Smerter på siden af skulderen

Der kan være mange årsager til, at du oplever smerter på siden af skulderen. Skuldersmerter kan i nogle tilfælde starte fra nakken og derfor er det vigtigt, at du får undersøgt nakken af en fysioterapeut, hvis du døjer med skulder og arm-smerter. Bliv klogere på de mange grunde til, at du kan opleve smerter på siden af skulderen.

 

Årsager til smerter på siden af skulderen:

Bursit:

En bursit kan både være akut eller kronisk. En bursit er en slimsæk, som er blevet betændt og irriteret.

Årsagen til smerterne opstår:

En bursit opstår, når grundet betændelse. Dette medfører, at slimsækken hæver og fyldes med væske, hvilket giver smerter i skulderen. En bursit kan opstå grundet overbelastning eller ved kalk på muskelsenerne i skulderen.

 

Symptomerne:

Døjer du med en bursit kan du opleve smerter på ydersiden af skulderen. I nogle tilfælde kan der også være smerter på indersiden af skulderen. Ved en akut bursit kommer smerterne pludselige og kan være konstante. Smerterne forværres typisk de efterfølgende dage og du oplever smerter ved bevægelse og, når du holder skulderen i ro. Du kan også opleve nedsat bevægelse i skulderen. Ved en kronisk bursit kommer smerterne og generne langsomt over tid. I starten mærker du ofte kun smerterne ved bevægelse af skulderen. Smerterne forsvinder igen, når du stopper bevægelsen. Smerterne i begge tilfælde er meget lokale og du oplever ømhed, når du trykker på området.

Hvad kan jeg gøre?

Ved en akut bursit skal du de første dage holde armen i ro. Efter nogle dage kan du begynde, at bevæge din arm inden for smertergrænsen. En akut bursit går typisk over efter nogle uger. I mellem tiden kan det være en god idé at snakke med din læge om smertestillende, hvis du har mange smerter. En kronisk bursit er en bursit, som har været der i længere tid. Det betyder, at der kan være en længere genoptræning af din skulder før dine smerter forsvinder helt. Undgå bevægelser, som forværre dine smerter, men bevæg gerne din arm inden for smertegrænsen.

 

Skuldersmerter : Smerter på siden af skulderen
Slimsækkebetændelse i skulderen kan give lokale smerter på ydersiden af skulderen.

Overbelastning af Deltoideus:

Deltoideus er vores store skuldermuskel, som er med at bevæge vores skulder i flere retninger.

Årsagen til smerterne opstår:

En overbelastnings af Deltoideus sker ved gentagne bevægelser af skulderen. Især ved svømning, tung styrketræning, eller basketball. Der kan også ske en overbelastning af Deltoideus efter et fald eller en ulykke. Her kan musklerne omkring skulderen begynde at arbejde anderledes end før, hvilket kan resultere i en overbelastning af musklen, da Deltoideus-musklen bruges anderledes end den er vant til, for at kompenserer for de øvrige smerter i skulderen.

 

Symptomerne:

Musklen dækker hele skulderen, hvilket kan forårsage smerter foran, på siden eller bag på skulderen. Smerterne kommer især, når du løfter din arm. Har du slemme smerter kan du opleve hævelse og nedsat bevægelse over skulderen. Jo længere tid smerterne har stået på, jo flere bevægelse kan være smertefulde.

 

Hvad kan jeg gøre?

Der er heldigvis nogle ting, som du selv kan gøre, hvis du har en overbelastning af skuldermusklen. Er der nogle bestemte aktiviteter, som forværre dine smerter i skulderen skal du holde en pause med dem. Derudover skal du igang med genoptræning af din deltoideus-senen. Start ud med lette bevæge-øvelser af skulderen inden for smertegrænsen, så du holder kan i bevægelserne og musklen. Har du voldsomme smerter og hævelse kan smertestillende hjælpe. Det kan være en god idé at snakke med din læge omkring dette. Is kan i nogle tilfælde hjælpe på din hævelse og dermed også på dine smerter. En overbelastningsskade kan være op til 12 måneder alt efter graden af dine smerter og gener. Det kan derfor være en god idé at opsøge en fysioterapeut til hjælp for det rette genoptræningsforløb.

En overbelastning af Deltoideus kan give smerter på forsiden, ydersiden og bagsiden af skulderen.

Menisk læsion i skulderen:

I skulderens ledflade findes der en menisk, som har en stor betydning for vores stabilitet i skulderen.

Årsagen til smerterne opstår:

En menisk læsion kan opstå ved gentagne overbelastninger, hvor menisken kan revne. En voldsom belastning kan rive menisken fra tilhæftningen på ledfladen. Når menisken har slået sig løs kan den sætte sig fast i skulderleddet. En menisk læsion kan også opstå efter et fald, hurtige ryk i skulderen eller, hvis der er sket en voldsom overbelastning eller bristning af musklerne omkring skulderen.

 

Symptomerne:

Der kan være smerter i skulderen ved bestemte bevægelser, samt en føles af, at der er noget, som smutter i leddet. Der kan også forekomme nedsat bevægelse i skulderen, samt nedsat muskelstyrke i skuldermusklerne.

 

Hvad kan jeg gøre?

Start med at aflaste din skulder fra de bevægelser, som giver smerter. Du må gerne bevæge din skulder, så længe du bevæger dig inden for smertegrænsen. Har du mange smerter kan det være en god idé at snakke med din læge omkring smertestillende. I nogle tilfælde kan der blive tale om en operation, hvis træning og aflastning ikke kan hjælpe på dine smerter.

En menisk læsion i skulderen kan give smerter ved bestemte bevægelser. Derudover kan du opleve nedsat bevægelighed i skulderen.

Ønsker du hjælp til genoptræningen af din skulder?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at genoptræne netop din skulderskade
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Smerter på bagsiden af hoften svage ballemuskler
Hofte

Svage ballemuskler

Svage ballemuskler kan skyldes mange forskellige ting. Måske tænker du ikke over, at dine ballemuskler er svage i dagligdagen. Dog kan manglende styrke i dine baller

Læs mere »
Sådan forebygger du kontorskader
Hele kroppen

Sådan forebygger du kontorskader

I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvordan du forebygger kontorskader. Du får tre gode råd, samt en træningsvideo, som har til formål at styrke

Læs mere »
Smerter på bagsiden af hoften
Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »
kontorskader kontorskade
Hele kroppen

Hvad er en kontorskade?

En kontorskade er smerter og gener, som er opstået i forbindelse med dit kontorarbejde. Sidder du ned foran en computer det meste af dagen er

Læs mere »
Øget lændesvaj
Kropsholdning

Øget lændesvaj

Mistænker du, at du har smerter i ryggen grundet et øget lændesvaj? I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor du kan opleve smerter og

Læs mere »