Stammer dine smerter i underbenet fra ryggen?

Smerter i underbenet og anklen kan skyldes flere ting. I mange tilfælde kan smerter i underbenet og anklen skyldes en lokal skade eller problematik i underbenet eller foden. Men i nogle tilfælde kan smerterne også stamme fra din lænderyg. Dette er ofte en overset årsag til smerter i underbenet og anklen. Du kan i dette indlæg blive klogere på, hvornår dine smerter stammer fra ryggen og hvornår de stammer lokalt i underbenet og/eller anklen. Det er derfor altid vigtigt, at du får en grundig undersøgelse af hele kroppen, når du døjer med smerter, så du får den behandling og øvelser, som du har brug for.

 

 

Når smerter i underbenet kommer fra anklen:

Når smerterne i dit underben kommer fra anklen er der en eller flere ting, som gør sig gældende. Her skyldes smerterne ofte en lokal skade i musklerne eller senerne omkring underbenet, anklen og foden. Dette kan være en overbelastningsskade eller som følge af en akut skade i knæet eller anklen. Følgende symptomer og gener kan indikere, at dine smerter stammer fra din ankel:

 

 • Lokale smerter i anklen og/eller underben og fod.
 • Smerterne kan forbedres eller forværres ved bestemte bevægelser eller aktiviteter.
 • Smerterne bliver værre, når du står, går eller laver anden aktivitet med vægtbæring på anklen og foden.
 • Smerterne bliver bedre i hvile.
 • Smerterne bliver gradvist værre over tid.
 • Der kan være stivhed omkring knæ eller ankel.
 • Nedsat bevægelighed omkring knæ eller ankel.
 • Din gang kan være heltende og din gangdistance er blevet nedsat.
 • Der kan være lokal ømhed, rødme og/eller hævelse omkring anklen.
 
 

Sådan lindres lokale ankelsmerter:

Det er altid vigtigt, at kende årsagen til dine smerter i underbenet eller anklen. Din ankel har en tæt forbindelse til både underbenet og foden og derfor er det vigtigt, at du kender årsagen til dine smerter. Skyldes dine smerter en lokal overbelastningsskade kan du bruge følgende råd til at lindre dine smerter:

 

#1: Hold en pause med aktiviteter, som giver dig smerter

Dine smerter i underben og ankel kan blive forværret ved nogle aktiviteter. Typisk vil langvarig gang eller løb give dig smerter under og efter. Du skal derfor holde en pause med alle aktiviteter, som forværrer dine smerter og gener. Det kan derfor være en god idé at udskifte aktiviteterne med bevægelser, som ikke giver dig smerter. Det kan fx. være cykling eller svømning.

 

#2: Tjek af fodtøj

Dit fodtøj har en stor betydning, hvis dine smerter stammer fra anklen. Løst fodtøj uden støtte kan give smerter og øge belastningen på dine muskler og sener omkring underbenet og anklen. Sørg derfor, at dit fodtøj sidder godt på din fod, samt giver dig stabilitet og er stødabsorberende. Det kan mindske dine smerter og aflaste dine muskler. I nogle tilfælde kan det være relevant med et indlæg, som støtter din fod yderligere.

 

#3: Gå igang med øvelser for underbenet

Mange glemmer genoptræningen af anklen og underbenet. Men døjer du med smerter og gener kan du ikke komme udenom øvelser, som både styrker og stabiliserer dine muskler omkring anklen. Døjer du med mange smerter er det en god idé at starte med lette bevægelighedsøvelser for anklen.

Derudover er det vigtigt at holde styrken og stabiliteten ved lige efterfølgende. Helt er det oplagt at bruge en træningselastik. Her kan du nemt træne hjemme på stuegulvet og dermed holde dine underben og ankler stærke og smertefri.

Ønsker du nogle gode styrkeøvelser for din ankel?

Køb en lang træningselastik og få adgang til 10 øvelser, som styrker dine underben og ankler.

Når dine underbenssmerter stammer fra lænderyggen:

Hele din krop hænger sammen. Det er derfor ikke unormalt at dine smerter i underbenet og anklen kan stamme fra din lænderyg. Det være, at du allerede har lavet en masse øvelser for dine ankler og har fulgt alle de gode råd uden at opleve en effekt. Hvis du oplever en eller flere af følgende symptomer kan dine smerter i underbenet stamme fra din lænderyg:

 

 • Du oplever smerter i din lænderyg med udstråling ned til balle, lår og underben.
 • Du kan opleve smerterne i både et eller begge ben.
 • Du kan opleve føleforstyrrelser eller nedsat kraft ned i et eller begge ben.
 • Smerterne forværres, når du sidder eller bøjer dig forover.
 • Du oplever en forbedring af dine smerter, når du står eller går.
 • Der kan være nedsat bevægelighed i din lænderyg i en eller flere retninger med smerter.
 • Du kan opleve stivhed omkring ryggen om morgen, når du skal ud af sengen.
 • Stivheden forsvinder i løbet af dagen, når du bevæger dig.
 • Smerterne i underbenet kan være diffuse og svære at lokalisere.
 • Du kan opleve summende, prikkende eller stikkende fornemmelser ned i underbenet eller foden.

