Stammer dine hoftesmerter fra ryggen?

Har du overvejet om dine hoftesmerter stammer fra ryggen? Det er nemlig ikke unormalt, at dine smerter i hoften kan stamme fra selve ryggen og ikke fra hofteleddet. Jeg var lidt inde på det her, men i nogle tilfælde kan du også opleve smerter på forsiden eller ydersiden af hoften, hvor årsagen er fra lænderyggen. Du kan blive klogere på, hvornår dine hoftesmerter kan stamme fra ryggen og hvornår de stammer fra selve hofteleddet. Husk, at det altid er en god idé at kontakte din læge eller en fysioterapeut, hvis du døjer med hofte og/eller lændesmerter. Så får du en grundig undersøgelse og den behandling, som du har brug for.

Når hoftesmerter kommer fra hoften:

Når hoften er årsagen til dine hoftesmerter er der en eller flere ting, som gør sig gældende. Når hoften er årsagen skyldes det typisk skade i leddet eller en overbelastning af musklerne og senerne omkring. Følgende symptomer og gener kan indikere, at dine smerter stammer fra din hofte:

 

 • Smerter i lysken.
 • Smerterne kan komme og gå, men bliver gradvist værre over tid.
 • Smerterne bliver værre, når du står, går eller laver anden aktivitet med vægtbæring på hoften.
 • Smerterne bliver bedre i hvile.
 • Der kan være stivhed omkring hoften.
 • Nedsat bevægelighed omkring hoften.
 • Din gang kan være heltende.

Sådan lindres lokale hoftesmerter:

Det er altid vigtigt, at kende årsagen til dine smerter i hoften. I nogle tilfælde er det ikke altid undersøgelser og scaninger kan give den specifikke årsag til dine smerter. Så kan dine smerter være uspecifikke uden en kendt årsag. Dog er der stadig et par råd, som du kan følge for at lindre dine smerter i hoften:

 

#1: Undgå aktiviteter, som forværre dine smerter

Har du slemme smerter i hoften kan aktiviteter, som gang eller løb forværre dine smerter. Du vil ikke opleve, at dine hoftesmerter blive bedre ved at ignorere dine smerter. Tag derfor en pause fra den eller de aktiviteter, som forværre dine smerter i hoften. Aktiviteter uden vægtbæring kan være gode alternativer, da du stadig får bevæget din hofte igennem uden at forværre dine smerter.

 

#2: Vægttab

Vejer du for meget kommer der tilsvarende mere vægt på dine hofter, når du bevæger dig. Du vil derfor opleve en forbedring i dine symptomer og gener, hvis du taber dig, da der vil komme en mindre belastning på dine hofter.

 

#3: Hold gang i din hoftebevægelse og muskelstyrke

Det er nemt at miste lysten til at bevæge sig, når man døjer med hoftesmerter. Men det er vigtigt, at du ikke giver op og overgiver dig til sofaen. Først fordi risikoen for at øge din vægt (og dermed din belastning på dine hofter). Det er derfor ekstra vigtigt, at du holder gang i dine hofter for at undgå nedsat bevægelighed og nedsat styrke og stabilitet omkring hofterne. Start ud med øvelser, hvor du ligger eller sidder, da det gør mindre ondt for hoften.

Når dine hoftesmerter stammer fra lænderyggen:

Hvis du har lavet en masse øvelser for dine hofter og har holdt en pause med smertefulde aktiviteter, men ikke har oplevet en effekt endnu kan dine hoftesmerter stamme fra lænderyggen. I nogle tilfælde kan det virke skørt, hvis du ikke oplever smerter i ryggen. Men lænderyggen har en stor indflydelse på hele vores underkrop og derfor skal det ikke udelukkes, at dine smerter stammer derfra. Følgende symptomer eller gener kan indikere at dine hoftesmerter stammer fra lænderyggen:

 

 • Du oplever smerter i din lænderyg, balle og hofte.
 • Du kan opleve udstrålende smerter til et eller begge ben.
 • Du kan opleve føleforstyrrelser eller nedsat kraft ned i et eller begge ben.
 • Smerterne forværres, når du sidder eller bøjer dig forover.
 • Du oplever en forbedring af dine smerter, når du står eller går.
 • Der kan være nedsat bevægelighed i din lænderyg i en eller flere retninger med smerter.
 • Du kan opleve stivhed omkring ryggen om morgen, når du skal ud af sengen.
 • Stivheden forsvinder i løbet af dagen, når du bevæger dig.

Sådan kan lændesmerter lindres:

Hvis dine smerter stammer fra lænderyggen skal fokusset flyttes op mod ryggen. Det betyder, at dine hoftesmerter forbedres, når dine lændegener forbedres. Det er ikke altid du kan mærke smerter i ryggen og derfor kan det være svært at finde en rød tråd i gode og mindre gode bevægelser. Du får her 3 gode råd til at styr på lænderyggen:

 

#1: Sid ordentlig

Oplever du smerter i hofte (og ryg), når du sidder er det en god idé at tjekke op på din kropsholdning. Især, når vi sidder ned i længere tid falder vi let sammen, så vi sidder og hænger i ryggen. Når dette sker kommer der et stræk på ledbåndene omkring ryggen, hvilket kan stråle ned til hofte. Det er derfor en god idé at holde pauser i løbet af dagen, så du ikke hænger på ryggen i flere timer af gangen.

 

Sid godt med en lændepude

Når du køber en lændepude får du adgang til 10 øvelser, som styrker hele din ryg.

#2: Snak med din læge om smertestillende medicin

Døjer du med voldsomme smerter i ryg og hofte kan din læge hjælpe dig med smertestillende medicin. Især hvis smerterne hurtigt forværres eller du ikke oplever en forbedring af dine smerter, når du bevæger dig. Smertestillende medicin kan lindre dine smerter, så du kan lave dine øvelser og almindelige aktiviteter uden smerterne tager over. Kontakt derfor din læge, hvis du ikke føler en fremgang efter 2 uger trods bedre kropsholdning og øvelser.

 

 

#3: Hold dig aktiv

Bevægelse er godt og især, hvis du døjer med ryg- og hoftesmerter. Lav alle de aktiviteter du kan, hvor du ikke oplever en forværring af dine smerter. Derudover er det en god idé at bevæge ryggen godt igennem i løbet af dagen. Dette er med til at aflaste ledbåndene og aktivere musklerne omkring lænderyggen. En normal aktivitetsniveau kan mindske dine hoftesmerter og dermed undgå at dine rygsmerter forværres.

Hvad så nu?

Det kan være, at du er blevet mere forvirret end du var til at starte med? For kommer dine hoftesmerter så fra hoften eller lænderyggen? Som altid er det en god investering at opsøge en fysioterapeut for en grundig udredning af dine smerter. Det kan give mere afklaring og give dig den behandling, som du har brug for. Det er ikke altid man kan finde årsagen til dine smerter på scaninger og andre undersøgelser. Hvis dine smerter stammer fra din ledbåndene eller musklerne omkring lænderyggen kan det ikke ses på scaninger. Hvis dine hoftesmerter stammer fra ryggen vil øvelser og de rette tiltag i mange tilfælde være vejen frem.  Du får derfor de bedste øvelser til at få bevæget hofte og ryg igennem. Du må ikke opleve en forværring af dine smerter, når du laver øvelserne. Det skal føles rart for dig og din krop, når du laver øvelserne. Lav gerne øvelserne 2-3x dagligt de næste uger, hvor du derefter gerne skal mærke en effekt på dine smerter i hoften.

Ønsker du flere øvelser for din hofte?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at styrke og stabilisere din hofte. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Coremusklerne består af Diafragma, ryg- og mavemusklerne samt bækkenbundsmusklerne
Lænderyg

Coremusklerne og deres funktion

Coremusklerne har mange forskellige funktioner. Core betyder kerne på engelsk. Cormusklerne er med andre ord kroppens kernemuskler, som tilsammen udgør kropsstammen. Manglende aktivering og styrke

Læs mere »
Smerter på bagsiden af hoften svage ballemuskler
Hofte

Svage ballemuskler

Svage ballemuskler kan skyldes mange forskellige ting. Måske tænker du ikke over, at dine ballemuskler er svage i dagligdagen. Dog kan manglende styrke i dine baller

Læs mere »
Sådan forebygger du kontorskader
Hele kroppen

Sådan forebygger du kontorskader

I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvordan du forebygger kontorskader. Du får tre gode råd, samt en træningsvideo, som har til formål at styrke

Læs mere »
Smerter på bagsiden af hoften
Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »