Vidste du, at én ud af fire har haft ondt i nakken de sidste 14 dage? Og op til 50% af den voksne befolkning har døjet med nakkesmerter inden for det sidste år. Det er temmelig mange! Og vidste du, at nakkegener også kan være årsagen til hovedpine, kvalme, svimmelhed og endda tinnitus? Nakkesmerter kan også give smerter til skulderen, ned mellem skulderbladene og helt ned i armene. Det er derfor vigtigt, at din nakke også undersøges, når du oplever smerter i skulderen.
Døjer du med nakkesmerter og hovedpine?
Med Din Flexible Sundheds onlineforløb "Kom dine nakkesmerter og hovedpine til livs på 4 uger" får du de bedste råd og øvelser til at komme af med dine smerter i nakken.
Men først lidt om nakkens anatomi ...
Du har de seneste uger lært lidt om lænderyggen og brystryggen. De øverste syv ryghvirvler kaldes halshvirvlerne. Imellem disse ligger der også diskus, som sørger for bevægeligheden. Der er stor bevægelighed i nakken, hvilket gør, at vi kan bevæge hovedet i alle retninger. Især de to øverste nakkehvirvler har ingen diskus imellem, da en stor del af rotationsbevægelsen findes her, da der ikke er nogle knoglestrukturer, som begrænser bevægelsen. I lænden er det bækkenet, som begrænser vores bevægelighed og i brystryggen er det ribbenene. Denne store bevægelighed er dog også årsagen til, at der opstår smerter og gener i nakken grundet den øgede belastning.
Nakkens vigtigste funktioner
Men hvorfor har vi så øget bevægelighed i nakken, hvis det alligevel er roden til smerter og gener? Jo ser du. Nakken har den vigtige funktion, at den skal støtte vores hoved, samt finpudse hovedets bevægelser. Kunne vores hoved ikke dreje, rotere og nikke ville vi være meget begrænset i vores bevægelser og dermed skulle vi bruge hele ryggen og kroppen hver gang vi skal orienterer os til siden. Dette er ikke hensigtsmæssigt. Derfor arbejder de små muskler omkring nakken konstant, da de sikre at hovedet er i konstant balance. Derudover passere alle kroppens nerver nakken, da nerverne til lænden skal forbi nakken. Der sker derfor konstant aktivitet omkring nakken og derfor er vi ekstra sårbare når der sker en skade på nakken.
Typiske skader i nakken
Ligesom i lænden og brystryggen er der alvorlige og mindre alvorlige skader i nakken. Ofte er mekaniske belastninger og nakkespændinger de typiske årsag til nakkesmerter og dem er der heldigvis råd for.
Muskulære nakkesmerter:
Har ofte en brændende smertekarakter. Smerterne sidder ofte på begge sider af nakken og kan gå ned til skulderen. Du kan også opleve hovedpine ved disse smerter. Er du sikker på, at du har muskulære spændinger kan du:
- Bevæge din nakke så meget du kan. Dette skaber bevægelighed og blodcirkulation til nakken, hvilket afhjælper på muskelspændinger.
- Se på dine arbejdsstillinger. Sidder eller står du meget på samme måde? Ændr din stilling så meget du kan i løbet af dagen og undgå stillinger, som forværre din smerter og spændinger.
- Er du stresset? Stress og anspændthed kan nemt føre til muskelsmerter- og spændinger.
Nedsat bevægelighed i nakken:
Kan se over tid eller kan komme pludseligt i forbindelse med et nakkehold. Smerterne er ofte diffuse og brændende og går ofte mere ned til den ene side. Du føler dig låst i bevægelserne og har nedsat bevægelighed i en eller flere retninger i nakken. Oplever du pludselige smerter og nakkehold skal du:
- Holde dig i ro. Oftest går smerterne og stivheden væk efter et par dage. Du kan evt. tage smertestillende, hvis du føler, at det har en lindrene effekt.
- Forsøge at beholde dit aktivitetsniveau. Bevægelse hjælper på smerterne og løsner op omkring din nakke.
Diskusprolaps i nakken:
Her er der et tryk på én eller flere nakkediskus. Du kan opleve udstrålende smerter til armen og hænderne. Du kan opleve følelsesløshed, prikken og snurrende fornemmelserne i fingrene. Du kan opleve smerter i nakken, samt nedsat bevægelighed. Oplever du disse symptomer skal du:
- Kontakte din læge, hvis du har den mindste mistanke om, at du har en diskusprolaps. Det samme gælder, hvis du oplever smerter ud i armen.
- Det samme gælder, hvis du over længere tid har haft nakkesmerter og rådene om ro, aktivitet og let bevægelse ikke hjælper, men gør det værre.
Slidgigt i nakken:
Her er der slidforandringer på halshvirvlerne. Du kan opleve nakkestivhed og nedsat bevægelighed i alle bevægelserne. Du kan opleve smerter ud i skulderen og armene. Har du en mistanke om, at dine nakkesmerter skyldes slidgigt skal du:
- Kontakte din læge. Det er vigtigt, at du får den rigtige udredning for din nakke, så du kan få den rette behandling.
- Har du fået konstateret slidgigt i nakken er det vigtigt, at du får nogle øvelser du kan lave. Træning skal nemlig være en vigtig del af din hverdag, hvis du vil holde dine smerter nede på et niveau, som gør, at du stadig kan leve dit liv uden for mange smerter.
Piskesmæld:
Denne tilstand skyldes et akut nakketraume, som resulterer i en forstuvning og forstrækning af nakkens ledbånd og muskler. I de første dage opleves stivhed og smerter i nakken. Med de rette øvelser og behandling kan du komme ovenpå igen efter nogle uger. Har du oplevet et traume på din nakke eller hoved er det vigtigt at du:
- Kontakter din læge eller skadestuen for udredning af alvorlige skader på knogler, kraniet eller ledbånd. Derudover skal du være opmærksom på om du har fået en hjernerystelse i forbindelse med traumet. Har du den mindste mistanke om en hjernerystelse skal du følge disse råd.
- Har du fået udelukket alvorlige skader så er det vigtigt, at du kommer igang med et behandlingsforløb af din nakke så du kommer godt tilbage til hverdagen uden mén og smerter. Det kræver træning, hvilket kan være hårdt i starten, men i sidste ende vil du opleve en god effekt af dem.
Ønsker du øvelser og råd til en specifik nakkeskade?
I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du de bedste råd og øvelser for dine smerter i nakken.
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag.