Triggerpunkter i læggen kan være årsagen til dine smerter i ankel og fod. I dette indlæg bliver du meget klogere på dine lægmuskle Gastronemius, Soleus og Tibialis Posterior, som alle har en vigtig betydning for dine smerter og symptomer på bagsiden af knæet, læggen, anklen og under foden. Du vil også have gavn af dette indlæg, hvis du døjer med lændesmerter og knæsmerter.
Gastronemius
Gastronemius består af to muskler, som går fra hver deres side af den nederste del af lårbensknoglen og hæfter på Akillesenen ved hælbenet. Den ene muskel løber på ydersiden og den anden på indersiden på bagsiden af underbenet. Musklen bøjer knæet, samt strækker foden (peger foden nedad). Derudover er musklerne med til at stabilisere knæ-og fodleddet, når vi står, så vi kan holde os oprejste.
Symptomer:
- Smerter i svangen.
- Smerter på bagsiden af låret.
- Smerter på bagsiden af knæet.
- Smerter på indersiden af anklen.
- Smerter i lokalt i musklen..
- Nedsat bevægelighed i knæet.
- Kramper om natten.
- Kramper, når du går eller løber.
Symptomer fra Gastronemius minder om: Diskusprolaps, Posterior Compartment Syndrom, årebetændelse og cyster på bagsiden af knæet.
Årsager:
- Sport som klatring, cykling og crawlsvømning.
- Gang op af bakke.
- Højhælende sko.
- Langvarig kørsel i bil.
- Fodskamler, som trykker på læggen.
- Skader, som har gjort knæ og fod immobile over længere tid.
- Inaktivitet og siddende livsstil.
- Manglende opvarmning inden træning.
Soleus
Denne muskel ligger under Gastronemiusmuskler og dækker hele bagsiden af underbenet. Musklen går fra den øverste del af skinnebensmusklerne og hæfter på Akillesenen ved hælbenet. Musklen er med til at bøje anklen (pege foden nedad). Musklen har en vigtig funktion i at pumpe blodet op fra vores fødder og ben til hjertet. Er der triggerpunkter i musklen har musklen sværere ved dette og kan påvirke din blodcirkulation.
Symptomer:
- Smerter i læggen.
- Kramper i læggen.
- Smerter i hælen.
- Smerter på indersiden af anklen.
- Smerter på bagsiden af anklen.
- Smerter i ryggen.
- Kramper i nederste del af ryggen.
- Lavt blodtryk
- Besvimmelsesanfald
- Åreknuder, årebetændelse og dårligt kredsløb.
Triggerpunkter i Soleus forveksles med Trombose, årebetændelse, stressbrud og skader på sener og ledbånd. Symptomerne kan også minde om skinnebetændelse eller hælspore. Overbelastning af Akillesenen er en almindelig forveksling af triggerpunkter i Soleus. Her kan det være en god idé også at se på Tibialis Posterior.
Årsager:
- Løb eller gang i sand elle grus.
- Sko med stive såler.
- Tryk på læggen, hvis fødderne fx. ligges på en fodskammel.
- Ski- og skøjteløb uden god ankelstøtte.
- Høje hæle.
Tibialis Posterior
Denne muskel ligger endnu dybere end Soleus og udspringer øverst på skinnebenet. Musklen har en lang sene, som går på indersiden af hælen og hæfter på den midterste del af svangen. Musklen er med til at bøjer foden nedad og hjælper med at opretholde svangen i foden. Derudover hjælper Tibialis Posterior med at fordele vægten på ydersiden af foden og har dermed en vigtig rolle i at sørge for korrekt fodafvikling under gang.
Symptomer:
- Smerter omkring akillesenen ved gang eller løb.
- Smerter i læggen.
- Smerter i hælen.
- Smerter i hele fodsålen.
Symptomerne fra triggerpunktet i Tibilais Posterior kan forveksles med skinnebensbetændelse, Posterior compartment syndrom og overbelastning af Akillesenen.
Årsager:
- Pronationsløbere (lander på indersiden af foden under løb).
- Løb eller gang på ujævnt underlag.
- Slidte sko uden støtte.
- Mortons fod.
Du kan se, hvordan du løsner dine triggerpunkter i læggen i nedenstående video:
Hvor tit skal jeg lave øvelserne?
Vores lægmuskler er ofte fyldt med spændinger og kan være meget ømme. Det er derfor en god idé at starte stille ud og mærke efter, hvordan øvelserne føles. Har du mange triggerpunkter i lægmusklerne er det en god idé at lave øvelserne mindst 1x om dagen. Brug 3-5 minutter på hver muskel. Husk at lave øvelserne på begge sider. Når dine smerter og symptomer er mindsket kan du lave øvelserne forebyggende 1x om ugen. Der kan godt gå nogle uger før du oplever en lindring. Inden du starter med øvelserne skal du kontakte din læge, som kan undersøge årsagen til dine smerter i læggen. Det er især vigtigt, at få undersøgt dine lægge med henblik på blodpropper og åreknudebetændelse. Øvelserne i videoen skal bruges som inspiration til, hvordan du selv kan løsne dine spændinger. Du vil altid opleve en bedre effekt, hvis du får professionel behandling. Øvelserne er blot en supplement til dette. Er du i tvivl om du laver øvelserne rigtigt eller om de er gode til dig, så skal du altid opsøge en professionel behandler, som kan hjælpe dig godt videre.
Ønsker du flere øvelser til at løsne dine muskelspændinger i læggen?
I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du flere øvelser til at styrke og bevæge dine underben og ankler.
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag.