Skoliose – hvad er godt at gøre?

 

Skoliose er betegnelsen for en eller flere skævheder i ryggen. Der findes forskellige måder skoliosen kan vise sig på. Du kan blive meget klogere på, hvad skoliose er, hvorfor det opstår, og hvad du kan gøre for at holde skævheden nede. De typiske symptomer er rygsmerter.

 

Døjer du med rygsmerter?

Med et onlineforløb får du de bedste råd og øvelser til at styrke og stabilisere din lænderyg.

Hvad er skoliose?

Skoliose er som sagt en eller flere skævheder i ryggen. Disse skævheder kan påvirker din kropsholdning. De typiske skævheder i ryggen er S-formede eller C-formede. En S-formet skoliose er en skævhed, hvor din rygsøjle er som et S (Skævhederne er størst i lænderyggen og brystryggen). Ved en C-formet skoliose er skævheden udtalt ved brystryggen. Det er vigtigt at slå fast, at skoliose er betegnelsen for en synlig skævhed i ryggen. Skævheden kan gøre, at dine skuldre har forskellige højder eller din ryg er skæv, når du bøjer dig fremover. Du kan også opleve, at dine hofter ikke har samme højde eller dit hovedet sidder skævt. Denne skævhed kan typisk ses ved en scaning af ryggen. En skoliose er dermed ikke det samme, som et fastlåst led, som midlertidigt gør din kropsholdning skæv. 

 

Skoliose
Skoliose betyder en eller flere skævheder i ryggen. Denne skævhed er den såkaldte S-form, hvor rygsøjlen ligner et S bagfra.

Hvad er årsagen til skoliose?

Årsagerne til skoliosen kan enten være strukturel eller ikke-strukturel. De strukturelle årsager kan være en medført skævhed i ryggen. Det kan også skyldes en skade på ryggen eller en sygdom, som påvirker eller har påvirket rygsøjlen. Har du en strukturel scoliose vil du have en skævhed i ryggen konstant – både når du står, sidder og ligger. Er din skoliose derimod en ikke-strukturel scoliose kan årsagen være benlængdeforskel eller en rotation i bækkenet. Dette kan forårsage en skoliose, når du står og går. Skoliosen kan derimod være udlignet, når du sidder eller ligger.

Hvad er symptomerne for skoliose?

Det er ikke alle der oplever symptomer på skoliose, da skævheden udvikler sig over længere tid. Ved meget udtalt skoliose er de typiske symptomer:

 

  • Rygsmerter (lokale eller omkring hele rygsøjlen).
  • Træthed omkring ryggen (lokal træthed eller træthed omkring hele rygsøjlen).
  • Svaghed i ryggen.
  • Gangbesvær (Hvis der er benlængdeforskel især).
  • Fordøjelsesproblemer.
  • Vejrtrækningsproblemer.

Hvad kan jeg selv gøre?

Træning kan holde smerterne nede samtidigt med, at du kan styrke dine muskler. Det er vigtigt, at du især har fokus på at styrke dine rygmuskler, da manglende træning kan forværre dine symptomer.  I nogle tilfælde kan det være nødvendig med et korset for at støtte og korrigere skævheden. Et korset har oftest bedst effekt, når det bruges på unge, som stadig vokser. Det er svært at ændre skævheden i ryggen efter voksealderen. Derfor er fysisk aktivitet det bedste for børn og yngre. Er du ældre skal du undgå tunge løft eller gå rundt med tunge rygsække.

Hvad er min prognose?

Hvis du jævnligt træner har du en god prognose. Skoliosen kan ikke fjernes, men den kan holdes nede. Dette gør, at du ikke oplever en forværring i dine symptomer og dermed kan leve et liv uden rygsmerter. Har du store gener af skoliosen eller en meget udtalt skoliose kan en operation være nødvendigt. Det er dog meget sjældent, at det bliver nødvendigt.

             Døjer du med Skoliose?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at styrke og stabilisere din ryg. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Overbelastningsskade i nakken
Nakke

Overbelastningsskade i nakken

Der kan være mange forskellige årsager til, at du får en overbelastningsskade i nakken. Vores nakke består af mange forskellige strukturer og væv, som kan

Læs mere »
Vedvarende lændesmerter Overbelastningsskade i lænden
Lænden

Overbelastningsskade i lænden

Kan man få en overbelastningsskade i lænden? Ja, det kan man. Vores lænderyg består af mange forskellige strukturer og væv, som også kan blive overbelastede.

Læs mere »
overbelastningsskade i øvre ryg
Brystryg

Overbelastningsskade i øvre ryg

En overbelastningsskade i øvre ryg kan skyldes flere forskellige ting. Vores brystryg består af mange forskellige strukturer og væv, som alle kan blive overbelastede. I

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Håndled

Overbelastningsskade i håndleddet

En overbelastningsskade i håndleddet skyldes typisk en irritation af underarmsmusklerne- og senerne. I mange tilfælde stammer overbelastningsskaden i håndleddet fra albuen, hvor underarmsmusklerne og senerne

Læs mere »
Overbelastningsskade i albuen
Albue

Overbelastningsskade i albuen

En overbelastningsskade i albuen skyldes typisk en irritation af muskelsenerne på underarmen. Muskelsenerne hæfter tæt på albuen og kan være årsagen til dine lokale smerter

Læs mere »
Overbelastningsskader Overbelastningsskade i skulderen
Skulder

Overbelastningsskade i skulderen

En overbelastningsskade i skulderen kan skyldes flere forskellige ting. I dette indlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på en overbelastningsskade i

Læs mere »