Smerter på bagsiden af skulderen

Smerter på bagsiden af skulderen kan skyldes flere forskellige ting. Du får her en oversigt over de typiske årsager til, at du kan opleve smerter bagpå skulderen. Oplever du smerter på bagsiden af skulderen kan smerterne stamme fra nakken. Det er derfor altid en god idé at få undersøgt din nakke og skuldre af en fysioterapeut, hvis du døjer med smerter. Du får her de typiske årsager til smerter bagpå skulderen her:

 

Årsager til smerter på bagsiden af skulderen:

Ubalance i Rotatorcuff'en:

Rotatorcuff’en består af 4 små muskler, som har til opgave at stabilisere vores skulder. Manglende styrke eller en overbelastning af musklerne kan give skuldersmerter.

Årsagen til smerterne opstår:

Der kan opstå en ubalance i rotatorcuff’en grundet gentagne bevægelser, hvor armen løftes over skulderhøjde. Alderen kan også have en indflydelse, da vores sener bliver stivere jo
ældre vi bliver. Det betyder, at der opstår naturlige slitageforandringer i senerne, som kan forårsage en overbelastning af musklerne i rotatorcuff’en. Typisk rammes musklen supraspinatus, som sidder øverst på skulderen. Over tid mistes styrken i de andre muskler, hvilket forårsager smerter, når du bevæger skulderen.

 

Symptomerne:

Du vil typisk opleve smerter ovenpå og på ydersiden af skulderen. Du vil opleve smerter, når du løfter armen. Smerterne forværres ofte, hvis du løfter tunge ting. Jo længere tid smerterne har stået på, desto flere bevægelser kan give smerter.

 

Hvad kan jeg gøre?

Det er vigtigt, at du kommer igang med genoptræningen af din skulder. Har du mange smerter er det en god idé at starte med lette bevægeøvelser for skulderen. Derefter skal musklerne styrkes, så din skulder bliver stabil igen. Er smerterne kommet pludseligt (ved et fald eller et slag) skal du altid kontakte din læge, så du kan få den rette behandling for din skulder.

 

 

 

 

Overbelastningsskade i skulderen smerter på bagsiden af skulderen
På forsiden af skulderen sidder musklen Subscarpularis, som er den ene af de fire rotatorcuff-muskler. Ovenpå skulderen sidder supraspinatus, som har en vigtig funktion, når du løfter din arm.
På bagsiden af skulderen sidder de sidste to muskler: Infraspinatus og Teres Minor. Alle musklerne arbejder sammen om din stabilitet i skulderen og har derfor en vigtig stabiliserende funktion af skulderen.

Nerveafklemning bagpå skulderbladet:

På bagsiden af vores skulder har vi en nerve n. suprascapularis, som har en vigtig funktion for skulderen og musklerne omkring.

Årsagen til smerterne opstår:

N. suprascapularis kan blive afklemt ved en overbelastning af skulderen. Dette kan ske ved gentagne bevægelser eller grundet for tung belastning i forhold til, hvad skulderen kunne klare. Der kan også ske en afklemning af nerven ved et slag eller en ulykke. Nerven afklemmes typisk, hvis nerven forstrækkes eller der kommer et direkte slag på nerven.

 
Symptomerne:

Har du en nerveafklemning af n. suprascapularis vil du opleve smerter bagpå skulderen. Smerterne føles oftest brændende. Du kan opleve nedsat muskelstyrke i skulderen ved bevægelser, hvor du drejer armen udad eller fører armen op til siden. Nerven har en vigtig funktion for følesansen omkring skulderen og du kan derfor opleve en øget eller nedsat sensibilitet omkring skulderen, hvis du har en nerveafklemning.

 

Hvad kan jeg gøre?

Først og fremmest er det vigtigt, at du holder en pause med de aktiviteter, som har forårsaget dine smerter. Dog er bevægelse af skulderen vigtigt, for at komme dine smerter og gener til livs. Har du slemme smerter kan det være en god idé at starte med passiv bevægelse af skulderen. Det kan en fysioterapeut hjælpe dig med. Når du er klar skal skulderen trænes op igen. Efter 3 måneder med øvelser og træning skal du mærke en forbedring af dine symptomer. Har du voldsomme smerter kan du snakke med din læge om muligheden for smertestillende medicin.

En nerveafklemning kan være årsagen til dine smerter på bagsiden af skulderen. Her vil smerterne typisk føles brændende.

Overbelastning af Trapezius:

Trapezius består af 3 muskler, som sidder ved øvre ryg. Denne muskel kan blive overbelastet, hvilket kan forårsage smerter på bagsiden af skulderen.

Årsagen til smerterne opstår:

Der findes flere årsager til, at du oplever smerter i Trapezius. En overbelastning af musklen kan opstå ved gentagne løft eller bevægelser. Der kan også opstå en overbelastning grundet en uhensigtsmæssig kropsholdning. Dette kan forværres, hvis du døjer med stress, da stress kan medfører en forøget spænding i musklerne. Du kan også opleve en overbelastning af Trapezius-musklerne, hvis du har været udsat for et traume eller en ulykke, hvor der er kommet et direkte slag på musklen.

 

Symptomerne:

Du kan opleve smerter og muskelstivhed omkring Trapezius. I nogle tilfælde oplever du også smerter omkring nakken (da musklen hæfter på kraniekanten). Du kan også opleve nedsat bevægelse i nakke og/eller skulder. I nogle tilfælde kan der være følelsesløshed eller stikkende fornemmelser ned i en eller begge arme.

 

Hvad kan jeg gøre?

Døjer du med smerter i Trapezius er det vigtigt at finde årsagen til dine smerter. I mange tilfælde kommer overbelastningen grundet en uhensigtsmæssig siddende kropsholdning. Her kan løsningen være en lændepude, som kan hjælpe dig til en bedre kropsholdning, samtidigt med at Trapezius aflastes. Derudover er gode bevægelsesøvelser af nakke og skuldre gode for at løsne spændinger omkring musklen. Når dine smerter og gener er mindsket skal du i gang med styrketræning af musklen.

Overbelastningsskade i skulderen
Trapezius består af tre muskler, som kan blive overbelastede. Det kan ske ved gentagne løft eller bevægelser.

Diskusprolaps i nakken:

Oplever du smerter bag på skulderen er det vigtigt, at have nakken og ikke mindst en diskusprolaps i tankerne.

Årsagen til smerterne opstår:

Har du en diskusprolaps i nakken kan det forårsage smerter ned til skulder og arm. Årsagen til dette er, at diskussen i nakken trykker på nerven, som går ned til skulder og arm. Du kan læse meget mere om en diskusprolaps i nakken her. Årsagen til, at der opstår en diskusprolaps i nakken kan skyldes aldersforandringer i diskussen og ryghvirvlerne omkring.

 

Symptomerne:

Symptomerne på en diskusprolaps kan variere fra person til person. Typisk oplever du, at dine smerter i arm og skuldre er værre end dem i nakken. Du kan have føleforstyrrelser og/eller nedsat muskelkraft i en eller begge arme. Det kan også være svært at finde en position, som giver lindring i dine smerter og du mærker heller ej en lindring i hvile.

 

Hvad kan jeg gøre?

Har du en mistanke om en diskusprolaps skal du opsøge din læge eller en fysioterapeut, som kan hjælpe dig videre. Har du alvorlige føleforstyrrelser eller markant nedsat muskelkræfter skal du ringe til din læge med det samme. Det samme gør sig gældende, hvis du har gangproblemer eller har problemer med vandladning og afføring. I nogle tilfælde kan dine smerter bag på skulderen skyldes en protusion af diskussen. Her kan du opleve samme symptomer, men ofte i mildere grad, hvor du oplever en forbedring eller lindring af dine smerter i en eller flere positioner. Læs meget mere om forskellen her. 

Diskusprolaps i nakken Slidgigt i nakken kan give nakkesmerter
En diskusprolaps i nakken kan være årsagen til dine smerter på bagsiden af skulderen.

Ønsker du hjælp til genoptræningen af din skulder?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at genoptræne netop din skulderskade
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Coremusklerne består af Diafragma, ryg- og mavemusklerne samt bækkenbundsmusklerne
Lænderyg

Coremusklerne og deres funktion

Coremusklerne har mange forskellige funktioner. Core betyder kerne på engelsk. Cormusklerne er med andre ord kroppens kernemuskler, som tilsammen udgør kropsstammen. Manglende aktivering og styrke

Læs mere »
Smerter på bagsiden af hoften svage ballemuskler
Hofte

Svage ballemuskler

Svage ballemuskler kan skyldes mange forskellige ting. Måske tænker du ikke over, at dine ballemuskler er svage i dagligdagen. Dog kan manglende styrke i dine baller

Læs mere »
Sådan forebygger du kontorskader
Hele kroppen

Sådan forebygger du kontorskader

I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvordan du forebygger kontorskader. Du får tre gode råd, samt en træningsvideo, som har til formål at styrke

Læs mere »
Smerter på bagsiden af hoften
Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »