Overbelastningsskade i skulderen

En overbelastningsskade i skulderen kan skyldes flere forskellige ting. I dette indlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på en overbelastningsskade i skulderen. Nederst i indlægget finder du nogle gode råd og øvelser, som du med fordel kan lave, hvis du døjer med en overbelastet skulder.

 

Hvorfor sker der en overbelastning af skulderen?

En overbelastningsskade i skulderen kommer ofte snigende. Vores skulderled er meget komplekst og der er mange forskellige strukturer og væv omkring skulderleddet, som kan blive overbelastede. De typiske årsager til en overbelastningsskade i skulderen er:

Skulderimpingement:

Skulderimpingement kaldes også for afklemningssmerter i skulderen. Den hyppigste årsag til en skulderimpingement er gentagne bevægelser eller belastninger af skulderen omkring brysthøjde. Dette kan medføre, at muskelsenerne i Rotatorcuffmusklerne bliver overbelastede. Dog er det vigtigt, at understrege, at årsagen til en skulderimpingement også kan skyldes slitageforandringer eller gigtforandringer i skulderen, hvor pladsen mellem skulderloftet og skulderleddet er blevet mindre. De typiske symptomer på skulderimpingement er:

 

 • Smerterne sidder øverst og/eller på forsiden af skulderen.
 • Smerterne forværres ofte, når du løfter armen. Smerterne er typisk, når armene når skulderhøjden.
 • Smerterne forværres over tid. Du kan opleve smerter i flere bevægelser og/eller udstrålende smerterne ned i armen.
Overbelastningsskade i skulderen smerter på forsiden af skulderen

Muskulær ubalance:

Rundt om vores skulderled har vi de 4 små Rotatorcuff-muskler. Rotatorcuff-musklerne er med til at stabilisere skulderleddet. Er disse muskler svage eller overbelastede kan dette være årsagen til dine skuldersmerter. Rotatorcuff-musklerne bliver ofte overbelastede, hvis du har lavet gentagne bevægelser af skulderen over skulderhøjde. Det samme gør sig gældende, hvis du har lavet gentagne tunge løft over skulderhøjde. De typiske årsager til en muskulær ubalance i skuldermusklerne er:

 

 • Smerter ovenpå eller på ydersiden af skulderen.
 • Smerterne forværres typisk, når du løfter armen over skulderhøjde.
 • Tunge løft kan også forværre dine smerter og symptomer i skulderen.
 • Over tid vil du opleve, at flere bevægelser giver smerter. Smerterne kan også stråle ned i armen.
Overbelastningsskade i skulderen smerter på bagsiden af skulderen

Overbelastning af muskler og sener:

Rundt om skulderen har vi en masse muskler og sener. Alle muskler og sener kan blive overbelastede og irriteret. Musklerne omkring skulderen har en tæt forbindelse til nakken, brystet, brystryggen og armen. Du kan derfor opleve, at dine muskler omkring skulderen nemmere kan blive overbelastede, hvis du døjer med en skade i nakken eller armen. De typiske symptomer på overbelastede muskler og sener omkring skulderen er:

 

 • Lokale smerter omkring den/de påvirkede muskler og sener.
 • Lokal hævelse.
 • Lokal ømhed.
 • Nedsat bevægelighed og stivhed i skulderen.
 • Nedsat styrke i den/de påvirkede muskler.
 • Smerterne i skulderen kan komme ved bestemte aktiviteter. Her kan du opleve, at smerterne forsvinder efter lidt tid. Når du stopper med aktiviteten kommer smerterne og stivheden typisk retur.
 • I nogle tilfælde kan du opleve ovenstående symptomer i nakken, brystryggen og/eller armen i stedet for. Mange tror derfor fejlagtigt, at deres smerter stammer fra andre steder i kroppen. Hvis overbelastningen stammer fra skulderen, så vil du først opleve en bedring i dine smerter og symptomer, når skulderen genoptrænes.
Overbelastningsskade i skulderen

Slimsækkebetændelse:

