptomer er hjernen og kroppens måde, at reagere på dette stressstraume der er sket. Det er derfor vigtigt, at du tager din tilstand alvorligt og lytter til din krop. Her er et par råd til, hvordan du bedst kommer igennem den akutte piskesmældsfase:

Hvile er godt mod et piskesmæld

Hvile:

Det er vigtigt, at du aflaster og hviler din nakke de første dage. Det betyder, at du ikke skal fremprovokere smerter og gener. Er du træt, så er det vigtigt, at du sover. Det er nemlig med til at restituere din krop og dermed hjælpe på helingen af dine muskler, sener og ledbånd.

Smertestillende kan hjælpe på et piskesmæld

Smertelindring:

Har du mange smerter kan du tage smertestillende for at lindre de værste smerte. Du kan også tage en ispose eller andet koldt på nakken, da dette vil lindre hævelse omkring nakken. Der er nemlig sket en forstuvning af nakken og derfor skal du tænke på, at bruge nakken på samme måde, som ved en forstuvet ankel. Du stopper vel hellere ikke med at gå, hvis din ankel er forstuvet? Så træner du den langsomt op i takt med at smerterne mindskes. Det samme gælder din nakke. Den eneste forskel er, at alle kroppens nerver går forbi nakkeområdet og derfor er dette område mere følsomt og påvirkeligt end resten af kroppen.

Bevægelse:

Det er derfor vigtigt, at du hurtigt kommer igang med at lave lette øvelser for nakken. Disse øvelser skal laves inden for smertegrænsen og skal ikke forværre dine smerter. Når dine smerter og gener er mindsket kan du med fordel begynde at træne musklerne omkring nakke og øvre ryg op. Det kan du nemt og enkelt gøre med en træningselastik.

Ønsker du hjælp til at komme ovenpå en piskesmældsskade?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du et genoptræningsprogram med øvelser og råd til at komme ovenpå en piskesmældsskade.
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Overbelastningsskader Overbelastningsskade i skulderen
Skulder

Overbelastningsskade i skulderen

En overbelastningsskade i skulderen kan skyldes flere forskellige ting. I dette indlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på en overbelastningsskade i

Læs mere »
Overbelastningsskade i hoften
Hofte

Overbelastningsskade i hoften

En overbelastningsskade i hoften kan skyldes flere forskellige ting. I dette indlæg bliver du klogere på de forskellige årsager til, hvorfor din hofte kan blive

Læs mere »
Overbelastningsskade i knæet
Knæ

Overbelastningsskade i knæet

En overbelastningsskade i knæet kan skyldes flere forskellige ting. I dette indlæg bliver du klogere på, hvorfor dit knæ kan blive overbelastet. Derudover får du

Læs mere »
Overbelastningsskader Overbelastningsskade i skulderen
Hele kroppen

Overbelastningsskader

I dette indlæg bliver du klogere på, hvad overbelastningsskader er. Du bliver klogere på de typiske årsager, symptomer og ikke mindst, hvordan du bedst kommer

Læs mere »
Akutte lændesmerter
Akutte smerter

Akutte lændesmerter

Akutte lændesmerter kaldes oftest for “hekseskud”, “Lumbago eller et hold i lænden. Mange oplever, at akutte lændesmerter oftest går i sig selv igen efter et

Læs mere »