Akutte knæsmerter

I dette indlæg bliver du klogere på, hvad du skal gøre, når du oplever akutte knæsmerter. Du får en lille introduktion til de typiske årsager til akutte knæsmerter, symptomerne og ikke mindst, hvad du skal gøre for at komme bedst igennem den akutte fase. Nederst finder du nogle gode øvelser for akutte knæsmerter.

Hvad er akutte knæsmerter?

Akutte knæsmerter er smerter, som opstår pludseligt i eller omkring knæet. Den hyppigste årsag til akutte smerter i knæet er skader i forbindelse med idræt og arbejde. Her sker der typisk et vrid i knæet, som påvirker et eller flere strukturer i og/eller omkring knæet. Dog kan der også være mange andre årsager til, at du oplever akutte knæsmerter:

Brud:

Et brud på lårbens- eller underbensknoglen sker typisk ved ulykker, fald eller voldsomme slag direkte mod knoglen. Især et brud på skinnebensknoglen Tibia kan påvirke knæskallen i knæet og give mange smerter. De typiske symptomer på et brud er:

 

 • Hævelse omkring bruddet.
 • En skarp smerter, som kommer ved bevægelse.
 • Nedsat bevægelighed. Du kan ikke bevæge knæet uden voldsomme smerter.
Akutte knæsmerter

Overbelastning af muskelsenerne:

Du har mange muskelsener, som hæfter omkring knæleddet. Gentagne bevægelser, hvor knæet bøjes og strækkes kan forårsage en akut overbelastning af en eller flere muskelsener. Et eksempel på dette er et springerknæ, hvor Patellasenen overbelastes. De typiske symptomer på en akut overbelastning af muskelsenerne er:

 

 • Hævelse omkring senen.
 • En dump smerte.
 • Smerter, som forværres ved bevægelse.
Knæsmerter : Øvelser for springerknæ

Delvis eller komplet overrivning af ledbånd:

De typiske akutte vridskader forårsager ofte en delvis eller en komplet overrivning af ledbåndene i knæet. Her er korsbåndene de mest udsatte. Dog kan ligamenterne på ydersiden af knæleddet også blive skadet ved et vridtraume i knæet. Du kan opleve en forstrækning eller en komplet overrivning i et eller flere ledbånd. Symptomerne er:

 

 • Hævelse omkring knæet.
 • Voldsom smerte i knæet.
 • Nedsat bevægelighed i knæet.
 • En følelse af, at knæet er instabilt og giver efter, når du går.
Smerter på indersiden af knæet

Slidgigt:

Pludselige smerter i knæet kan skyldes starten på slidgigt i knæet. Slidgigt i knæet kan opstå hos alle, men ældre mennesker, elitesportsfolk eller mennesker, som har lavet mange gentagne bevægelser i knæet har en øget risiko for slidgigt. Det er dog sjældent, at slidgigt opstår akut, da det ofte kommer snigende over tid. De typiske akutte symptomer er:

 

 • Knæsmerter.
 • Ømhed omkring knæet.
 • Inflammation i knæet (Hævelse, rødme og varme omkring knæet)
 • Smerter både ved bevægelse og hvile.
Øvelser for slidgigt i knæet

Slimsækkebetændelse:

I knæet har vi flere slimsække. En slimsæk er en lille væskefuld sæk, som glider mellem knogle og sene. En akut irritation af slimsækken kan forårsage voldsomme smerter i knæet. Slimsækkebetændelse opstår typisk, som følge af mange gentagne bevægelser af knæet eller et vedvarende tryk på knæet. De typiske symptomer på en akut slimsækkebetændelse i knæet er:

 

 • Akutte smerter, som forværres ved tryk på slimsækken.
 • Hævelse svarende til slimsækken.
 • Inflammation i knæet (Hævelse, rødme og varme omkring knæet)
 • Smerter både ved bevægelse og hvile.
Smerter i knæet : Slimsækkebetændelse Overbelastningsskade i knæet

Meniskskade:

I knæet har vi to menisker, som har til formål at støddæmpe og stabilisere knæet. En meniskskade opstår typisk i forbindelse med et vridtraume, hvor knæet har været udsat for et voldsomt vrid. Når knævredet sker høres der ofte en “pop”lyd fra knæet. Derudover er symptomerne på en meniskskade:

 

 • En skarp smerter i knæet.
 • Hævelse.
 • Rødme.
 • Låsninger i knæet.
Knæsmerter : Smerter på forsiden af knæet

Urinsyregigt:

