Ondt i hoften ved aktivitet

De seneste uger har fokusset været på, de mange årsager til, at du kan have ondt i hoften, samt hvilke skader der typisk forekommer i hoften. Idag skal vi se nærmere på, hvorfor du kan opleve hoftesmerter når du fx. løber, spiller fodbold eller dyrker en anden sport eller aktivitet, der fører til smerter og gener i hoften.

 

 

Hvorfor får jeg ondt i hoften, når jeg er aktiv?

Som tidligere nævnt sidder vi meget ned i løbet af en dag. Dette betyder, at vores muskler omkring hoften ikke bliver aktiveret så meget i løbet af dagen. Når vi rejser os fra kontoret og kører til træning bruger vi pludselig hoftens muskler markant mere end vi plejer. Opvarmer vi ikke optimalt inden træningen eller træner vi med for meget belastning, kan vi opleve smerter i eller omkring hoften. Lyskesmerter er tæt relateret til hoften og derfor kan der også opleves smerter i lyskeområdet. Hoftesmerter kan nemlig også stråle ud til lysken og ofte kan det være svært at skelne mellem, hvor smerterne egentlig stammer fra. Ens for smerter i hoften og/eller lysken er, at smerterne er kommet efter længerevarende hård belastning, som medfører små skader i musklerne og senerne. På længere sigt kommer der inflammation i områderne, hvilket kan give smerter og nedsat bevægelighed.

Hvordan stopper jeg en overbelastningsskade?

Den største fejl du kan begå i starten er, at ignorere smerterne. Selvom smerterne ikke er stærke eller generende kan det skabe længerevarende gener, hvis du ikke gør noget ved smerterne med det samme. Jo længere tid der går før du gør noget – jo sværere er det at behandle skaden. Der er mange muskler, som hæfter ved lysken og derfor er der en stor risiko for, at opleve smerter netop i dette område. Alle musklerne omkring hoften og lysken har hver deres funktion og derfor er smerten placeret forskelligt alt efter, hvilken muskel du har overbelastet.

Smerter foran ved hoftebenet
ondt i hoften

Smerterne stammer fra den lange lårmuskel (rectus femoris). Denne muskel bøjer hofteleddet og bruges især ved sprint og fodbold. Du vil opleve smerter når du bøjer hofteleddet og/eller når du strækker knæet.

Smerter øverst ved skambenet

Vores lige mavemuskel (rectus abdominis) udspringer fra brystbenet og hæfter på skambenet. Denne muskel bøjer vores krop fremover og aktiveres ved mavebøjninger. Denne muskel belastes især ved aktiviteter, som fodbold, ketchersport, kast og styrketræning. Smerterne kommer omkring skambenet, når du spænder i mavemuskulaturen.

Smerter nederst ved skambenet

Her hæfter musklen som fører vores ben indad (bl.a. adductor longus). Denne muskel fører benet ind foran det modsatte ben og aktiveres i mange sportsgrene, som fx. fodbold eller løb. Du vil opleve smerter omkring skambenet, når du fører benet indad med modstand.

Smerter fortil ved hofteleddet
Ondt i hoften foran

Her hæfter vores vigtigste hoftebøjer-muskel, som løber fra rygsøjlen og ned fortil ved hofteleddet (iliopsoas). Denne muskel bøjer benet og er også den muskel, der forkortes, når vi sidder ned. Musklen bruges i mange sportsgrene, som fodbold, løb i ujævnt terræn, spring og hop. Bøjer du din hofte med modstand oplever du smerter.

Smerter på ydersiden af hofteleddet
Ondt i hoften yderside

På ydersiden af vores hofte sidder vores mellemstørste ballemuskel (gluteus medius). Denne muskel aktiveres når vores ben føres ud eller når vi står, går eller løber, da denne er med til at stabilisere vores hofte. Er der ikke nok styrke eller stabilitet i denne muskel vil der komme overbelastningssmerter. Smerterne vil opstå, når du fører benet ud til siden med modstand.

Stop aktiviteten med det samme du får ondt i hoften

Oplever du smerter en af de ovenstående steder, når du bevæger din hofte skal du tager din smerte seriøs. Det er vigtigt, at du får undersøgt din lyske og/eller hofte med henblik på, at få den rette behandling.

Ønsker du de bedste råd og øvelser til en specifik hofteskade?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du de bedste råd og øvelser til at genoptræne din hofteskade.
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Sådan forebygger du kontorskader
Hele kroppen

Sådan forebygger du kontorskader

I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvordan du forebygger kontorskader. Du får tre gode råd, samt en træningsvideo, som har til formål at styrke

Læs mere »
Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »
kontorskader kontorskade
Hele kroppen

Hvad er en kontorskade?

En kontorskade er smerter og gener, som er opstået i forbindelse med dit kontorarbejde. Sidder du ned foran en computer det meste af dagen er

Læs mere »
Øget lændesvaj
Kropsholdning

Øget lændesvaj

Mistænker du, at du har smerter i ryggen grundet et øget lændesvaj? I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor du kan opleve smerter og

Læs mere »
Tantepukkel
Brystryg

Tantepukkel

En tantepukkel er betegnelsen for den lille bule, som kan opstå i den nederste del af nakken. Bulen opstår omkring den syvende nakkehvirvel. Denne nakkehvirvel kan

Læs mere »