Øvelser for lægsmerter

I dette indlæg finder du de bedste øvelser for lægsmerter. Der kan være mange årsager til, at du oplever smerter i læggen. Du kan læse mere om de hyppige årsager til lægsmerter her. Den hyppigste årsag til smerter i læggen er en overbelastning af lægmusklerne og/eller Akillessenen. Det kan derfor være en god idé at lave øvelser, som styrker og mobiliserer musklerne i underbenet og anklen. Det er altid en god idé at opsøge din læge for at være sikker på, at dine smerter ikke skyldes en blodprop eller andre tilstande, som ikke kan trænes væk. Du kan blive klogere på, hvorfor lægmusklen kan blive overbelastet, samt hvad du kan gøre for at mindske dine smerter. Nederst i indlægget findet du de bedste øvelser for lægsmerter, som du kan lave hjemme på stuegulvet.


Hvad er lægsmerter?

Lægsmerter sidder på bagsiden af underbenet og kan stråle op mod knæ og hofte, samt ned mod ankel og fod. Vores lægmuskel og Akillesene kan blive overbelastet ved gentagne bevægelser med belastning på ankel. Sidder dine lægsmerter i midten eller øverst i læggen skyldes smerterne typisk en overbelastning af musklerne. Dette kan enten være en overrivning af muskelfibrene eller en opspændt muskel med aktive triggerpunkter. Sidder dine smerter nederst ved læggen eller nede ved anklen kan smerterne stamme fra Akillessenen.

Hvorfor opstår lægsmerter?

Smerter i læggen skyldes oftest en overbelastning af musklerne og/eller senerne. Smerterne kommer oftest snigende og bliver værre over tid. Overbelastningssmerter kan oftest varmes op, men kommer retur, når du stopper din aktivitet igen. En overbelastning af lægmusklerne kan opstår ved aktiviteter, som løb, cykling, svømning eller styrketræning. En overbelastning af selve Akillessenen skyldes ofte langdistance gå- eller løbeture samt gentagne hop og spring. Vores sener bliver svagere i takt med at vi bliver ældre. Der er derfor en øget risiko for at overbelaste Akillessenen, jo ældre vi er.

Hvad kan jeg gøre mod smerter i læggen?

Skyldes dine lægsmerter en overbelastet muskel kan helingen tage op til 6 uger. Skyldes dine smerter Akillessenen kan det tage op til et år før senen er helet. Dog kan du afhjælpe smerterne ved at følge disse råd:

 

#1: Brug et indlæg til at mindske smerterne

Skyldes dine smerter Akillessenen kan du opleve en forbedring af dine smerter, hvis du bruger et indlæg, som løfter din hæl op. Hælen skal være mellem 0,5-2 cm og kan skal bruges så længe du har smerter. Hælen aflaster senen og undgår, at du kommer ud og belaster Akillessenen, når du går eller står.

 

#2: Undgå aktiviteter, som giver smerter og stivhed

Du kan typisk varme dine smerter op. Men det er ikke en god idé! Det bedste du kan gøre mod smerter i læggen er at undgå aktiviteter, som forværrer dine smerter. Du skal dog stadig bevæge dine ben og derfor er det en glimrende idé at finde nye aktiviteter, som ikke giver dig smerter. Husk altid at varme godt op inden du starter din aktivitet. Jo varmere dine muskler, sener og led er, jo mindre risiko er der for en skade.

 

#3: Igang med styrke og stræk af læggen

Træning af læggen springes ofte over. Men vores lægmuskler (og Akillessene) har brug for at blive styrket, så de kan klare de belastninger, som du udsætter dem for. Det er derfor en god idé at komme igang med øvelserne, så snart eventuelt hævelse og slemme smerter er væk. Når du mobilisere dine ankler skaber du blodtilførsel til dine muskler og sener, hvilket hjælper på dine smerter og stivhed. Jeg har samlet de bedste øvelser for lægsmerter, som du kan finde herunder.

 

Du kan se nogle gode øvelser for lægsmerter i videoen herunder:

Hvor ofte skal jeg lave øvelser for lægsmerter?

Har du voldsomme smerter i læggen kan du med fordel lave øvelserne 3-5x om dagen. Du kan opleve en forværring af dine smerter under og efter træningen. Det er helt i orden. Dine smerter skal blot forsvinde igen 20-30 minutter efter du har lavet øvelserne. Øvelserne vil over tid lindre dine smerter og mindske din stivhed over anklen. Når dine smerter er mindsket er det en god idé at lave øvelserne 1-2x om dagen. Dels fordi øvelserne hjælper med at styrke både muskler og sener. Dette kan hjælpe dig med at forebygge en ny overbelastning af læggen. Du kan også bruge øvelserne forebyggende. Her kan 3x om ugen være tilstrækkeligt for at holde dine lægmuskler og Akillessene stærke og smidige. Efter nogle uger kan det være en god idé at supplere med en træningselastik, som styrker alle muskler omkring dine knæ og ankler.

Ønsker du flere øvelser for dine lægsmerter?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til genoptræningen af dine underben og ankler. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Coremusklerne består af Diafragma, ryg- og mavemusklerne samt bækkenbundsmusklerne
Lænderyg

Coremusklerne og deres funktion

Coremusklerne har mange forskellige funktioner. Core betyder kerne på engelsk. Cormusklerne er med andre ord kroppens kernemuskler, som tilsammen udgør kropsstammen. Manglende aktivering og styrke

Læs mere »
Smerter på bagsiden af hoften svage ballemuskler
Hofte

Svage ballemuskler

Svage ballemuskler kan skyldes mange forskellige ting. Måske tænker du ikke over, at dine ballemuskler er svage i dagligdagen. Dog kan manglende styrke i dine baller

Læs mere »
Sådan forebygger du kontorskader
Hele kroppen

Sådan forebygger du kontorskader

I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvordan du forebygger kontorskader. Du får tre gode råd, samt en træningsvideo, som har til formål at styrke

Læs mere »
Smerter på bagsiden af hoften
Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »