Jeg har før været inde på, hvad et karpaltunnelsyndrom er. I dette indlæg bliver du klogere på, hvorfor det opstår og hvilke symptomer du skal være opmærksom på. Af den danske befolkning har 5% haft et karpaltunnelsyndrom. Et karpaltunnelsyndrom er en nerveafklemning ved håndroden. Dette giver bl.a. smerter og sovende fornemmelser ud i fingerne. En nerveafklemning er i sig selv ikke farligt. Du kender det sikkert, når du har ligget forkert på din arm i løbet af natten, så kan sove og være følelsesløs lidt tid efter du er vågnet. Men står det på i længere tid kan det måske være nødvendigt med en operation, så nerven ikke tager vedvarende skade af afklemningen.
Hvordan opstår et karpaltunnelsyndrom?
Rent anatomisk er der et senebånd som sidder på håndfladesiden af håndleddet. Dette senebånd er med til at holde senerne fra de muskler, som bøjer vores håndled på plads. Senebåndet sidder fast på håndledsknoglerne og sammen kaldes dette karpaltunnelen. Der går i alt 9 bøjesener, samt den ene af vores store nerver i underarmen og hånden. Denne nerve kaldes medianusnerven og er med til at forsyne mange muskler i både underarmen og hånden. Udover forsyning til musklerne har nerven også til opgave at give os følesans og sensibilitet i tommel-, pege, lange- og den halve ringfinger på håndfladesiden. Derfor er et karpaltunnelsyndrom, når medianusnerven afklemmes i karpaltunnelen. Dette kan skyldes forskellige grunde. Men et karpaltunnelsyndrom kan opstå grundet:
- Irriteret væv grundet inflammation i senerne. Dette medfører ofte hævelse i seneskederne, som ligger i karpaltunnelen og dermed skabes der et tryk på nerven.
- Leddegigt kan også skabe hævelse og væske omkring seneskederne og karpaltunnelen.
- Tidligere knoglebrud i håndleddet.
- Lavt stoftskifte og diabetes.
- Gravide kvinder kan opleve karpaltunnelsyndrom under og efter graviditeten.
- Gentagne arbejdsbelastninger. Fx. frisører, malere, slagtere, håndværkere kan opleve symptomerne.
Hvad er symptomerne så?
Symptomerne på et karpaltunnelsyndrom er:
- Smerter omkring håndleddet.
- Prikkende og sovende fornemmelser i fingerne – typisk i de fingre som medianusnerven forsyner.
- Nedsat muskelkraft i hånden og fingrene.
- Forværring af smerterne om natten eller når armen holdes i ro.
- Taber let ting eller har svært ved at føle med fingrene.
Du skal især være opmærksom, hvis du konstant har nedsat følesans og muskelkraft. Dette kan være tegn på en meget afklemt nerve og dermed kan en operation være relevant.
Hvordan behandler jeg et karpaltunnelsyndrom?
Det er individuelt hvilken behandling der har bedst effekt. Du får nogle råd her, hvad du kan gøre for at komme dit karpaltunnel syndrom til livs. I en ud af tre tilfælde går den over af sig selv.
Aflastning
Det er vigitigt, at du stopper med de aktiviteter eller bevægelser, som aktivere smerterne eller symptomerne. Er det helt umuligt kan du aflaste håndleddet med en håndledsskinne.
Øvelser
Udstrækning og aktivering af håndleddet kan have en god effekt ved smerter og symptomer.
Manuel behandling
I nogle tilfælde kan manuelbehandling have en god effekt, da dette er med til at løsne op og skabe blodtilførsel til det irriterede væv. I nogle tilfælde kan ultralyd have en gavnlig effekt.
Operation
Dette skal aftales med lægen og er relevant når dine smerter og symptomer har været til stede i længere tid.
Undgå kulde
Dette kan forværre dine smerter og symptomer.
Vægttab
Kan være med til at behandle symptomerne og få karpaltunnelsyndrommet til at forsvinde.
Det er som sagt individuelt hvilken behandling, der er mest effektiv for dig. Men aflastning og øvelser har de fleste den bedste effekt med. Du får derfor nogle øvelser på torsdag, som er specielt tilegnet til dig med et karpaltunnelsyndrom.
Døjer du med Karpaltunnelsyndrom?
I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du de bedste råd og øvelser til at komme ovenpå Karpaltunnelsyndrom.
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag.