Skuldersmerter – hvorfor opstår de?

Hvorfor opstår skuldersmerter egentlig? I sidste uge kom jeg lidt ind på skulderens opbygning og rotatorcuff’en. I dette indlæg vil du blive klogere på hvorfor skuldersmerter opstår og hvad du kan gøre ved dem.

 

Skuldersmerter forekommer hyppigt ...

Skuldersmerter er desværre ikke sjældne. Stadig flere og flere oplever skuldersmerter grundet arbejde eller sport. Der findes mange grunde til, at disse smerter er opstået. Dog oplever størstedelen nedsat bevægelighed i skulderen. Der er selvfølgelig forskel på, om smerterne opstår ved akutte skader eller om de er kommet over tid. Udover de mange led, som er involveret i skulderens bevægelser, er der også mange sener, ledbånd og muskler, som er med til at stabilisere og bevæge skulderen. Der findes også slimsække i skulderen, som er med til at hjælpe senerne med at glide over skulderen. Dog skyldes største delen af skuldersmerterne fejlstillinger eller overbelastning af musklerne og senerne.

De typiske skulderskader:

Senebetændelse:

Dette er den typiske skuldergene. Skyldes ofte forandringer i én eller flere muskelsener grundet en betændelsestilstand. Det er ofte den øverste af rotatorcuff-musklerne, som rammes (supraspinatus). Du vil opleve smerter når du belaster senen med bestemte bevægelser. Det vil typisk være når du løfter armen til siden eller frem over hovedet.

Overbelastningsskade i skulderen smerter på forsiden af skulderen
Betændelse i senerne omkring skulderen er en af de hyppigste årsager til skuldersmerter.

Slimsækkebetændelse:

Denne skulderlidelse kommer ofte i forbindelse med en senebetændelse. Er det en akut slimsækkebetændelse vil du opleve pludselige smerter. Du vil især opleve smerter når du ligger på skulderen eller bevæger armen i bestemte retninger. Du kan også have en kronisk slimsækbetændelse, hvor du vil opleve disse smerter bliver ved med at være til stede.
For at kalde smerterne kronisk skal de have været til stede i over 3 måneder.

Skuldersmerter : Smerter på siden af skulderen
Betændelse i slimsækkene omkring skulderen er ikke unormalt. Dette kan medføre smerter og nedsat bevægelighed i skulderen.

Ledkapselbetændelse:

Dette er også kendt som en “frossen skulder“. Der vides ikke præcis, hvorfor denne lidelse opstår, men 50%, som oplever denne tilstand har tidligere haft en skulderskade. Ved denne tilstand vil du opleve smerter, nedsat bevægelighed og stivhed i skulderen.

Sportsskader:

Sportsskader er ofte akutte. Får du et slag på skulderen eller bliver den revet i kan der opstå blødninger i sener og muskler. Dette kan give en betændelsesreaktion i senerne. Ved alvorlige skader er det vigtigt, at du får udelukket et brud på overarmen eller skulderen. Har skulderen været ude af led kan der opstå skader på led og ledbånd, som skal trænes korrekt efterfølgende.

Derudover er der også:

  • Skader på andre led. Især kravebenet, som også kan overbelastes.
  • Seneoverrivning. Det er sjældent at senerne bliver revet helt over, men i rotatorcuff’en kan der ske en komplet overrivning. Det sker ofte på grund af gentagne små rifter i senen, degenerative forandringer i leddet eller en voldsom skade.
  • Nerveafklemning. Nerverne kan også klemmes i skulderleddet. Dette sker ofte ved sportsgenre med kast eller gentagne bevægelser med armenen.
  • Gigtsygdomme
  • Skader på de indre organer eller smerter fra nakke eller albue.

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Oplever du skuldersmerter er der et par ting du kan gøre. Inden da, er det vigtigt, at du ved, at der kan gå flere måneder før smerterne og generne forsvinder igen. Imellemtiden kan du med fordel:

Bevæge skulderen så meget du kan - inden for smertegrænsen.
Årsag overbelastningsskade
Undgå at lave ensformigt arbejde.
overbelastningsskader overbelastningsskade i skulderen
Træne din skulder op. Dette hjælper på helingen og hjælper dig med at beholde styrken og mobiliteten i skulderen.

Har du været udsat for en akut skade eller oplever du pludselige stærke smerter skal du kontakte din læge. Det samme gælder, hvis du ikke føler nogen forbedring efter du har fulgt ovenstående råd. Jeg håber, at du er blevet klogere på, hvorfor dine skuldersmerter opstår og hvad du kan gøre for at mindske dine smerter og gener.

Ønsker du flere råd og øvelser til at genoptræne din skulderskade?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du de bedste råd og øvelser for netop din skulderskade.
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »
kontorskader kontorskade
Hele kroppen

Hvad er en kontorskade?

En kontorskade er smerter og gener, som er opstået i forbindelse med dit kontorarbejde. Sidder du ned foran en computer det meste af dagen er

Læs mere »
Øget lændesvaj
Kropsholdning

Øget lændesvaj

Mistænker du, at du har smerter i ryggen grundet et øget lændesvaj? I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor du kan opleve smerter og

Læs mere »
Tantepukkel
Brystryg

Tantepukkel

En tantepukkel er betegnelsen for den lille bule, som kan opstå i den nederste del af nakken. Bulen opstår omkring den syvende nakkehvirvel. Denne nakkehvirvel kan

Læs mere »
Smerter på ydersiden af foden stressbrud
Fod

Stressbrud

Et stressbrud kaldes også for et træthedsbrud. Et stressbrud kan opstå i hele kroppen, dog forekommer det typisk i underben og fødder, hvor der en stor

Læs mere »