Vidste du, at din kropsholdning påvirker hele din krop? Har du læst nogle af blogindlæggene her på siden er du ikke i tvivl om de mange fordele, der ved en god kropsholdning. Vores kroppe er seje og kan klare mange ting uden vi får smerter eller gener. Du kan fx. flytte mange tunge kasser eller sidde i flere timer foran computeren med en uhensigtsmæssig kropsholdning uden at få problemer. Men pludselig siger kroppen fra! Og det er her du oplever følgerne af en dårlig kropsholdning. Vores stabilitet omkring ryggen forringes nemlig i yderstillingerne (når du bøjer dig frem eller bagover). Bliv klogere på din kropsholdning her under.
Hvilken af disse 3 kropsholdninger har du?
Den krumbøjede kropsholdning:
I denne stilling sidder du med ryggen i C-form, hvilket er den foroverbøjede stilling vi ofte får, når vi sidder ned i længere tid foran computeren, TV’et eller med telefonen. Sker det ofte nedsætte kroppens funktion og stabilitet, da du ofte hænger i en foroverbøjet yderstilling. Du kan ofte sidde i flere år i denne stilling før din krop reagerer på det. Når du sidder i denne stilling bruger du ikke dine muskler, hvilket gør at ryggen nemmere falder sammen og din stabilitet omkring ryggen nedsættes. . Det betyder, at du kommer ud og hænger på dine ledbåndene, senerne og fascier, hvilket kan give smerter over tid.
Det gør en foroverbøjet stilling ved kroppen:
- Din nakke kommer frem
- Dine skulder kommer frem
- Din ryg bliver rund og komprimeret
- Dine ballemuskler aktiveres ikke
- Dine mavemuskler og rygmuskler aktiveres ikke
- Bækkenet tiltes tilbage
Konsekvenser ved stillingen:
- Dine muskler omkring nakke, skuldre, bryst bliver stramme og forkortede, hvilket giver muskelspændinger, nedsat bevægelighed samt prikken/følelsesløshed ned i arme og fingre. Dette skyldes et større pres på dine nerver omkring nakken grundet den fremskudte nakke.
- Din fremskudte nakke kan give hovedpine, da dit hoved ikke stabiliseres optimalt. Jo længere fremme dit hoved er jo større belastning er der på dine muskler, da dit hoved bliver tungere.
- Du kan opleve nedsat mobilitet og bevægelighed i ryggen.
- Lændesmerter kan opstå, da dine diskus skubbes tilbage. Sidder du i samme stilling hver dag har diskusserne ikke mulighed for at komme ind i neutralstilling igen.
- Din vejrtrækninger bliver kortere, da vejrtrækningsmusklen Diafragma presses sammen, Det kan øge produktionen af dine stresshormoner i kroppen, da din vejrtrækning bliver mere overfladisk.
Sådan kan du få en bedre kropsholdning, når du sidder:
- Brug en lændepude eller anden støtte i lænden, når du sidder. Du kan købe den bedste lændepude for din ryg her.
- Begræns brugen af telefon. Sidder du med telefonen mange timer om dagen kan dette forværre din kropsholdning.
- Undgå for bløde og lave sæder. Ønsker du at forbedre din kropsholdning kan det være en god idé at sidde i hårde stole fremfor bløde. Jo blødere stolen/sæden er, jo nemmere er det for kroppen at falde sammen.
- Ændre ergonomien. Er skærmen for lav? Stolen for høj? Små justeringer kan hjælpe på, at få kroppen tilbage i ret form igen.
Den oversvajede kropsholdning:
Det modsatte af en foroverbøjet stilling er en oversvajet stilling. Det er den stilling man typisk får, når man forsøger at sidde oprejst. Det sker ofte i et forsøg på at få en naturlig ret stilling, men ofte ender det ud i et oversvaj. Det betyder, at du kommer ud i et overstræk af ryggen, hvilket kan give smerter og gener i ryggen over tid.
Det gør en oversvajet lænderyg ved din krop:
- Øget risiko for afklemning af dine facetled i ryggen.
- En stram hoftebøjer.
- Bækkenet tiltes fremad.
Konsekvenser ved stillingen:
- Lændesmerter kan opstå, da der er et øget pres på lænderyggen. Over tid kan der være en øget risko for slidgigt i ryggen, grundet det øgede pres på diskussen.
- Stramme muskler i hofte og ryg kan opstå, da dine balle- og mavemuskler ikke aktiveres. Det betyder, at vores ryg- og hoftemuskler tager over og stabiliserer ryggen. Men disse muskler er bedst til bevægelse, hvilket gør, at musklerne over tid bliver stramme og ømme, da de ikke er stærke nok til at stabilisere vores ryg.
Det kan du gøre:
- Døjer du med overvægt kan dette forårsage en oversvajet stilling. Du vil mindske svajet ved at tabe dig.
- Fokuser på din kropsholdning, når du sidder og står.
- Et korset eller en lændebælte kan støtte ryggen, hvis du har smerter.
- Undgå høje hæle, da dette kan øge lændesvajet, når du står og går.
Den skæve kropsholdning:
Den skæve stilling kan være flere ting. I denne stilling skyder du vægten til den ene side. Det kan du gøre ved at tilte dit hoved, sænke din ene skulder eller løfte den ene hofte. Denne stilling har samme konsekvenser, som de forrige stillinger. Sidder du skævt eller sidder du med krydsede ben kan du opleve at dine muskler er mere stramme i den ene side. Det vil sige, at dine gener typisk sidder i den ene side, hvis du døjer med en skæv stilling.
Det kan du gøre:
- Undgå at sidde med krydsede ben.
- Sæt skærme og tastaturer foran dig, så du ikke skal dreje elle vippe kroppen eller hovedet.
- Undgå at sidde på din telefon, nøgler eller pung, da dette medfører, at du sidder skævt med resten af kroppen.
- Undgå at holde din telefon med hovedet, når du taler. Brug et headset istedet.
- Undgå at stå med vægten forskudt til den ene side. Fordel din kropsvægt ligeligt mellem begge ben.
Ønsker du flere øvelser for din ryg?
I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at styrke og stabilisere din ryg.
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag.