Smerter på ydersiden af anklen skyldes oftest en forstuvning af anklens ledbånd. Smerterne kan opstå akut eller komme snigende over tid. Du skal altid opsøge din egen læge, hvis du døjer med smerter på ydersiden af anklen. Det er vigtigt, at du får den rette undersøgelse og behandling af netop din problematik. Du får her de typiske årsager til smerter på ydersiden af anklen her:
Årsager til smerter på ydersiden af anklen:
Forstuvning/forstrækning af ledbånd:
En forstuvning af ledbåndene på ydersiden af anklen er en af de typiske årsager til smerter på ydersiden af anklen.
Årsagen til smerterne opstår:
En forstuvning sker akut og skyldes ofte et pludseligt vrid, hvor foden føres indad. Dette er med til at forstrække ledbåndene på ydersiden af anklen. Skaden sker oftest under sport, hvor der er spring, hop eller løb. Har du tidligere forstuvet en ankel eller døjer du med instabilitet over din ankel er der en større risiko for, at der sker en ny forstuvning af anklen. I slemme tilfælde kan der ske et brud i anklen og det er derfor vigtigt, at du får undersøgt din ankel, hvis din forstuvning er voldsom og meget smertefuld.
Symptomerne:
Smerterne kommer oftest efter skaden, hvor der også kan komme hævelse og rødme på ydersiden af anklen. I slemme tilfælde kan der komme misfarvning af huden omkring skaden. Ved stor hævelse og mange smerter kan du opleve nedsat bevægelighed, samt smerter, når du bevæger din ankel. Især bevægelser, hvor anklen føres indad kan give jagene og skarpe smerter dagene efter skaden.
Hvad kan jeg gøre?
Da en forstuvning er akut skal du følge RICEM-principperne de første dage. Det er vigtigt, at du holder dit ben eleveret, så hævelsen kan mindskes. Efter nogle dage vil smerterne og hævelsen være mindre, hvorefter du kan begynde på genoptræningen af din ankel. Jo hurtigere du kommer i gang med øvelser for anklen, jo mindre arvæv dannes der efter skaden. Din stabilitet og styrke omkring anklen mindskes efter en forstuvning og det er derfor ekstra vigtigt, at du har fokus på at styrke og stabilisere din ankel, så der ikke kommer en ny forstuvning. Fortsæt gerne med ankeltræningen 3 mindst 3 måneder efter skaden, da ledbåndene skal hele og musklerne have tid til at blive stærke.
Sinus Tarsi-syndrom:
Der kan opstå smerter mellem de to fodknogler Talus og hælbenet Calcaneus, som hæfter på ydersiden af anklen.
Årsagen til smerterne opstår:
Området mellem knoglen Talus og hælbenet Calcaneus kaldes Sinus Tarsi. Dette sidder lige ved knysten på ydersiden af anklen. Her kan der opstå smerter efter en vrid, hvor foden føres indad. Mellem knoglerne er der nemlig nogle ledbånd, som kan blive ødelagt, når der sker et vridtraume i anklen og foden. Der kan også opstå smerter i området, hvis der sker en vævsafklemning. Det kan ske, hvis foden overpronere. En overpronation sker, når foden lander på ydersiden, når du går eller løber, hvilket skaber et vrid i anklen. Platfodethed kan også øge risikoen for Sinus Tarsi-syndrom.
Symptomerne:
Du vil typisk opleve smerter ved ankelknysten på ydersiden af foden. Smerterne kommer typisk, når du belaster foden med vrid fra side til side. Der kan også være lokal ømhed, når du trykker på området. Ofte vil du også opleve instabilitet i foden og anklen, som bliver værre, når du går eller løber på blødt underlag. Smerterne er typisk værst om morgen og bliver bedre i løbet af dagen.
Hvad kan jeg gøre?
Da tilstanden kan skyldes overpronation i foden eller platfodethed kan indlæg hjælpe på smerterne. Det er vigtigt, at der er god støtte i svangen og din fod støttes på ydersiden, så du undgår uhensigtmæssige og smertefulde vrid i anklen. Har du smerter kan du snakke med lægen om smertestillende kan hjælpe på de værste smerter. Aflast foden fra aktiviteter, som forårsager smerter og lav øvelser, som styrker musklerne og øger stabiliteten omkring anklen.
Overbelastning af Peroneus-senen:
På ydersiden af vores underben og ankel løber der to muskler, som kaldes Peroneus Longus og Peroneus Brevis.
Årsagen til smerterne opstår:
Peroneus-musklerne har en vigtig funktion i forhold til stabilisering af din ankel. Denne muskel kan blive overbelastet efter en forstuvning på ydersiden af anklen. Peroneus-senen kan også blive overbelastet grundet degenerative forandringer i senen. Jo ældre vi bliver, jo svagere bliver vores sene. Senen kan derfor nemmere få små revner, hvis vi overbelaster vores ankler.
Symptomerne:
Smerterne sidder typisk på ydersiden af anklen ved knysten. I nogle tilfælde kan der være hævelse, rødme og ømhed på ydersiden af anklen. Denne forværres typisk efter aktivitet. Smerterne kan forsvinde under aktivitet, men kommer retur, når anklen bliver kold igen. I nogle tilfælde kan du opleve stivhed i anklen, når du vrider den fra side til side, samt nedsat stabilitet over anklen.
Hvad kan jeg gøre?
Hold en pause fra aktiviteter, som forårsager smerterne. Smerterne kommer ofte ved aktiviteter, hvor der sker vrid i foden aktivister på blødt eller ujævnt terræn. Lav gerne aktiviteter, hvor du ikke belaster musklen og senen i samme grad. Oplever du hævelse kan is eller varme på området hjælpe mod hævelse. Du kommer ikke udenom genoptræning af Peroneus-musklen og senen, så styrken kan komme tilbage. Hav gerne fokus på styrke og balance, når du genoptræner din ankel.
Ønsker du hjælp til genoptræningen af din ankel?
I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at genoptræne netop din ankelskade.
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag.