Smerter ovenpå foden

Smerter ovenpå foden kan være meget smertefuldt. Der kan være mange årsager til, at der opstår smerter ovenpå foden. Fodsmerter kan være meget invaliderende og derfor er det vigtigt, at du får den rette behandling. Du kan læse mere om fodsmerter generelt her.

 

Årsager til smerter ovenpå foden

 

Smerter ovenpå foden er smerter, der går fra anklen og ned til tæerne.  Der findes flere forskellige årsager til smerterne.

Smerter ovenpå foden fodsmerter
Smerter ovenpå foden er smerter der stammer fra anklen ned til tæerne.

De typiske årsager til smerter ovenpå foden er:  

Stressbrud

Hvad er det:

Mærker du smerter ovenpå foden kan det skyldes et stressbrud i tæerne. Et stressbrud eller træthedsbrud, som det også kaldes, er en overbelastning af tåknoglerne. Her opstår der gentagne minibrud i knoglen, som forværres, hvis foden ikke aflastes.

 

 

Hvordan føles det:

Et stressbrud er smertefuld ved belastning på knoglen. Smerterne forsvinder med det samme, når du stopper med aktiviteten, men kommer igen ligeså snart du starter med aktiviteten igen.
Smerterne forværres jo længere tid du er i gang med aktiviteten.

 

Oplever du et stressbrud ovenpå foden vil du opleve smerter, når du bevæger foden.
Hvordan opstår det:

Et stessbrud opstår typisk ved gentagne belastninger på knoglen over længere tid. Et stressbrud opstår typisk hos langdistanceløbere eller andre idrætsudøvere, hvor gentagne hop og løb forekommer. En hurtig øgning i træningsmængden kan også forårsage bruddet. Årsagen til, at disse minibrud opstår skyldes, at knoglen ikke repareres i forhold til den belastning knoglen udsættes for.

 

Hvad kan jeg gøre:

Det er vigtigt, at reagere hurtigt, hvis du har en mistanke om et stressbrud i foden. Her er de ting du kan gøre, hvis du har smerter ovenpå foden grundet et stressbrud:

  • Aflastning. Det er vigtigt, at du stopper med den eller de aktiviteter, som giver smerterne ovenpå foden. Døjer du med mange smerter kan krykker eller gips være med til at aflaste hælen. Det tager typisk 6-8 uger før bruddet er helet.
  • Afveksling. Start med anden træning. Du skal stadig træne din krop trods et stressbrud. Brug aflastningsfasen på, at finde andre træningsmuligheder, som ikke forårsager smerter ovenpå foden. Husk altid at vame foden godt op inden, at du begynder din træning.
  • Opsøg en ekspert. Når du skal i gang med træningen igen kan det være en god investering at få undersøgt, hvorfor stressbruddet opstod. Hvis du løber uhensigtmæssigt eller har nogle fejlstillinger i foden, som gør, at du er disponibel over for stressbrud skal du få rettet op på dette inden du starter løb igen. Derudover er det vigtigt, at du bruger de rigtige sko med den rette støtte. Dine sko må ikke være for stramme, da det kan medvirke til smerterne.
  

Betændelse i senerne

Hvad er det:

Der findes to sener, som hæfter ovenpå foden, som især kan blive overbelastet. Den ene er tibialis anterior-senen. Her vil du opleve smerterne sidder ved anklen. Den anden er extensor-musklerne. Extensor-musklerne er de muskler, der aktiveres, når du kommer op på tæer. Her vil smerterne være på hele den øverste del af foden.

 

 

Hvordan føles det:

Har du betændelse i senen vil du opleve ømhed, hævelse og varme ovenpå anklen eller foden.  Du vil opleve smerter, når du skal i gang med at bruge foden efter hvile. Smerterne kan forsvinde når foden bliver varm, men kommer tilbage, når du stopper aktiviteten, som forårsager smerterne. Du kan også opleve smerter, når du har sko på, som trykker på det irriterede område.

 

Betændelse i fodens sener skyldes en overbelastning af musklerne.
Hvordan opstår det:

Der kan være mange årsager til, at betændelsen opstår. Du kan få smerter i tibialis-senen ved løb, især på ujævn underlag eller bakkeløb. Betændelse i extensor-senerne kan opstå ved stramme sko eller hvis du har tendens til platfodhed.

