Behandling af lændesmerter

Det er vigtigt, at du får den rette behandling af lændesmerter. En fysioterapeut kan hjælpe dig med dine lændesmerter. Det er vigtigt, at du får en grundig undersøgelse af din lænderyg.  Det er derfor vigtigt, at du får en grundig undersøgelse af din lænd med fokus på at finde frem til, hvorfor du oplever lændesmerter. Selvom det ikke altid er muligt at stille en diagnose, når du henvender dig med lændesmerter, er det stadig vigtigt, at du modtager den rette vejledning og behandling af din lænd, så du kan afhjælpe dine lændesmerter hurtigt. Jeg har stor fokus på, hvordan du kan forebygge, at dine lændesmerter kommer igen, og du vil derfor få individuelt tilpassede øvelser, der kan gøre din ryg stærkere og mere modstandsdygtig over for nye ryggener. 

Hvad er lændesmerter?

Det er vigtigt med den rette behandling, når du døjer med lændesmerter. Smerter i lænderyggen kan have mange årsager og kan være til stor gene i dagligdagen.  Lændesmerter kan opstå pludseligt eller stå på i flere år. I 75% af tilfældene kan man ikke finde en specifik grund til, at smerterne opstår. I disse tilfælde kan smerterne stamme fra opspændte og overbelastede muskler, låsning i led eller tryk på nerver. I de resterende tilfælde kan der stilles en specifik diagnose som diskusprolaps, skæv ryg (scoliose), slidgigt i ryggen (spondylose), forskydning af ryghvirver (spondylolitese) eller sammenfald i ryggen (kompressionsbrud).

Uanset om der kan stilles en diagnose eller ej, kan smerter i lænderyggen være invaliderende og påvirke livskvaliteten. Smerterne kan sidde lokalt i lænden, mens der i andre tilfælde opleves udstrålende smerter til ballerne, baglåret eller lysken. Smerterne kan komme, når du sidder eller står, eller de kan komme, når du laver en specifik bevægelse.

Akutte smerter i lænderyggen

I løbet af de seneste 12 måneder har halvdelen af befolkningen oplevet smerter i ryggen, og det er ikke unormalt, at man kan opleve flere episoder med akutte rygsmerter.

Akutte rygsmerter kan forekomme i hele rygsøjlen og kaldes i lænderyggen ofte for lumbago eller “hekseskud”. I øvre del af ryggen er det ofte kendt som hold i nakken, hvor man føler stivhed og har svært ved at bevæge ryggen uden smerter, hvilket kan være meget invaliderende. Akutte rygsmerter defineres således, at smerterne har varet ved i mindre end 6 uger.

Smerterne kan komme fra de forskellige strukturer vi har i ryggen. Det kan skyldes små sprækker i den yderste del af bruskskiverne, også kendt som diskus. Det kan også skyldes en diskusprolaps, som trykker på en nerverod eller en indeklemning af nerverne grundet slid eller aldersforandringer. Musklerne omkring ryggen kan også trække sig sammen og blive opspændt, hvilket kan føre til smerter.  Smerterne kan opstå grundet gentagne bevægelser, tunge løft og vrid i kroppen. Smerterne kan også skyldes inaktivitet, uhensigtsmæssig kropsholdning eller stress på grund af problemer hjemme eller på arbejdet.

 

Hvad kan en fysioterapeut gøre ved lændesmerter?

Oplever du smerter i lænderyggen er det vigtigt, at du får en fysioterapeut til at undersøge din ryg. Dette kan være svært, da smerterne kan forhindre et optimalt samarbejde omkring undersøgelsen. Undersøgelsen vil i første omgang derfor have fokus på, hvilke bevægelser eller stillinger du kan lave uden smerter, for at bibeholde aktivitet og blodomløb til din ryg. Det er nemlig vigtigt, at du forbliver aktiv, da dette vil lindre smerterne hurtigere. Du vil derfor få en individuel behandling med fokus på øvelser og råd, der kan hjælpe dig med at komme ud af smerterne og ikke mindst undgå, at de kommer tilbage på et senere tidspunkt.En fysioterapeut kan hjælpe dig med dine lændesmerter. En behandling af dine lændesmerter er ofte en kombination af:

  • Øvelser

  • Manuel behandling og/eller mobilisering

  • Råd og vejledning

Mulighed for online behandling af lændesmerter:

Vidste du, at du har mulighed for online behandling af dine lændesmerter? Lændesmerter kan komme, når vi mindst venter det. Du har derfor mulighed for få online hjælp til dine lændesmerter – hvad enten de er akutte eller har stået på i længere tid. Du kan også få hjælp til at forebygge lændesmerter med en masse træningsprogrammer.

Akutte lændesmerter

Dette onlineforløb er godt til dig med akutte lændesmerter. Du får adgang til alle de bedste råd og øvelser med det samme. Når du har akutte lændesmerter er det vigtigt, at du laver de rette øvelser. Og jo før du kommer igang, jo bedre. Du kan lave dette program alle steder og du får evig adgang til øvelserne.

Dette online forløb hjælper dig med dine akutte lændesmerter og til at forebygge smerter i lænden
Vedvarende lændesmerter

Dette træningsprogram er til dig, som døjer med vedvarende lændesmerter. I dette onlineforløb får du viden omkring din lænderyg og smerter, samt en masse øvelser, som du nemt kan lave i løbet af dagen. Du får adgang til alle modulerne med det samme, hvilket betyder, at du kan starte allerede idag.

Knæsmerter : Uspecifikke lænderygsmerter - det skal du gøre mod lændesmerter og smerter i lænden
Forebyg lændesmerter

Dette onlineforløb er til dig, som ønsker, at forebygge lændesmerter og røggener. Du får en 10 træningsvideoer, samt en masse viden om, hvordan du kan styrke og stabilisere din lænd bedst muligt. Derudover får du et indblik i, hvilke fysiske og psykiske faktorer, der kan have en indflydelse på din lænderyg.

Uspecifikke lænderygsmerter hjemmetræning smerter i lænden

Du kan læse mere om lændesmerter her:

Du kan finde gode øvelser for lændesmerter her:

Du kan finde træningsvideoer for lændesmerter her:

Har du spørgsmål eller er i tvivl?

Så skriv endelig en besked, så står jeg klar med at svare på dine spørgsmål.

Menu