Musearm – sådan kan du undgå den

Musearm? Du har sikkert hørt betegnelse før. En musearm er en overbelastningsskade i hånd og arm på grund af arbejde med en computermus. Jeg har været inde på en tennis- og golfalbue og en musearm kan have lignende symptomer. Dog kan der også være smerter i håndleddet og skuldren, da hele armen kan rammes af overbelastningen. Der er mange danskere, der lider af denne type overbelastningsskade.

 

Hvilke symptomer har en "musearm"?

En musearm opstår typisk ved gentagne belastninger af armens muskler, sener, ledbånd og nerver. Der kan derfor være smerter og symptomer i hele armen. Smerterne og symptomerne kommer især ved brug af armen i den bevægelse, som har udløst symptomerne. Har du følgende symptomer kan du muligvis have en musearm:

 

  • Smerter i håndled, albue, skulder og nakke.
  • Stivhed i armens led og øm ved berøring af armens muskler.
  • Sovende fornemmelser og træthed i armen og hånden.
  • Nedsat gribefunktion i hånden.
 

Bliver din hånd ved med at have sovende eller prikkende fornemmelser efter endt aktivitet skal du undersøges nærmere hos lægen.

 

Hvorfor "opstår" en musearm?

En musearm opstår af flere grunde. Man kan sige, at en musearm ligger i forlængelse med en tennis- eller golfalbue, da mange af symptomerne er de samme. Opståelsesgrunden er typisk også den samme, men belastningen har muligvis været anderledes end de to andre overbelastningstilstande. Typisk opstår en musearm grundet computerarbejde. Her udsættes armens led for ensidige små bevægelser. Der kan derfor opstå en betændelse i musklerne, senerne og ved knogletilhæftningen af underarmens muskler. Der kan også ske en afklemning af nerverne i håndleddet. Dette sker, da armen holdes i samme statiske stilling i flere timer, hvor håndleddet og underarmen holdes i en unaturlig stilling. Musklerne i underarmen og fingrende spænder, hvergang der klikkes eller holdes på musen. Dette skaber overbelastede muskler. Nerven i håndleddet kan også komme i klemme grundet denne stilling. Smerterne vil typisk starte i håndleddet og langsomt, men gradvis bevæge sig op mod underarmen, overarmen, skuldrene og så nakken. Der opstår derfor spændinger i hele armen, som forværres ved yderligere musearbejde, da dette sænker blodcirkulationen i hele armen og smerterne begynder derfor at opstå.

 

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg har en "musearm"?

Det bedste du kan gøre er at aflaste din arm. Det er derfor en god idé at se på, hvordan din arbejdsstilling og ergonomi på arbejdspladsen er.

optimer din ergonomi på kontoret

Dit tastatur:

Sidder det for højt eller for lavt? Jo lavere tastaturet er jo mindre knæk kommer der i håndleddet. Kan tasturet ikke indstilles kan du evt. sætte kontorstolen højere. Brug også genvejstasterne på tastaturet i stedet for musen.

musearm kan skyldes din mus

Musen:

Skift evt musen over i modsatte arm eller benyt en rullemus i stedet. Du skal dog huske at din arm stadig skal aflastes og her er variation af mus det bedste. Undgå derudover at benytte for mange dobbeltklik og brug en musemåtte, da dette kræver færre muskelkræfter for at flytte musen.

Arbejdsstilling:

Den rette arbejdsstilling er vigtigt når du sidder ved computeren. Derudover er det vigtigt, at du ændre din kropsstilling i løbet af dagen.

Bevægelse:

Jo mere du bevæger din arm, skuldre og nakke i løbet af dagen, jo bedre. Gør dine pauser aktive og skab blodtilførsel til armen. Dette kan hjælpe på smerter og muskelspændinger.

Du kan komme rigtigt langt ved at ændre din ergonomi. Derudover vil øvelser smertelindre og på længere sigt forebygge at smerterne kommer igen. Den eneste måde du med garanti kan undgå smerterne opstår er at ændre de arbejdsforhold, som resulterer i smerterne.

Ønsker du øvelser for din musearm?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du de bedste råd og øvelser til at genoptræne din musearm.
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Overbelastningsskade i nakken
Nakke

Overbelastningsskade i nakken

Der kan være mange forskellige årsager til, at du får en overbelastningsskade i nakken. Vores nakke består af mange forskellige strukturer og væv, som kan

Læs mere »
Vedvarende lændesmerter Overbelastningsskade i lænden
Lænden

Overbelastningsskade i lænden

Kan man få en overbelastningsskade i lænden? Ja, det kan man. Vores lænderyg består af mange forskellige strukturer og væv, som også kan blive overbelastede.

Læs mere »
overbelastningsskade i øvre ryg
Brystryg

Overbelastningsskade i øvre ryg

En overbelastningsskade i øvre ryg kan skyldes flere forskellige ting. Vores brystryg består af mange forskellige strukturer og væv, som alle kan blive overbelastede. I

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Håndled

Overbelastningsskade i håndleddet

En overbelastningsskade i håndleddet skyldes typisk en irritation af underarmsmusklerne- og senerne. I mange tilfælde stammer overbelastningsskaden i håndleddet fra albuen, hvor underarmsmusklerne og senerne

Læs mere »
Overbelastningsskade i albuen
Albue

Overbelastningsskade i albuen

En overbelastningsskade i albuen skyldes typisk en irritation af muskelsenerne på underarmen. Muskelsenerne hæfter tæt på albuen og kan være årsagen til dine lokale smerter

Læs mere »
Overbelastningsskader Overbelastningsskade i skulderen
Skulder

Overbelastningsskade i skulderen

En overbelastningsskade i skulderen kan skyldes flere forskellige ting. I dette indlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på en overbelastningsskade i

Læs mere »