Smerter under foden

Smerter under foden kan være smertefuldt. Der kan være mange årsager til, at der opstår smerter under foden. Jeg har været inde på årsager til smerter i hælen her. Smerter under foden kan være meget invaliderende og derfor er det vigtigt, at du får den rette behandling. Du kan læse mere om fodsmerter generelt her.

 

Årsager til smerter under foden

 

Smerter under foden er smerter der stammer fra hælen ned til tæerne. Du kan læse mere om hælsmerter her. Oplever du smerter mod under svangen og/eller tæerne kan der være nogle andre årsager til dem.

Smerter under foden
Smerter under foden er smerter der stammer fra hælen og ud til tæerne.

 Du får de typiske årsager til smerter under foden her:

Tibialis Posterior senebetændelse

Hvad er det:

Tibialis posterior er en muskel, som løber langs læggen bag om knysten på ankel ved storetåen og hæfter som sene nede ved storetåens grundled. Denne muskel har til funktion at stabilisere og hæve fodbuen. En betændelse i denne sene påvirker både musklen og de øvrige ledbånd i foden, hvilket forårsager smerter.

 

Hvordan føles det:

Der findes forskellige grader af denne senebetændelse. Du vil i starten opleve smerter midt under foden og hævelse ved senens forløb ved knysten. Jo værre tilstanden bliver, jo mere påvirkes din gang og fodens form, da foden typisk bliver mere platfodet.

 

Smerter på indersiden af anklen
Har du betændelse i Tibialis Posterior-senen vil du opleve smerter under foden. Du vil især opleve smerter, når du bevæger din fod og ankel.
Hvordan opstår det:

Senebetændelse i Tibialis Posterior forekommer hyppigere hos folk med platfod. Derudover kan senebetændelsen opstå grundet degenerative ændringer. Dette kan skyldes alder eller tidligere skader i ankel eller fod, som fx. et brud eller en voldsom forstuvning.

 
Hvad kan jeg gøre:

Alt efter graden af senebetændelsen er der nogle ting, som du selv kan gøre. Du kan blandt andet prøve:

  • Sko og indlæg. Du kan prøve at ændre dit fodtøj. Det kan også være, at du skal bruge et indlæg som støtter din fod. Især grundet fodens tendens til platfod er det vigtigt, at din fod får den rette støtte, så det ikke forværres.
  • Aflastning og evt. vægttab. Oplever du inflammation i din fod er det vigtigt, at du følger RICEM-principperne.
  • Medicin. Har du mange smerter kan medicin være en del af din behandling. Snak med din læge om det er løsningen for dig.
  

Sesamknogle

Hvad er det:

En sesamknogle er en knogletilvækst på en allerede eksisterende knogle. Denne kan opstå ved tæerne, hvor du oplever stød på knoglerne, når du går.


Hvordan føles det:

Sesamknogler opstår typisk under storetåens grundled. Du vil opleve smerter, når du går eller får belastning på knoglen.

Smerter under foden sesamknogle
En sesamknogle er en knogletilvækst. Dette kan forekomme ved storetåen og kan være årsagen til, at du oplever smerter under foden.
Hvordan opstår det:

En sesamknogle kan opstå ved gentagne stød på knoglen under storetåen. Det er typisk en overbelastning af muskler og sener omkring knoglen, som skaber en inflammation. Tilstanden ses ofte hos løbere og andre sportsudøvere, hvor der er stor belastning på forfoden. 

Hvad kan jeg gøre:

Oplever du smerter under storetåens grundknogle er der nogle tiltag du kan gøre:

  • Aflastning og ændring i træning. Det er vigtigt, at du finder årsagen til overbelastningen. Det kan betyde, at du skal ændre din løbeteknik, så der kommer aflastning på forfoden.
  • Sko. Du skal vælge sko med god stødabsorbering og støtte. Det kan være nødvendig med en ekstra sål under det ømme område.
  • Smertestillende medicin. Har du mange smerter kan det være nødvendig med smertestillende og inflammationsdæmpende medicin. Snak med din læge inden du begynder på dette.

Forfodsfald

Hvad er det:

Forfodsfald eller en nedsunket forfod er, når fodens tværbue er faldet sammen. Det er grundleddene til de tre midterste tæer som er sunket sammen, hvilket forårsager øget tryk på forfoden. Dette skyldes den manglende støtte og stødabsorbering i foden, da tværbuen er med til at give en elastisk effekt, når du går.

 

 

Hvordan føles det:

Har du forfodsfald kan du opleve ømhed under de tre midterste tæer. De er ikke unormalt, at din fod summer eller har sovende fornemmelser, grundet et øget tryk på nerverne i foden. Du kan opleve en ændring i fodens struktur og knogler. Derudover kan der være hård hud under forfoden grundet det øgede tryk.

 

Smerter under foden forfodsfald
Forfodsfald eller nedsunket forfod opstår, når fodens tværbue ikke kan opretholdes.
Hvordan opstår det:

Forfodsfald kan være arveligt. Derudover bliver muskler og sener svagere over tiden, hvilket kan medføre, at tværbuen i foden ikke kan opretholdes.

 

Hvad kan jeg gøre:

Der findes forskellige grader af forfodsfald. Det du selv kan gøre er at:

  • Bruge indlæg. Et indlæg kan hjælpe med at genoprette tværbuen. Inden du køber et indlæg er det vigtigt, at du får undersøgt graden af forfodsfald, da dette kan påvirke, hvilket indlæg du skal have.
  • Undgå høje hæle og småt fodtøj. Vælg fodtøj med den rette støtte. Dette kan mindske smerterne og give foden den rette støtte.
  • Lave øvelser. Øvelser kan ikke alene genoprette tværbuen i foden, men du kan styrke muskulaturen i foden. Dette kan mindske smerterne i foden og øge din bevægelighed.

Andre årsager:

Der kan findes mange andre årsager til, at du oplever smerter under foden. Få altid din fod undersøgt, hvis du oplever smerter. Her er nogle andre årsager til, at du kan opleve smerter under foden:

 

Opsøg altid din læge, hvis du oplever smerter uden grund. Har du mange smerter eller smerter der gradvis bliver værre skal du også søge læge for at få den rette behandling.

 

Døjer du med en specifik skade under foden?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at genoptræne din skade i foden. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »
kontorskader kontorskade
Hele kroppen

Hvad er en kontorskade?

En kontorskade er smerter og gener, som er opstået i forbindelse med dit kontorarbejde. Sidder du ned foran en computer det meste af dagen er

Læs mere »
Øget lændesvaj
Kropsholdning

Øget lændesvaj

Mistænker du, at du har smerter i ryggen grundet et øget lændesvaj? I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor du kan opleve smerter og

Læs mere »
Tantepukkel
Brystryg

Tantepukkel

En tantepukkel er betegnelsen for den lille bule, som kan opstå i den nederste del af nakken. Bulen opstår omkring den syvende nakkehvirvel. Denne nakkehvirvel kan

Læs mere »
Smerter på ydersiden af foden stressbrud
Fod

Stressbrud

Et stressbrud kaldes også for et træthedsbrud. Et stressbrud kan opstå i hele kroppen, dog forekommer det typisk i underben og fødder, hvor der en stor

Læs mere »