 

Hvad kan jeg gøre:

Oplever du smerter grundet betændelse i tibialis-senen eller extensor-senen skal du:

  • Aflastning. Især bakkegang eller løb forværre smerterne. Undgå generelt den eller de aktiviteter som forårsager smerterne.
  • Sko. Prøv at skifte sko, så de ikke sidder for stramt på din fod. Det kan især hjælpe hvis du har betændelse i extensor-senen.
  • Øvelser. Husk at holde fokus på styrke og mobilitet af musklerne. Begge muskler er sjældent dem man træner og derfor ville det være godt, at begynde med øvelser for styrke af musklerne og senerne.
  

Nerveafklemning

Hvad er det:

Nervesmerter i foden er ikke ualmindeligt. Nervesmerter opstår, når nerven afklemmes, hvilket kan ske to steder. Den ene er i ryggen og er ofte forbundet med lænde- og ballesmerter. Det andet sted er i benet eller i foden. Det er derfor vigtigt, at finde ud af om nervesmerterne stammer fra lænderyggen eller mere lokalt i foden.

 

 

Hvordan føles det:

Nervesmerter er typisk brændende, stikkende eller jagende. Derudover kan du opleve følelsesløshed og/eller muskelsvaghed i foden. Du kan også oplevende en summende fornemmelse i foden.

 

Iskiassmerter kan give lændesmerter
Smerter ovenpå foden kan skyldes smerter fra nerverne.
Hvordan opstår det:

En nerveafklemning kan opstå efter en episode med lændesmerter. Her kan arvæv trykke på nerven og dermed give smerter ned til foden. Er nerven afklemt i benet eller i foden kan det være opstået pludseligt. Et eksempel på dette kan være en ulykke eller et brækket ben. Afklemningen kan også være opstået over tid grundet nedsat mobilitet i nerven.

 

Hvad kan jeg gøre:

Alt efter, hvor nerven er afklemt kan du gøre følgende:

  • Nerveafklemning i lænderyggen: Her er det vigtigt, at du får nogle øvelser der løsner afklemning ved lænderyggen. Har du meget slemme smerter kan medicin hjælpe på de værste smerter.
  • Nerveafklemning i benet eller foden: Her skal du lave øvelser, der mobilisere og strækker på nerven det afklemte sted.

 

Oplever du nervesmerter er det bedst, at du opsøger en læge eller en fysioterapeut, så du får den rette behandling. Det vigtigt, at du får den rette undersøgelse for at være sikker på, at der ikke er tale om en alvorlig nerveafklemning.

  

Andre årsager:

Der kan findes mange andre årsager til smerter ovenpå foden. Det er altid vigtigt at få en grundig undersøgelse af, hvorfor smerterne er opstået. Du kan også opleve smerter ovenpå foden grundet:

  • Diabetes – kan give smerter ovenpå foden.
  • Hammertå, klotå eller en Mallettå kan medvirke til smerter ovenpå foden grundet ændring i fodens struktur.
  • Knyster grundet leddegigt.

 

Det er altid vigtigt, at du opsøger din læge, hvis dine smerter er opstået uden grund. Det samme gælder, hvis dine smerter konsekvent ikke forbedres eller forværres ved aktivitet eller hvile.

 

Døjer du med en specifik skade i foden?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at genoptræne din skade i foden. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Sådan forebygger du kontorskader
Hele kroppen

Sådan forebygger du kontorskader

I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvordan du forebygger kontorskader. Du får tre gode råd, samt en træningsvideo, som har til formål at styrke

Læs mere »
Smerter på bagsiden af hoften
Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »
kontorskader kontorskade
Hele kroppen

Hvad er en kontorskade?

En kontorskade er smerter og gener, som er opstået i forbindelse med dit kontorarbejde. Sidder du ned foran en computer det meste af dagen er

Læs mere »
Øget lændesvaj
Kropsholdning

Øget lændesvaj

Mistænker du, at du har smerter i ryggen grundet et øget lændesvaj? I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor du kan opleve smerter og

Læs mere »
Tantepukkel
Brystryg

Tantepukkel

En tantepukkel er betegnelsen for den lille bule, som kan opstå i den nederste del af nakken. Bulen opstår omkring den syvende nakkehvirvel. Denne nakkehvirvel kan

Læs mere »