Skulderen

I september måned vil der komme fokus på skulderen. Skulderen er et kompleks led, forstået på den måde, at den består af selve skulderleddet, skulderbladene og kravebenet. Derudover kan smerter i skulderen også stamme fra nakken, albuen og de indre organer, som hjertet, lungerne og diafragma.

 

Lidt om skulderens opbygning ...

Selve skulderleddet er meget bevægeligt. I forhold til hoften er skulderleddet ikke ligeså stabilt, da selve ledkapslen er mere løs. Derudover sidder overarmsknoglen ikke fast i ledskålen på skulderåget/skulderbladet, hvilket gør skulderleddet til det mest mobile led i kroppen. Derfor er det ikke en underligt, at der ofte forekommer skuldersmerter. Skulderen består også af skulderåget/skulderbladene og vores kraveben.

Skulderbladet eller skulderået er den knogle, som overarmsknoglen hæfter sig fast på. Denne knogle blive aktiveret når vi bevæger skulderleddet og hjælper til, at vi kan få vores arme op over hovedet, sammen med kravebenet. Kravebenet sidder fast ved skulderåget og hæfter på brystbenet. Kravebenet bevæger sig med vores bevægelse i skulderbladet. 

 

Så skulderen består ikke kun af skulderleddet, men også vores kraveben, skulderåg, men også dens tilhæftning på ribbene, samt det osteofibrøse halvtag. Og hvad er det så? Jo ser du. Der hvor kravebenet rammer skulderåget er der en masse ligamenter, som holder disse to knogler sammen. De sidder lidt over selve skulderleddet og der burde derfor være god plads til skulderleddet. Dog kan uhensigtsmæssig brug af skulderen, betændelse eller biomekaniske forhold gøre, at der er mindre plads. Det betyder, at overarmsknoglen kommer til at ramme denne halvtag, hvilket kan give smerter.

 

 

 

 

 

Når vi snakker om skulderen omfatter der både skulderleddet, skulderbladet og kravebenet.

Skulderen - det mobile led ...

Skulderen er som sagt kroppens mest mobile led. Det er en god ting, da det betyder, at vi kan bevæge vores arme i alle retninger uden at blive begrænset af knogler eller ligamenter. I størstedelen af leddene i vores krop er det ligamenterne der stabilisere vores led. Stabilitet i skulderen er også nødvendigt, da vores skulder ville gå af led ellers. Dog har musklerne en stabiliserende effekt på vores skulder. Og netop 4 små muskler omkring vores skulder er yderst vigtige for, at vi kan bibeholde en bevægelig, stærk og smertefri skulder.

Rotatorcuff'en ...

… er navnet på disse muskler til sammen. Uden at blive for detaljeret, så er der to muskler på bagsiden af vores skulderblad, en muskel ovenpå og en foran. Musklernes funktion er – udover at stabilisere skulderen – at føre skulderen op, samt ind- og udadroterer skulderen. Disse ligger dybt inde ved skulderleddet og er meget små. Havde vi ikke disse 4 muskler ville vores overarmsknogle falde ud af leddet når vi bevæger vores arm op af. Træner vi meget eller træner vi tungt eller uhensigtsmæssigt er en overbelastning af disse muskler ikke ukendt. Oplever du skuldersmerter under eller efter træning kan det skyldes, at disse små muskler ikke er stærke nok til det, som du udsætter dem for.

Her ses rotatorcuff-musklerne. Det første billede er forfra og det sidste bagfra. Disse muskler er med til at stabilisere vores skulderled.

Døjer du med smerter i skulderen?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du de bedste råd og øvelser til at genoptræne netop din skulderskade.
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Overbelastningsskade i nakken
Nakke

Overbelastningsskade i nakken

Der kan være mange forskellige årsager til, at du får en overbelastningsskade i nakken. Vores nakke består af mange forskellige strukturer og væv, som kan

Læs mere »
Vedvarende lændesmerter Overbelastningsskade i lænden
Lænden

Overbelastningsskade i lænden

Kan man få en overbelastningsskade i lænden? Ja, det kan man. Vores lænderyg består af mange forskellige strukturer og væv, som også kan blive overbelastede.

Læs mere »
overbelastningsskade i øvre ryg
Brystryg

Overbelastningsskade i øvre ryg

En overbelastningsskade i øvre ryg kan skyldes flere forskellige ting. Vores brystryg består af mange forskellige strukturer og væv, som alle kan blive overbelastede. I

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Håndled

Overbelastningsskade i håndleddet

En overbelastningsskade i håndleddet skyldes typisk en irritation af underarmsmusklerne- og senerne. I mange tilfælde stammer overbelastningsskaden i håndleddet fra albuen, hvor underarmsmusklerne og senerne

Læs mere »
Overbelastningsskade i albuen
Albue

Overbelastningsskade i albuen

En overbelastningsskade i albuen skyldes typisk en irritation af muskelsenerne på underarmen. Muskelsenerne hæfter tæt på albuen og kan være årsagen til dine lokale smerter

Læs mere »
Overbelastningsskader Overbelastningsskade i skulderen
Skulder

Overbelastningsskade i skulderen

En overbelastningsskade i skulderen kan skyldes flere forskellige ting. I dette indlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på en overbelastningsskade i

Læs mere »