I skulderen har vi en slimsæk, som sidder mellem skulderloftet og skulderleddet. Denne slimsæk kaldes for den Subacromial Bursa. Denne slimsæk kan blive irriteret og overbelastede. Når slimsækken bliver irriteret, så hæver den op og fyldes med væske. Det er årsagen til dine smerter og symptomer i skulderen. Slimsækkebetændelse skyldes typisk gentagne bevægelser, hvor armen er over skulderhøjde. Dette kan være kast, malerarbejde, tømmerarbejde eller styrketræning. De typiske symptomer på slimsækkebetændelse i skulderen er:

 

 • Lokale smerter på ydersiden af skulderen. I nogle tilfælde kan du også opleve smerter på indersiden af skulderen.
 • Smerterne starter med kun at komme ved bevægelse. Smerterne forsvinder igen, når du stopper bevægelsen.
 • Ømhed, når du trykker på det påvirkede område.
 • Hævelse og/eller rødme omkring slimsækken.
Skuldersmerter : Smerter på siden af skulderen

Nakkesmerter:

Smerter fra nakken kan være årsagen til, at dine muskler og sener omkring skulderen overbelastes. Når du har smerter i nakken, så er det naturligt, at dine muskler omkring skulderen kompenserer for den manglende bevægelse i nakken. Det er ikke altid, at du oplever smerter i nakken, selvom dine smerter og symptomer i skulderen stammer fra nakken. Typisk skyldes skuldersmerterne en overstrækning af ledbåndene omkring nakken og/eller brystryggen. En udbuling af diskus kan også være årsagen til dine smerter og symptomer i skulderen. Din kropsholdning, dine arbejdsstillinger og belastninger på nakken har en stor betydning for dine smerter og symptomer i både nakke og skulder. De typiske symptomer på, at din overbelastningsskade i skulderen stammer fra nakken er:

 

 • Du oplever smerter i dine skulderblade og/eller tæt på nakken.
 • Smerterne føles stikkende, brækkende eller prikkende.
 • Du kan opleve smerter, som går helt ned til din hånd. De kan komme i jag, strålene eller føles diffuse.
 • Du oplever ingen bedring, når du holder din skulder i ro.
 • Smerten stråler eller jager ned i din skulder eller arm, når du bevæger nakken.
 • Smerterne lindres, når du holder nakken/hovedet i ro.
 • I nogle tilfælde kan du opleve nedsat bevægelse i nakken, men fuld bevægelse i skulderen.
Nakkesmerter : Smerter i nakken og hovedpine : Kom dine nakkesmerter og hovedpine til livs hjemme i stuen uspecifikke nakkesmerter og skuldersmerter samt albuesmerter

Sådan skal du gøre, når du har overbelastet din skulder:

Skyldes dine smerter i skulderen en overbelastningsskade, så kan du følge nedenstående råd. De fleste oplever en bedring af deres smerter og symptomer efter et par uger, hvor skulderen aflastes. Oplever du ikke en bedring af dine smerter og symptomer efter 3-4 uger med nedenstående råd, så skal du kontakte din læge for videre udredning af din skulder.

Aflastning:

Oplever du, at dine skuldersmerter forværres ved bestemte stillinger og aktiviteter, så skal du tage smerterne og symptomerne seriøse. Mange tænker, at smerterne og symptomerne skal trænes og bevæges væk. Hold en pause fra alle aktiviteter og bevægelser, som forværre dine smerter og symptomer i skulderen. En overbelastningsskade starter typisk med at vise sig, som stivhed og/eller træthedsfornemmelser i skulderen. Du bør derfor allerede være opmærksom på, hvilke aktiviteter du har lavet, som kan være årsagen til denne stivhed eller træthed i skulderen. Du må og bør dog altid fortsætte med at bevæge din skulder indenfor smertegrænsen. Jo mere du bevæger skulderen indenfor smertegrænsen, jo mere blodtilførsel kommer der til det skadede væv omkring skulderen. Denne blodtilførsel hjælper med at lindre dine smerter og symptomer, samt hele din skade i skulderen.

Læg is på:

Døjer du med hævelse og/eller rødme omkring skulderen, så kan kulde på skulderen hjælpe på dette. Brug en kuldepose eller blot en pose frosne ærter, som du placerer på din skulder i 20 minutter hver anden time. Når du døjer med en overbelastningsskade i skulderen er det ikke unormalt, at du kan opleve, at dine smerter, hævelse, rødme og ømhed kan forværres efter bestemte aktiviteter og bevægelser. Det er derfor en god idé at bruge kulde til at lindre dine smerter og symptomer efter aktiviteter eller inden du skal sove om natten.

overbelastningsskader overbelastningsskade i skulderen

Find den rette belastning:

Når du døjer med en overbelastningsskade i skulderen er det vigtigt, at du får genoptrænet din skulder korrekt. Når dine smerter og symptomer er aftaget kan du med fordel begynde at træne din skulder uden belastning. Bevægelighedsøvelser er gode til at genvinde bevægeligheden i skulderen. Når du kan bevæge din skulder fuldt uden smerter, så kan du lave øvelser med elastik eller lette håndvægte. Når du træner med belastning er det vigtigt, at belastningen ikke er for tung. For tung belastning øger risikoen for, at dine smerter og symptomer i skulderen kommer tilbage. Det anbefales, at du genoptræner din skulder i mindst 6 måneder. Der er en øgede risiko for en ny overbelastningsskade i skulderen de første måneder efter skaden. Skal du tilbage til sport og aktiviteter, hvor du bruger din skulder meget (Fx. håndbold, volleyball, styrketræning), så er det vigtigt, at både dine muskler og sener har genvundet styrken efter skaden. Når styrken, stabiliteten og bevægeligheden i skulderen er tilbage kan du med fordel fortsætte med at træne din skulder. Dels for at vedligeholde styrken og stabiliteten, dels for at mindske risikoen for en ny skulderskade.

Øvelser for en overbelastningsskade i skulderen:

Ønsker du at komme igang med genoptræningen af din overbelastede skulder kan du med fordel starte med nedenstående træningsvideo. Videoen har fokus på let bevægelighed og styrke af skulderen. Start først med øvelserne, når din læge har givet dig grønt lys til at træne din skulder. Lav gerne øvelserne 2-3x om dagen indtil dine smerter og hævelse omkring skulderen er aftaget.

 

Det er meget individuelt, hvor lang tid det tager at komme ovenpå en overbelastningsskade. Det afhænger blandt andet af, hvor længe du har haft skaden, samt hvilke strukturer og væv, der er irritereret. De fleste oplever dog en bedring af deres smerter og symptomer indenfor 3 måneder med den rette aflastning og de rette øvelser. En fysioterapeut kan hjælpe dig med den rette genoptræning af netop din overbelastningsskade.

Ønsker du hjælp til genoptræningen af din overbelastningsskade i skulderen?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at genoptræne din overbelastede skulder. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Smerter på bagsiden af hoften svage ballemuskler
Hofte

Svage ballemuskler

Svage ballemuskler kan skyldes mange forskellige ting. Måske tænker du ikke over, at dine ballemuskler er svage i dagligdagen. Dog kan manglende styrke i dine baller

Læs mere »
Sådan forebygger du kontorskader
Hele kroppen

Sådan forebygger du kontorskader

I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvordan du forebygger kontorskader. Du får tre gode råd, samt en træningsvideo, som har til formål at styrke

Læs mere »
Smerter på bagsiden af hoften
Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »
kontorskader kontorskade
Hele kroppen

Hvad er en kontorskade?

En kontorskade er smerter og gener, som er opstået i forbindelse med dit kontorarbejde. Sidder du ned foran en computer det meste af dagen er

Læs mere »
Øget lændesvaj
Kropsholdning

Øget lændesvaj

Mistænker du, at du har smerter i ryggen grundet et øget lændesvaj? I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor du kan opleve smerter og

Læs mere »