Iskiassmerter – hvorfor opstår det?

Iskiassmerter kan være meget smertefulde. Der kan være mange årsager til, at iskiassmerter opstår. Ordet iskiassmerter bruges ofte om smerter i balle og baglår. Det er ikke unormalt at opleve iskiassmerter og du kan heldigvis komme dem til livs med øvelser og gode råd.

 

Døjer du med smerter i lænd, balle og ben?

Med et onlineforløb får du de bedste råd og øvelser til at mindske dine smerter og symptomer i ryg og ben.

Hvorfor opstår iskiassmerter?

Iskiassmerter kan opstå af mange årsager. Men inden jeg vil komme dybere ind på årsagerne får du her lidt information om selve iskiasnerven. Iskiasnerven udspringer fra vores lænd, går bag vores baglår og hele vejen ned i foden. Iskiasnerven er både i højre og venstre side.

Iskiassmerter opstår derfor, hvis iskiasnerven er afklemt eller irriteret et eller flere steder i nervens forløb.

 

Iskiassmerter kan give lændesmerter
Iskiasnerven går fra lænderyggen ned bag baglåret og ned i foden.

De typiske årsager til iskiassmerter:

Diskusprolaps eller en diskusudbuling i lænderyggen

Har du en diskusprolaps eller en udbuling af diskus i lænderyggen kan dette forårsage en afklemning af iskiasnerven. Du kan opleve smerter omkring lænderyggen, ballerne, baglåret og i nogle tilfælde smerter helt ned i benet.

Slidgigt eller forsnævring af rygmarvskanalen

Har du slidgigt eller spinalstenose kan dette påvirke iskiasnerven, da der opstår mindre plads til iskiasnerven omkring lænderyggen. Dette betyder, at iskiasnerven nemmere kan blive afklemt grundet manglende plads i ryghvirvlerne og/eller rygmarven, hvor nerven udspringer fra.

Betændelse i iskiasnerven

En betændelse i iskiasnerven er ikke det samme som en afklemt nerve. Nervebetændelse kaldes også neuropati, som betyder sygdom i nerven. Årsagen til nervesmerter kan være forskellige sygdomme som fx. diabetes. Infektioner i kroppen kan også give nervebetændelse.

Piriformissyndrom

I vores balde har vi en muskel med navnet Piriformis. Denne muskel hjælper dig med at rotere din hofte ud af. Iskiasnerven ligger tæt på denne muskel. Er Piriformis-musklen irriteret eller opspændt kan denne muskel trykke på iskiasnerven, hvilket forårsager smerter i balde og baglår.

Hvilke symptomer har iskiassmerter?

Alt efter årsagen til dine smerter kan symptomerne variere. De typiske symptomer, som er forbundet med iskiassmerter, er:

  • Smerter omkring balde og baglår. I nogle tilfælde er der også smerter omkring lænden og ned til den ene fod.
  • Nedsat muskelstyrke i det ene ben.
  • Nedsat føling i det ene ben.

 

Det er forskelligt fra person til person, hvordan symptomerne er. Nogle har meget lokal ømhed omkring balden og andre oplever smerter i hele benet. Er du i det mindste i tvivl om dine smerter skal du kontakt en læge eller en fysioterapeut.

Hvad kan jeg selv gøre?

Oplever du smerter omkring balde og baglår kan du selv gøre nogle ting for at lindre dine smerter. Alt efter årsagen kan fysioterapi, øvelser og råd afhjælpe dine smerter. De typiske årsager til iskiassmerter stammer fra lænderyggen og derfor vil det være oplagt at starte der. Du kan prøve disse øvelser for lænderyggen.  Hjælper disse øvelser ikke, så kan du prøve at strække din baldemuskel ud for at lindre smerterne. I næste uge kommer der 3 gode øvelser for iskiassmerter. Hjælper øvelser ikke og har smerterne stået på i mere end 3 uger skal du kontakte din læge, som kan hjælpe dig videre.

         Døjer du med Iskiassmerter?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at lindre dine iskiassmerter. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Sådan forebygger du kontorskader
Hele kroppen

Sådan forebygger du kontorskader

I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvordan du forebygger kontorskader. Du får tre gode råd, samt en træningsvideo, som har til formål at styrke

Læs mere »
Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »
kontorskader kontorskade
Hele kroppen

Hvad er en kontorskade?

En kontorskade er smerter og gener, som er opstået i forbindelse med dit kontorarbejde. Sidder du ned foran en computer det meste af dagen er

Læs mere »
Øget lændesvaj
Kropsholdning

Øget lændesvaj

Mistænker du, at du har smerter i ryggen grundet et øget lændesvaj? I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor du kan opleve smerter og

Læs mere »
Tantepukkel
Brystryg

Tantepukkel

En tantepukkel er betegnelsen for den lille bule, som kan opstå i den nederste del af nakken. Bulen opstår omkring den syvende nakkehvirvel. Denne nakkehvirvel kan

Læs mere »