Øvelser for nedsunket forfod

Du finder her 3 gode øvelser for nedsunket forfod. Nedsunket forfod kaldes også for forfodsfald og kan give smerter under forfoden. Bliv her klogere på, hvorfor du oplever en nedsunket forfod og hvad du kan gøre for at mindske smerterne og symptomerne. Nederst finder du nogle gode øvelser for nedsunket forfod.

 

 

Hvad er nedsunket forfod / forfodsfald?

I vores fod har vi svangbuen og vores tværbue. Svangbuen er buen, som sidder fra forfoden til hælen. Tværbuen sidder ved forfoden. Dette betyder, at belastningen på dine forfod er ved storetåen og lilletåen. Denne tværbue er med til at give en elastisk og stødabsorberende effekt, når du går og løber. Ved nedsunket forfod er tværbuen mindsket eller helt væk, hvilket betyder, at der kommer en belastning på hele forfoden. Ved en nedsunket forfod eller forfodsfald vil der over tid være en øget tryk på fodens nerver og led, hvilket giver smerter og gener i foden.

 

Øvelser for nedsunket forfod
På dette billede ses en normal tværbue under forfoden. Her kommer trykket på storetåen og lilletåen.
Øvelser for nedsunket forfod
Dette billede viser en manglende tværbue under forfoden. Her kommer belastningen på alle tæerne, især de 3 midterste.

Hvilke symptomer er der på en nedsunket forfod/forfodsfald?

De typiske symptomer på en nedsunket forfod er smerter under forfoden. Især under de 3 midterste tæer. Her kan også dannes hård hud under forfoden. Har du i længere tid haft en nedsunket forfod kan du opleve, at der er sovende, stikkende, prikkende eller snurrende fornemmelser ud i tæerne. Det kan skyldes, at nerverne i foden er irriteret. Musklerne omkring forfoden kan også blive påvirket, hvilket kan påvirke dine sener omkring tæerne. I nogle tilfælde kan dine tæer bøje, hvilket kan give en eller flere hammer-tæer.

Hvorfor opstår nedsunket forfod/forfodsfald?

Der er flere årsager til, at du oplever en nedsunket forfod. Nogle af de typiske årsager til nedsunket forfod er:

  • Svaghed i musklerne og senerne omkring tværbuen. Dette kan ske grundet alder eller overvægt.
  • Arveligt. Hvis en eller flere i din familie døjer med nedsunket forfod er der en større risiko for, at du også får det.
  • Hårdt fysisk arbejde, hvor du står eller går meget, især på hårde gulve.
  • Graviditet.
  • Dit fodtøj. Højhælede sko eller sko uden støtte og stødabsorbering kan øge risikoen for nedsunket forfod. Det samme gør sig gældende, hvis du i længere tid har gået med for småt eller for stramt fodtøj.

 

Hvad kan jeg gøre for at mindske nedsunket forfod?

Som du kan se kan der være flere årsager til, at du oplever nedsunket forfod. Dog kan du mindske dine gener og symptomer ved at følge disse råd:

 

#1: Indlæg

Døjer du med mange smerter i forfoden kan et indlæg hjælpe. Der findes flere indlæg der kan afhjælpe på dine smerter alt efter, hvor meget støtte din forfod har brug for. Det bedste du kan gøre er at opsøge en ekspert, som kan undersøge din fod og hjælpe dig med det rette indlæg.

 

#2: Støttende fodtøj

Udover indlæg er det vigtigt, at du har godt fodtøj på. Jo mere støtte og stabilitet dit fodtøj giver dig, jo bedre. Gode sko med stødabsorbering og støtte under (for)foden kan hjælpe på dine smerter. Undgå løse sko og høje hæle, da det kan forværre dine smerter og tryk på forfoden. Vær opmærksom på, at stift fodtøj, som træsko og tunge vandresko kan forværre dine smerter, da der ikke så god stødabsorbering i stive sko.

 

#3: Bevæg og styrk dine fødder

I nogle tilfælde kan du opnå en forbedring af dine smerter ved at styrke og bevæge musklerne omkring tværbuen. Jo stærkere dine muskler omkring tværbuen er, jo nemmere har musklerne ved at holde tværbuen oppe og dermed mindske trykket på din forfod. I videoen herunder finder du 3 gode øvelser for nedsunket forfod, som du nemt kan lave derhjemme. Det eneste det kræver er en massagebold eller en tennisbold.

Du kan se nogle gode øvelser for nedsunket forfod i nedenstående video:

Hvor ofte skal jeg lave øvelser for nedsunket forfod?

Det anbefales, at du laver øvelserne 3x om dagen i 2-3 måneder før du oplever en effekt. Dette afhænger dog af, hvor længe du har haft smerter og om du har helt eller delvist nedsunket forfod. I nogle tilfælde kan øvelser være nok, mens andre skal supplere med indlæg. I slemme tilfælde kan en operation være løsningen for dig. Du skal derfor altid snakke med din egen læge for at finde den rette behandling for dig. Du må ikke opleve en forværring af dine smerter og symptomer efter du har lavet øvelserne. I mange tilfælde kan det også være en god idé at styrke dine muskler omkring anklen og underbenet, da disse muskler har en tæt forbindelse til din fod. Dette kan med fordel gøres med en træningselastik, hvor du kan styrke og stabilisere dine muskler i foden, ankel og underbenet.

Ønsker du hjælp til genoptræningen af din fod?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at genoptræne din fod. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »
kontorskader kontorskade
Hele kroppen

Hvad er en kontorskade?

En kontorskade er smerter og gener, som er opstået i forbindelse med dit kontorarbejde. Sidder du ned foran en computer det meste af dagen er

Læs mere »
Øget lændesvaj
Kropsholdning

Øget lændesvaj

Mistænker du, at du har smerter i ryggen grundet et øget lændesvaj? I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor du kan opleve smerter og

Læs mere »
Tantepukkel
Brystryg

Tantepukkel

En tantepukkel er betegnelsen for den lille bule, som kan opstå i den nederste del af nakken. Bulen opstår omkring den syvende nakkehvirvel. Denne nakkehvirvel kan

Læs mere »
Smerter på ydersiden af foden stressbrud
Fod

Stressbrud

Et stressbrud kaldes også for et træthedsbrud. Et stressbrud kan opstå i hele kroppen, dog forekommer det typisk i underben og fødder, hvor der en stor

Læs mere »