Derfor kan du stadig opleve smerter måneder efter en skade!

Smerter

Der kan være mange årsager til, at du stadig oplever smerter efter en skade. Inden du læser dette indlæg kan det være en idé at læse dette om, hvad smerter er. Smerter opstår typisk grundet en skade på vævet, hvilket forårager en inflammation. Du kan læse mere om de typiske helingsfaser her og hvad du kan gøre for at optimere kroppens heling efter en skade. Dog kan der være mange årsager til, hvorfor kroppens helingsproces er forsinket. Har du gået med smerter i længere tid eller har oplevet, at du heler dårligt eller utilstrækkeligt efter en skade kan dette indlæg være relevant for dig. Jeg vil nemlig komme ind på nogle årsager til, hvorfor din krop ikke heler optimalt.

 

Derfor kan du stadig opleve smerter flere måneder efter en skade..

Der findes mange forskellige årsager til, at din krop ikke heler optimalt. Jeg vil her komme ind på nogle forskellige grunde. Der findes dog mange flere årsager til, at du døjer med smerter eller uhelet væv. Det er derfor altid en god idé at opsøge egen læge for en grundig undersøgelse netop dig og din situation. Her kommer der nogle eksempler på, hvorfor du fortsat kan opleve smerter:

Nekrose

Det første er nekrose, som betyder dødt væv eller døde celler. Er der dødt væv til stede, der hvor skaden er kan helingsprocessen ikke starte optimalt. Et eksempel på smerter grundet nekrose er bl.a. Scheuermann og atrose.

Iskæmi
Her er der manglende blodtilførsel til det skadede område i kroppen. Er der nedsat blodtilførsel til et område kommer der en dysfunktion i transportsystemet, hvilket fører til en kemisk irritation. Dette giver smerter grundet ubalance i pH-værdien. Iskæmi er ofte forstadiet til nekrose og den manglende tilførsel af ilt og næringsstoffer gør, at vævet ikke kan hele optimalt og dermed dør cellerne/vævet i værste tilfælde. Eksempler på iskæmi kan være blodpropper og hjertesygdomme.
Hæmatom
Hæmatom betyder blodansamling. Når dette sker ødelægges cellerne og der sker en kemisk ubalance. Et hæmatom kan hindre remodellingsfasen, da det ikke er muligt at bevæge vævet tilstrækkeligt grundet hævelse og smerter. Et eksempel på dette er et trælår.
Infektion
Infektion er betændelse. Betændelse forsinker helingen, da der konstant er inflammation i det skadede område. Det betyder, at helingsprocessen ikke kan komme videre fra inflammationsfasen. Betændelse kan opstå grundet bakterier eller ved nekrose eller iskæmi.
Ernæringsmangel
Mangel på vitaminer og mineraler kan også føre til en forsinket heling, da vævet ikke får den optimale næring til at skabe den rette kemiske balance i det skadede område. Det samme gælder, hvis der er mangel på proteiner og fedt. Dette ses typisk hos underernærede eller småtspisende.
Kortison
Steorider og binyrebarkhormon kan være med til at forsinke den naturlige heling. Det skyldes, at kroppens immunforsvar nedsænkes ved kortison og derfor svækkes kroppens egne evne til at bekæmpe en infektion i kroppen.
Nociceptivkomponent
Dette betyder, at der sker en øget sensitivering af nerverne. Der kommer et øget antal nervesignaler til hjernen og dermed bliver hjernen konstant informereret med smerteimpulser. Har du haft smerter i længere tid kan dine smertereceptorer blive mere sensitive og dermed reagere hurtigere på simple bevægelser eller ændringer, som der ellers ikke ville blive reageret på.
Centralnervesystemet
Det er her hele vores nervesystem starter fra og dermed også påvirkes fra. Går du og er stresset eller har angst forbundet med skaden eller andre ting i sit liv kan dette påvirke vores hormonelle balance. En ændring i vores hormonbalance kan påvirke vores immunforsvar og homeostasesystem, som er vores balance i systemet. Tanker omkring evt. arbejdsløshed eller problemer med familien grundet smerter kan påvirke helingen, da kroppen ikke får den tilstrækkelige hvile til at hele.

 

Betyder det, at jeg skal have smerter resten af livet?

Dette var nogle eksempler på, hvorfor du kan opleve en forsinket heling eller stadig oplever smerter efter den naturlige helingsproces skulle være overstået. Husk, at en forsinket heling ikke nødvendigvis betyder, at du aldrig heler. Der er nemlig mange, der kommer hos mig, som har haft smerter i mange år og har fået at vide, at de skal leve med smerterne. Men det er ikke nødvendigvis sandheden, at du skal leve med smerter, fordi du har haft dem over 3-6 måneder. Det betyder måske mere, at dit træningsforløb og fokusområder skal være anderledes end ved den akutte skade. I den akutte og subakutte-fase er der ofte fokus på smertelindring og bevægelse i det skadede område, hvor der ved kroniske smerter er tale om måling forhold til dit funktionsniveau. Hvor længe kan du sidde eller gå før du oplever smerter? Målet er, at du kan lave flere aktiviteter før du oplever smerter fremfor at måle på om smerterne forsvinder.

Døjer du med længerevarende smerter?
Så kom dem til livs med en professionel undersøgelse. 

Har du nogle oplevelser med længerevarende smerter? Så del dine oplevelser og erfaringer i kommentarfeltet ☺️

, , , ,
Din adfærd kan påvirke dine smerter!
Forstå hvordan din krop heler efter en skade!
Iskiassmerter

Iskiassmerter – hvorfor opstår det?

Iskiassmerter kan være meget smertefulde. Der kan være mange årsager til, at iskiassmerter opstår. Ordet iskiassmerter bruges ofte om smerter i balle og baglår. Det er ikke unormalt at opleve iskiassmerter og du kan heldigvis komme dem til livs med øvelser og gode råd. Hvorfor opstår iskiassmerter? Iskiasnerven går fra lænderyggen ned bag baglåret og…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu