Hoftestabilitet – derfor er det vigtigt at træne

Vi er godt i gang med maj, hvor fokusset er på vores hofte. Du er blevet meget klogere på, hvordan din hofte er sat sammen. Du ved, hvad der typisk sker i hoften når du får en skade og ikke mindst, hvorfor du skal være opmærksom på smerter i hoften og lysken. I dag skal vi se nærmere på, hvorfor det er så vigtigt at træne sin hoftestabilitet.

 

Her er 3 gode grunde til, hvorfor du skal i gang med at træne din hoftestabilitet:

1. Løb længere uden skader

Vi har tidligere været inde på, hvor meget belastning der er på dit knæ, når du løber. Mangler du stabilitet omkring din hofte er der derfor en større risiko for, at du kommer til at belaste kroppen uhensigtsmæssigt, når du løber. Dette gælder også når du går eller står. En instabil hofte giver dermed større risiko for fejlstillinger, hvilket i sidste ende giver en større risiko for skader. Dette skyldes, at din krop får øget belastning på muskler og sener, når du begynder at løbe. Er din hofte instabil vil denne belastning føre til fejlstillinger. Styrketræning vil ikke have nogle effekt på dette, da styrketræning i sig selv ikke retter disse fejlstillinger. Du vil tværtimod fortsætte med at belaste din krop uhensigtsmæssigt, hvilket på længere sigt vil medføre, at du kan få en overbelastningsskade.

2. Undgå rygskader

Er løb ikke noget for dig? Så skal du ikke være i tvivl om, at du stadig skal træne din hoftestabilitet. Din rygsøjle hænger fast på dit bækken, hvilket betyder, at din rygsøjle formes efter, hvilken stilling din bækken og hofte har. Er dit bækken og hofte helt lige, vil din rygsøjle også være i alignment og ligestilling. Tilter dit bækken derimod til den ene side eller længere frem eller tilbage end normal, vil dette påvirke ryggens stilling. Der sidder en masse små muskler omkring bækkenet og rygsøjlen, som er med til at stabilisere hoften. Jo mere disse muskler trænes, jo stærkere er bliver din ryg. Desværre glemmer mange af os, at træne disse muskler, hvilket medfører ubalance i musklerne omkring ryggen, bækkenet og hoften, hvilket kan resulterer i smerter og gener.

3. Undgå at din hofte spinger

Er der ubalance i musklerne omkring hoften og bækkenet skyldes det ofte, at de stabiliserende hoftemuskler ikke er stærke nok. Det betyder, at de store bevægemuskler tager over. Denne ubalance i musklerne kan medfører, at du blandt andet kan opleve, at din hofte begynder at springe. Dette sker især ved løb, hvor der begynder en betændelse i senen på knogleoverfladen på siden lårbenet, hvilket giver smerter.  Vi har en lang sene på siden af låret, som er en tyk sene fra vores ballemuskler (tractus iliotibialis). Denne sene hæfter på knæet og aktiveres ved løb og cykling. Har du nedsat stabilitet i hoften vil denne sene komme til at glide mod ydersiden af vores lårbensknogle, hvilket får hoften til at “springe”. En ubalance i musklerne omkring hoften vil medføre at denne sene bliver strammere eller løsere end normalt og derfor er der en større risiko for at din hofte kommer til at springe.

Ønsker du de bedste råd og øvelser til at styrke og stabilisere din hofte?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du de bedste råd og øvelser til at genoptræne din hoftestabilitet.
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Diafragma
Åndedræt

Diafragma og din vejrtrækning

Diafragma er en kuppelformet muskel, som adskiller brysthulen fra bughulen. Diafragma er placeret mellem dine lunger og mave og er kroppens største og vigtigste vejrtrækningsmuskel.

Læs mere »
Coremusklerne består af Diafragma, ryg- og mavemusklerne samt bækkenbundsmusklerne
Lænderyg

Coremusklerne og deres funktion

Coremusklerne har mange forskellige funktioner. Core betyder kerne på engelsk. Cormusklerne er med andre ord kroppens kernemuskler, som tilsammen udgør kropsstammen. Manglende aktivering og styrke

Læs mere »
Smerter på bagsiden af hoften svage ballemuskler
Hofte

Svage ballemuskler

Svage ballemuskler kan skyldes mange forskellige ting. Måske tænker du ikke over, at dine ballemuskler er svage i dagligdagen. Dog kan manglende styrke i dine baller

Læs mere »