Derfor kan du stadig opleve smerter måneder efter en skade!

Der kan være mange årsager til, at du stadig oplever smerter efter en skade. Inden du læser dette indlæg kan det være en idé at læse dette om, hvad smerter er. Smerter opstår typisk grundet en skade på vævet, hvilket forårager en inflammation. Du kan læse mere om de typiske helingsfaser her og hvad du kan gøre for at optimere kroppens heling efter en skade. Dog kan der være mange årsager til, hvorfor kroppens helingsproces er forsinket. Har du gået med smerter i længere tid eller har oplevet, at du heler dårligt eller utilstrækkeligt efter en skade kan dette indlæg være relevant for dig. Jeg vil nemlig komme ind på nogle årsager til, hvorfor din krop ikke heler optimalt.

 

Derfor kan du stadig opleve smerter flere måneder efter en skade..

Der findes mange forskellige årsager til, at din krop ikke heler optimalt. Jeg vil her komme ind på nogle forskellige grunde. Der findes dog mange flere årsager til, at du døjer med smerter eller uhelet væv. Det er derfor altid en god idé at opsøge egen læge for en grundig undersøgelse netop dig og din situation. Her kommer der nogle eksempler på, hvorfor du fortsat kan opleve smerter:

Nekrose

Det første er nekrose, som betyder dødt væv eller døde celler. Er der dødt væv til stede, der hvor skaden er kan helingsprocessen ikke starte optimalt. Et eksempel på smerter grundet nekrose er bl.a. Scheuermann og atrose.

Iskæmi

Her er der manglende blodtilførsel til det skadede område i kroppen. Er der nedsat blodtilførsel til et område kommer der en dysfunktion i transportsystemet, hvilket fører til en kemisk irritation. Dette giver smerter grundet ubalance i pH-værdien. Iskæmi er ofte forstadiet til nekrose og den manglende tilførsel af ilt og næringsstoffer gør, at vævet ikke kan hele optimalt og dermed dør cellerne/vævet i værste tilfælde. Eksempler på iskæmi kan være blodpropper og hjertesygdomme.

Hæmatom

Hæmatom betyder blodansamling. Når dette sker ødelægges cellerne og der sker en kemisk ubalance. Et hæmatom kan hindre remodellingsfasen, da det ikke er muligt at bevæge vævet tilstrækkeligt grundet hævelse og smerter. Et eksempel på dette er et trælår.

Infektion

Infektion er betændelse. Betændelse forsinker helingen, da der konstant er inflammation i det skadede område. Det betyder, at helingsprocessen ikke kan komme videre fra inflammationsfasen. Betændelse kan opstå grundet bakterier eller ved nekrose eller iskæmi.

Ernæringsmangel

Mangel på vitaminer og mineraler kan også føre til en forsinket heling, da vævet ikke får den optimale næring til at skabe den rette kemiske balance i det skadede område. Det samme gælder, hvis der er mangel på proteiner og fedt. Dette ses typisk hos underernærede eller småtspisende.

Kortison

Steorider og binyrebarkhormon kan være med til at forsinke den naturlige heling. Det skyldes, at kroppens immunforsvar nedsænkes ved kortison og derfor svækkes kroppens egne evne til at bekæmpe en infektion i kroppen.

Nociceptivkomponent

Dette betyder, at der sker en øget sensitivering af nerverne. Der kommer et øget antal nervesignaler til hjernen og dermed bliver hjernen konstant informereret med smerteimpulser. Har du haft smerter i længere tid kan dine smertereceptorer blive mere sensitive og dermed reagere hurtigere på simple bevægelser eller ændringer, som der ellers ikke ville blive reageret på.
 

Centralnervesystemet

Det er her hele vores nervesystem starter fra og dermed også påvirkes fra. Går du og er stresset eller har angst forbundet med skaden eller andre ting i sit liv kan dette påvirke vores hormonelle balance. En ændring i vores hormonbalance kan påvirke vores immunforsvar og homeostasesystem, som er vores balance i systemet. Tanker omkring evt. arbejdsløshed eller problemer med familien grundet smerter kan påvirke helingen, da kroppen ikke får den tilstrækkelige hvile til at hele.

 

Betyder det, at jeg skal have smerter resten af livet?

Dette var nogle eksempler på, hvorfor du kan opleve en forsinket heling eller stadig oplever smerter efter den naturlige helingsproces skulle være overstået. Husk, at en forsinket heling ikke nødvendigvis betyder, at du aldrig heler. Der er nemlig mange, der kommer hos mig, som har haft smerter i mange år og har fået at vide, at de skal leve med smerterne. Men det er ikke nødvendigvis sandheden, at du skal leve med smerter, fordi du har haft dem over 3-6 måneder. Det betyder måske mere, at dit træningsforløb og fokusområder skal være anderledes end ved den akutte skade. I den akutte og subakutte-fase er der ofte fokus på smertelindring og bevægelse i det skadede område, hvor der ved kroniske smerter er tale om måling forhold til dit funktionsniveau. Hvor længe kan du sidde eller gå før du oplever smerter? Målet er, at du kan lave flere aktiviteter før du oplever smerter fremfor at måle på om smerterne forsvinder.

Ønsker du hjælp til genoptræningen efter en skade?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at genoptræne netop din skade.
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Sådan forebygger du kontorskader
Hele kroppen

Sådan forebygger du kontorskader

I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvordan du forebygger kontorskader. Du får tre gode råd, samt en træningsvideo, som har til formål at styrke

Læs mere »
Smerter på bagsiden af hoften
Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »
kontorskader kontorskade
Hele kroppen

Hvad er en kontorskade?

En kontorskade er smerter og gener, som er opstået i forbindelse med dit kontorarbejde. Sidder du ned foran en computer det meste af dagen er

Læs mere »
Øget lændesvaj
Kropsholdning

Øget lændesvaj

Mistænker du, at du har smerter i ryggen grundet et øget lændesvaj? I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor du kan opleve smerter og

Læs mere »
Tantepukkel
Brystryg

Tantepukkel

En tantepukkel er betegnelsen for den lille bule, som kan opstå i den nederste del af nakken. Bulen opstår omkring den syvende nakkehvirvel. Denne nakkehvirvel kan

Læs mere »