Skulderen

I september måned vil der komme fokus på skulderen. Skulderen er et kompleks led, forstået på den måde, at den består af selve skulderleddet, skulderbladene og kravebenet. Derudover kan smerter i skulderen også stamme fra nakken, albuen og de indre organer, som hjertet, lungerne og diafragma.

 

Lidt om skulderens opbygning ...

Selve skulderleddet er meget bevægeligt. I forhold til hoften er skulderleddet ikke ligeså stabilt, da selve ledkapslen er mere løs. Derudover sidder overarmsknoglen ikke fast i ledskålen på skulderåget/skulderbladet, hvilket gør skulderleddet til det mest mobile led i kroppen. Derfor er det ikke en underligt, at der ofte forekommer skuldersmerter. Skulderen består også af skulderåget/skulderbladene og vores kraveben.

Skulderbladet eller skulderået er den knogle, som overarmsknoglen hæfter sig fast på. Denne knogle blive aktiveret når vi bevæger skulderleddet og hjælper til, at vi kan få vores arme op over hovedet, sammen med kravebenet. Kravebenet sidder fast ved skulderåget og hæfter på brystbenet. Kravebenet bevæger sig med vores bevægelse i skulderbladet. 

 

Så skulderen består ikke kun af skulderleddet, men også vores kraveben, skulderåg, men også dens tilhæftning på ribbene, samt det osteofibrøse halvtag. Og hvad er det så? Jo ser du. Der hvor kravebenet rammer skulderåget er der en masse ligamenter, som holder disse to knogler sammen. De sidder lidt over selve skulderleddet og der burde derfor være god plads til skulderleddet. Dog kan uhensigtsmæssig brug af skulderen, betændelse eller biomekaniske forhold gøre, at der er mindre plads. Det betyder, at overarmsknoglen kommer til at ramme denne halvtag, hvilket kan give smerter.

 

 

 

 

 

Når vi snakker om skulderen omfatter der både skulderleddet, skulderbladet og kravebenet.

Skulderen - det mobile led ...

Skulderen er som sagt kroppens mest mobile led. Det er en god ting, da det betyder, at vi kan bevæge vores arme i alle retninger uden at blive begrænset af knogler eller ligamenter. I størstedelen af leddene i vores krop er det ligamenterne der stabilisere vores led. Stabilitet i skulderen er også nødvendigt, da vores skulder ville gå af led ellers. Dog har musklerne en stabiliserende effekt på vores skulder. Og netop 4 små muskler omkring vores skulder er yderst vigtige for, at vi kan bibeholde en bevægelig, stærk og smertefri skulder.

Rotatorcuff'en ...

… er navnet på disse muskler til sammen. Uden at blive for detaljeret, så er der to muskler på bagsiden af vores skulderblad, en muskel ovenpå og en foran. Musklernes funktion er – udover at stabilisere skulderen – at føre skulderen op, samt ind- og udadroterer skulderen. Disse ligger dybt inde ved skulderleddet og er meget små. Havde vi ikke disse 4 muskler ville vores overarmsknogle falde ud af leddet når vi bevæger vores arm op af. Træner vi meget eller træner vi tungt eller uhensigtsmæssigt er en overbelastning af disse muskler ikke ukendt. Oplever du skuldersmerter under eller efter træning kan det skyldes, at disse små muskler ikke er stærke nok til det, som du udsætter dem for.

Her ses rotatorcuff-musklerne. Det første billede er forfra og det sidste bagfra. Disse muskler er med til at stabilisere vores skulderled.

Døjer du med smerter i skulderen?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du de bedste råd og øvelser til at genoptræne netop din skulderskade.
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Øget lændesvaj
Kropsholdning

Øget lændesvaj

Mistænker du, at du har smerter i ryggen grundet et øget lændesvaj? I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor du kan opleve smerter og

Læs mere »
Tantepukkel
Brystryg

Tantepukkel

En tantepukkel er betegnelsen for den lille bule, som kan opstå i den nederste del af nakken. Bulen opstår omkring den syvende nakkehvirvel. Denne nakkehvirvel kan

Læs mere »
Smerter på ydersiden af foden stressbrud
Fod

Stressbrud

Et stressbrud kaldes også for et træthedsbrud. Et stressbrud kan opstå i hele kroppen, dog forekommer det typisk i underben og fødder, hvor der en stor

Læs mere »
Overbelastningsskade i knæet
Løb

Typiske løbeskader

Løbeskader er desværre ikke unormalt, når du begynder at løbe længere, hurtigere eller oftere. Ca. 29% af alle voksne danskere løber. Omkring 20% af dem oplever

Læs mere »