Håndskader – her de mest typiske!

Nu nærmer vi os snart slutningen af oktober måned og du er blevet meget klogere på håndleddet og de typiske skader og smerter heri. I dag vil jeg komme omkring hånden og fingrene. Du vil blive meget klogere på, hvilke håndskader der findes. Ligesom i resten af kroppen kan der forekomme smerter i hånden og fingrene. Også her kan der knoglerne brække, der kan komme betændelse i senerne, fejlstillinger og nerveskader. Grundet en mere kompliceret anatomi i hånden vil en skade have en stor betydning for håndens funktion. De typiske skader på hånden er akutte skader i form af snit i hånden, knoglebrud og infektioner.

De typiske akutte håndskader er…
 • Sårskader
 • Knoglebrud
 • Brandskader
 • Amputationsskader (voldsomme skader, hvor en eller flere fingre amputationers)
 • Seneskader (en overskæring af en eller flere muskelsener)
 • Infektioner (grundet en gammel eller en frisk blødning på hånden)

Disse skader kræver ofte en tur skadestuen. Der kan være stor forskel på skadernes omfang og alvorlighed. Men er du det mindste i tvivl om du har en alvorlig skade skal du kontakte skadestuen og/eller din egen læge. Behandlingerne her er forskellige, men kan omfatte en syning, operation og gips.

De typiske håndskader, som er sket over tid …
 • Senebetændelse i håndleddet – skyldes ofte gentagne bevægelser og smerter ved brug af hånden i bestemte bevægelser.
 • Slidgigt / artrose i fingerleddet – ses ofte hos ældre mennesker. Fingerleddene er hævede og ømme ved berøring, samt nedsat bevægelighed. Smerter ved belastning og små knuder i fingerens yderste led.
 • Springfinger  – skyldes en irritation og hævelse af bøjesenen til en af fingrene. Fingeren hænger derfor fast i en bøjet stilling og kan ikke rettes ud uden hjælp fra modsatte hånd.
 • Ledbetændelse // reumatoid artrit – en kronisk betændelsessygdom, som rammer især fingre eller fødder. Tilstanden ses ofte i begge hænder med hævelse, varme, smerte og nedsat bevægelighed i de ramte fingre. Morgenstivhed i over en time er typisk for ledbetændelse.
 • Svulster – kan udgå fra knoglen, men også i senen, hvor der vil opstå hævelse og nedsat funktion af senen. Der kan forekomme godartet svulster som udgår fra ledkaplsen eller seneskeden fra håndleddet, som typisk forsvinder af sig selv.

 

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg oplever en håndskade?
håndskader
Skal du tage til lægen eller skal skaden bare trænes væk?

Er skaden akut skal du kontakte en læge eller skadestuen, som beslutter den videre behandling. Dette gælder ved rødme, hævelse og smerter i alle bevægelser af hånden og fingrene. Er du sikker på, at din skade er opstået over tid er der flere ting du kan gøre. Først og fremmest vil de fleste skader gå over af sig selv. Med lidt aflastning og ro vil du opleve en bedring efter nogle uger. En undersøgelse og behandling hos en fysioterapeut ville også være relevant, hvis du har en senebetændelse. Har du derimod slidgigt eller leddebetændelse vil det være en god idé at kontakte en læge for evt. medicinsk behandling for dette. Disse tilstande kan desværre ikke gå helt over, men med lidt øvelser kan du bibeholde din bevægelighed i fingrene og mindske smerterne. Du vil blive klogere op leddebetændelse næste uge. På torsdag får du nogle gode øvelser til at træne dine skadede fingre og hånd – så du hurtigt kan få en velfungerende hånd tilbage 😌

Vidste du, at det er vigtigt at holde styrken i dine håndled og arme ved lige, når du har en håndskade? Det kan let gøres med en træningselastik hjemme i stuen.

Hård træningselastikKøb din træningselastik her og få adgang til 10 øvelser for dine håndled og arme.

KØB din træningselastik og få adgang til 10 øvelser for kun for KUN 140 kroner

Læs mere om træningselastikken her

God træningslyst! ☺️

 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Fingerskade – Sådan træner du
Karpaltunnelsyndrom – hvorfor opstår det?

Andre relevante indlæg for dig:

Øvelser for smerter i håndleddet

Savner du nogle lette og nemme øvelser for smerter i håndleddet? Der kan være mange årsager til smerter i håndleddet, men den hyppigste årsag er en musearm eller seneskedebetændelse. I dette indlæg bliver du klogere på de hyppigste…
Læs indlæg
Øvelser for slimsækkebetændelse i albuen

Øvelser for slimsækkebetændelse i albuen

Savner du nogle gode øvelser for slimsækkebetændelse i albuen? Slimsækkebetændelse kan give smerter på bagsiden af albuen, samt hævelse og nedsat bevægelighed. I dette indlæg kan du blive meget klogere på, hvad slimsækkebetændelse er, samt hvad du kan…
Læs indlæg
Albuesmerter kan skyldes en golfalbue | øvelser for golfalbue

Øvelser for golfalbue

Du kan i dette indlæg blive meget klogere på, hvad en golfalbue er, samt få nogle gode øvelser for golfalbue.  En golfalbue giver smerter på indersiden af albuen og kan give smerter i albue, underarm og hånd. Bliv…
Læs indlæg
Menu