 

Sådan kan lændesmerter lindres:

Hvis dine smerter i underbenet og anklen stammer fra lænderyggen skal du flytte fokusset op af. Årsagen til dette er ofte en afklemning eller irritation af nerven fra ryggen. I andre tilfælde kan en udbuling af en diskus i lænderyggen trykke på nerven eller ledbåndene omkring ryggen. Det kan give udstrålende smerter, som kan gå helt ned til dit underben og fod. Du kan derfor opleve en effekt af disse råd:

 

#1: Hav fokus på din kropsholdning

Vores nerver går fra vores lænderyg. Sidder vi meget ned i løbet af dagen kan vi have en tendens til at komme til at hænge i ryggen. Det kan forstrække vores ledbånd, hvilket kan skabe arvæv over tid. Det kan trykke på nerven og dermed give smerter ned i underben og fod. Det er derfor vigtigt, at du holder en masse pauser i løbet af dagen, hvor du får strukket ryggen godt ud. Derudover kan en lændepude hjælpe dig med at aflaste dine ledbånd omkring ryggen, når du sidder ned i længere tid.

 

En lændepude kan hjælpe dig med at sidde godt

Køb en lændepude og få adgang til 10 øvelser, som styrker hele din ryg.

#2: Snak med din læge om smertestillende medicin

Smerter i lænderyggen med udstråling ned til det ene eller begge ben kan være smertefuldt. Har du så mange smerter, at du ikke kan finde ro eller aflastning skal du kontakte din egen læge. Lægen vil hjælpe dig med smertestillende medicin, som kan give din krop ro og lindre dine smerter. I nogle tilfælde vil lægen sende dig videre, hvis der vurderes et behov for en videreudredning af dine smerter og symptomer.

 

#3: Stræk og bevæg nerven godt igennem

I mange tilfælde kan du heldigvis træne dig ud af dine smerter. Der findes et hav af øvelser, som kan styrke og mobilisere din lænderyg. Skyldes dine smerter i underbenet din lænderyg kan øvelser med fokus på nervemobilisering og nervestræk hjælpe på dine symptomer. Derudover er det vigtigt, at du holder dig igang i løbet af dagen, da bevægelse hjælper på dine smerter.

Hvad så nu?

Jeg håber ikke, at du er blevet mere forvirret af alle informationerne. Det vigtigste, som du skal tage med herfra er om du er kørt fast i din behandling og/eller øvelser. Har du brugt 3 måneder på at genoptræne dine smerter i anklen, så kan det være på tide at se på ryggen. Det er ikke altid, at du oplever smerter i ryggen på samme tid, som du oplever smerter i underbenet og anklen. Smerterne kan komme forskudt og det kan være svært at gennemskue. Det er altid en god idé at kontakte en fysioterapeut eller en anden behandler, som kan undersøge dig. Du kan ikke altid finde årsagen på en scanning, da smerterne i dine underben kan stamme fra dine ledbånd og muskler i ryggen eller omkring anklen. I andre tilfælde kan smerten skyldes en forkortet nerve grundet arvæv omkring lænderyggen. Du kan i videoen herunder finde nogle gode stræk af nerven i benet.

Se nogle gode øvelser, som har fokus på nervestræk og nervemobilisering herunder:

Lav gerne øvelserne 3-5x om dagen. Lad være med at presse din krop i øvelserne. Nerver reagerer hurtigere og voldsommere på stræk og mobilisering. Det er derfor vigtigt, at du ikke holder strækkende længere end 2-3 sekunder. Der kan gå lidt tid før du oplever en forbedring. I nogle tilfælde kan det tage op til et år før dine smerter er væk, men efter 3-4 måneder skal du gerne mærke en fremgang.

Ønsker du flere øvelser for din ryg?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du adgang til +200 træningsvideoer, som styrker hele kroppen
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »
kontorskader kontorskade
Hele kroppen

Hvad er en kontorskade?

En kontorskade er smerter og gener, som er opstået i forbindelse med dit kontorarbejde. Sidder du ned foran en computer det meste af dagen er

Læs mere »
Øget lændesvaj
Kropsholdning

Øget lændesvaj

Mistænker du, at du har smerter i ryggen grundet et øget lændesvaj? I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor du kan opleve smerter og

Læs mere »
Tantepukkel
Brystryg

Tantepukkel

En tantepukkel er betegnelsen for den lille bule, som kan opstå i den nederste del af nakken. Bulen opstår omkring den syvende nakkehvirvel. Denne nakkehvirvel kan

Læs mere »
Smerter på ydersiden af foden stressbrud
Fod

Stressbrud

Et stressbrud kaldes også for et træthedsbrud. Et stressbrud kan opstå i hele kroppen, dog forekommer det typisk i underben og fødder, hvor der en stor

Læs mere »