Når der sker en ophobning af urinsyre i kroppen opstår urinsyregigt. Urinsyregigt samler sig typisk i fødderne, men kan også opstå i knæene. Tilstanden er akut kan opstå uden grund. Nogle oplever, at fysiskaktivitet, alkohol, kød og/eller fisk kan forårsage tilstanden. Tilstanden varer typisk et par dage, hvorefter symptomerne aftager igen. De typiske symptomer på urinsyregigt er:

 

 • Intens smerter.
 • Hævelse.
 • Rødme.
 • Varme.
 • Ømhed ved let berøring.
akutte knæsmerter

Sådan skal du gøre, når du får akutte knæsmerter:

Du skal altid kontakte din egen læge, hvis du oplever akutte knæsmerter. Det skyldes både smerter, som er opstået som følge af en skade eller uden grund. Det er vigtigt, at du får undersøgt dit knæ, så du kan få den rette behandling for dit knæ. I mange tilfælde kan du klare behandlingen af dine akutte knæsmerter hjemme, når lægen eller skadestuen har sagt god for det. I de første dage kan du opleve mange smerter og hævelse omkring knæet, som forværres, når du bevæger knæet. Herunder får du de bedste råd til at komme bedst igennem de første dage, hvor smerterne typisk er værst:

Akutte skader

Aflast knæet:

Det er vigtigt, at du aflaster knæet de første dage, så skaden ikke forværres. Hvile er fint de første 2-3 dage. Herefter er det en god idé at begynde på lette bevægelighedsøvelser indenfor smertegrænsen. Lav øvelserne uden vægtbæring. Jo hurtigere du kommer igang med at lave øvelserne, jo hurtigere vil du opleve en lindring i dine smerter og hævelse.

akutte knæskader

Elever knæet over hjertehøjde:

I de første dage er det vigtigt, at du ligger ned, så knæet kan komme over hjertehøjde. Når du elever dit knæ, så hjælper det med at mindske din hævelse. Det skyldes. at tyngdekraften hjælper med at få blod og væske fra knæet ned mod hjertet. Når hævelsen mindskes vil du ofte også opleve, at dine smerter lindes. Brug de første par dage på at elever dit knæ, så ofte du kan.

Akutte skader kompression

Kompression:

Et kompressionsbind kan også bruges til at mindske hævelsen i knæet. Kompression er med til at forhindre, at blodet fra de ødelagte blodkar i knæet siver ud, hvilket mindsker hævelsen. Derudover kan et kompressionsbind hjælpe med at gøre genoptræningsperioden kortere. Kompressionsbindet skal bindes stramt, men du skal være opmærksom på, at du ikke strammer det for hårdt til, så blodtilførslen til knæet mindskes. Hav kompressionsbindet på om dagen, men tag det altid af om natten.

Øvelser til at lindre dine akutte knæsmerter:

Når du har fuldt ovenstående råd i et par dage vil du typisk opleve en lindring i dine smerter og hævelse. Efter et par dage kan du begynde med nogle lette bevægelighedsøvelser for knæet. Øvelserne i nedenstående træningsvideo har fokus på bevægelighed af knæet. Du skal altid lave øvelserne indenfor smertegrænsen. Bevægeligheden i knæet kommer i takt med at din hævelse mindskes og dine smerter lindres. Lav øvelserne i videoen, så ofte du kan i løbet af dagen. Lav dem gerne 3-5x om dagen i de første par uger indtil din bevægelighed er tilbage igen og dine smerter er aftaget.

Det er meget individuelt, hvor lang tid det tager at komme ovenpå smerterne. Det aftager blandt andet af årsagen, samt hvor stor skade der er sket på knæet. De fleste oplever dog, at de er ovenpå igen efter 6-8 uger.

Ønsker du hjælp til genoptræningen af din akutte knæskade?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at genoptræne netop dine akutte knæsmerter. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »
kontorskader kontorskade
Hele kroppen

Hvad er en kontorskade?

En kontorskade er smerter og gener, som er opstået i forbindelse med dit kontorarbejde. Sidder du ned foran en computer det meste af dagen er

Læs mere »
Øget lændesvaj
Kropsholdning

Øget lændesvaj

Mistænker du, at du har smerter i ryggen grundet et øget lændesvaj? I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor du kan opleve smerter og

Læs mere »
Tantepukkel
Brystryg

Tantepukkel

En tantepukkel er betegnelsen for den lille bule, som kan opstå i den nederste del af nakken. Bulen opstår omkring den syvende nakkehvirvel. Denne nakkehvirvel kan

Læs mere »
Smerter på ydersiden af foden stressbrud
Fod

Stressbrud

Et stressbrud kaldes også for et træthedsbrud. Et stressbrud kan opstå i hele kroppen, dog forekommer det typisk i underben og fødder, hvor der en stor

Læs mere »