I dette indlæg skal du blive meget klogere på hoften. Hoften er et stort led og mange muskler, sener og ledbånd har en tæt forbindelse til hoften. Du kan her blive meget klogere på, hvordan din hofte er bygget op.
Og hvorfor hoften?
Det er sådan, at knæskader kan skyldes, at der kan være skader eller deformatiteter i hoften. Knæskader kan også skyldes manglende styrke og stabilitet henover hoften, hvilket kan medføre smerter i knæene. Derfor er det vigtigt, at du har fokus på, at få trænet hele dit ben, når du oplever smerter en af disse steder. Vidste du, at hoftesmerter er hyppige hos balletdansere, fodboldspillere og løbere? Og der er mindst én med hoftesmerter, der har henvendt sig til lægen de seneste to uger. Hoftesmerter og gener er derfor ikke sjældent i den danske befolkning.
Lidt om hoftens anatomi ...
Når vi snakker om hoften omhandler det ofte hofteleddet, bækkenet og lysken. Smerterne og symptomerne kan derfor stamme forskellige steder fra alt efter, hvilken smerte der er tale om.
Hofteleddet består af vores lårbensknogle (femur), som har et lårbenshoved (caput femur). Denne passer ind i ledskålen (acetabulum) i hoftebenet (illium). Bækkenet består af to hofteben og korsbenet (os sacrum). Foradtil er symfysen, som er en tynd bruskplade mellem de to hofteben. På korsbenet sidder halebenet (os coccygis).
Der er mange muskler inde i og uden om bækkenet, som alle har deres forskellige funktioner. Nogle muskler udspringer og hæfter blot på bækkenet og hoften, imens andre muskler udspringer fra rygsøjlen og går ned over hoftebenene.
Der er 21 muskler, der har en forbindelse til hoften og bækkenet, hvilket stiller ekstra store krav til koordineringen af disse muskler under aktivitetet. I denne måned vil der primært være fokus på hoftesmerter og muskler, der har relevans for hofteleddet og dens bevægelse.
Hvorfor kommer der smerter i hoften?
Hoftesmerter kan opstå af flere grunde. En forstrækning i en muskel eller sene kan føre til smerter. Det samme kan irriterede slimsække eller en skade på brusken eller ledlæben i hofteleddet. Jo ældre vi bliver, jo mindre elastiske bliver vores muskler, sener, knogler og led. Dette kan medføre, at vores hofte hurtigere bliver irritererede og betændt ved belastning. Dette kan give smerter, stivhed og ømhed, når vi påbegynder vores aktivitet. Der kan også fremkomme smerter i hoften ved begyndende slidgigt, hvilket skyldes nedslidt brusk i leddet
Vores hofteled er et meget stabilt led. Lårbenets ledhoved passer perfekt til hofteskålens ledskål, hvilket medfører en stor mekanisk stabilitet i hofteleddet. Derudover har vi en tyk ledkapsel, stærke ligamenter og ledlæben, som er med til at stabilisere vores hofte. Oveni dette hjælper musklerne med at stabilisere vores hofte. Vores hofteled føles derfor stabilt, selvom musklerne omkring hoften ikke er stærke nok til at stabilisere hoften og bækkenet.
Men hvorfor er det vigtigt, at træne vores muskler, hvis vores hofteled i sig selv er stabilt?
Alle muskler på kroppen trives, når de er i deres rette længde. Når vi står optimalt, er der en god balance mellem musklerne i hele kroppen. Det vil sige, at alle muskler har den bedste forudsætning for at arbejde optimalt. Desværre sidder de fleste af os ned i løbet af dagen, hvilket betyder, at der kommer ubalance i musklerne. Og netop vores hoftebøjere kommer i en forkortet position, når vi sidder ned.
Når hoftebøjerene er i forkortet position er hoftestrækkere (ballemuskulaturen) i en forlænget position. Det vil sige, at denne muskelgruppe ikke bliver aktiveret i de timer vi sidder ned. Det betyder, at hvis vi sidder ned i mange timer i løbet af dagen, i mange uger, i flere år, er der stor sandsynlighed for, at vores hoftemuskulatur kommer i ubalance. Hoftebøjerne vil derfor have en tendens til, at blive strammere og stærkere end ballemuskulaturen, som bliver svagere og mindre stærk. Dette betyder igen, at vores holdning bliver påvirket, da hoftebøjerne kan tvinge os til at stå og gå med et øget lændelordose, hvis vi aldrig får bevæget hoften igennem.
Derfor er det vigtigt, at du træner dine muskler omkring hoften, da du får bevæget hoften igennem og dermed styrket ballerne og strukket muskulaturen på forsiden af hoften ud. Derfor er baller af stål aldrig en dårlig ting – hvis du er sikker på, at din bevægeteknik og muskelkoordinering er korrekt, når du udfører balleøvelserne.
Ønsker du de bedste råd og øvelser til at genoptræne din hofte?
I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du de bedste råd og øvelser til at genoptræne din hofte og bækken.
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag.