Thorax og brystryggen

Thorax kaldes også for brystryggen/brystkassen og er den del af ryggen, hvor ribben sidder. Denne del af ryggen er ikke så mobil, som nakken og lænderyggen, men det gør den ikke mindre vigtig.

Og hvad er Thorax så?

Thorax eller brystryggen består af 12 ryghvirvler. Denne del af ryggen er mindre mobil og bevægelig i forhold til lænderyggen og nakken. Det betyder også, at der i denne del af ryggen meget sjældent opstår diskusprolapser. Den bevægelse der er størst i dette område er sidebøjninger. Det er også ved brystryggen, at vores ribben hæfter. Vi har i alt 24 ribben, hvis vigtigste funktion er at beskytte vores indvolde, som lever, hjerte, mavesæk og lunger. Derudover bærer brystkassen og brystryggen vores skuldre.  Derudover er brystryggen og brystkassen med til, at vi kan stå oprejst og opretholde vores kropsholdning.

Thorax
Vores brystryg består af 12 ryghvirvler og 12 ribben.

Den centrale del af ryggen

Når vi oplever smerter i ryggen er det ofte i lænden eller i nakken. Dog hæfter mange af musklerne fra lænden, halsen og nakken ved brystryggen og derfor kan smerterne stamme herfra. Når du overbelaster brystryggen vil du ofte mærke det på vejrtrækningen. Du vil nemlig opleve, at du trækker vejret mere overfladisk, samtidigt med, at du vil opleve smerter. Dette gælder både ved skade på en brysthvirvel eller et ribben. Hele ryggen hænger sammen og derfor er det vigtigt, at du får undersøgt hele ryggen, når du oplever smerter. Derudover er det vigtigt at have de indre organer med i tankerne. Smerter omkring brystkassen kan nemlig stamme fra de indre organer, da disse kan sende refererede smerter til forskellige steder i og omkring brystryggen.

Akutte smerter i brystryggen og brystkassen

Akutte smerter i brystkassen skyldes ofte et udefrakommende slag, hvor et ribben bliver brækket eller bøjede. Dette kan være meget smertefuldt. Derudover kan du opleve akutte smerter ved pludseligt åndenød eller ved løft af tunge ting med strakte arme. Som tidligere nævnt kan akutte smerter i brystkassen, brystryggen eller ved ribbenene også skyldes smerter fra de indre organer. Det er derfor vigtigt at tage de akutte smerter seriøst.

Kroniske smerter i brystryggen og brystkassen

Typiske kroniske smerter i brystkassene eller brystryggen skyldes ofte en ubehandlet akut skade. Det kan blandt andet skyldes skæve ribben eller ryghvirvler. En holdningsændring vil ofte også give smerter, da brystryggen med alderen bliver mere krum. Dette medfører, at der er mindre kapacitet i brystkassen, hvilket påvirker vejrtrækningen og funktionen af de indre organer. En S-formet rygsøjle kan også påvirke brystkassen og brystryggen, hvilket kan give smerter.

Heldigvis ...

Stammer 50% af tilfældene med brystsmerter af smerter i musklerne omkring brystet, ryggen og/eller skuldrene. Disse smerter opstår ofte grundet en uhensigtsmæssig holdning, stress og bekymring. Brystsmerter er en hyppig grund til, at der søges læge i det danske land. Du får derfor nogle råd til, hvad du skal være opmærksom på når du oplever smerter i og omkring brystet.

Vær OBS på om du oplever nogle af følgende symptomer ..

Kontakt en læge, hvis ...

  • Du pludselig oplever en klemmende eller snørende fornemmelse midt i brystet. Oplever du også udstrålende smerter til venstre arm, hals eller underkæbe ved fysisk aktivitet, men ikke forsvinder igen ved hvile skal du kontakte en læge med det samme.
  • Du oplever  akutte, stærke brystsmerter skal undersøges af en læge. Det samme gælder, hvis du har højt blodtryk, diabetes,  er ryger, er overvægtig eller har højt kolesteroltal. Alle disse faktorer kan nemlig øge risikoen for, at smerterne skyldes en hjertesygdom eller åreforkalkning.
  • Brystsmerterne har stået på i længere tid. Dette kan betyde, at du skal igennem en længere udredning, men dette tilfælde er ikke ligeså akut som ovenstående.
  • Smerterne kommer i forbindelse med fysisk aktivitet, men forsvinder igen når du stopper.

Oplever du...

Lette smerter uden ovenstående risikofaktorer, kan smerterne lindres med lidt medicin. Det samme gælder, hvis du oplever smerter i forbindelse med stress og bekymringer. Her optræder smerterne ofte, når du hviler eller er i ro, da du ikke oplever dem ved aktivitet og anstrengelse grundet travlhed. Husk, at største delen af smerter skyldes som sagt spændinger og smerter i muskler og led omkring brystet, hvilket du heldigvis kan få hjælp til hos en fysioterapeut.

Ønsker du de bedste råd og øvelser til at lindre dine smerter i brystryggen?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du de bedste råd og øvelser til at genoptræne din brystryg.
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Overbelastningsskade i nakken
Nakke

Overbelastningsskade i nakken

Der kan være mange forskellige årsager til, at du får en overbelastningsskade i nakken. Vores nakke består af mange forskellige strukturer og væv, som kan

Læs mere »
Vedvarende lændesmerter Overbelastningsskade i lænden
Lænden

Overbelastningsskade i lænden

Kan man få en overbelastningsskade i lænden? Ja, det kan man. Vores lænderyg består af mange forskellige strukturer og væv, som også kan blive overbelastede.

Læs mere »
overbelastningsskade i øvre ryg
Brystryg

Overbelastningsskade i øvre ryg

En overbelastningsskade i øvre ryg kan skyldes flere forskellige ting. Vores brystryg består af mange forskellige strukturer og væv, som alle kan blive overbelastede. I

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Håndled

Overbelastningsskade i håndleddet

En overbelastningsskade i håndleddet skyldes typisk en irritation af underarmsmusklerne- og senerne. I mange tilfælde stammer overbelastningsskaden i håndleddet fra albuen, hvor underarmsmusklerne og senerne

Læs mere »
Overbelastningsskade i albuen
Albue

Overbelastningsskade i albuen

En overbelastningsskade i albuen skyldes typisk en irritation af muskelsenerne på underarmen. Muskelsenerne hæfter tæt på albuen og kan være årsagen til dine lokale smerter

Læs mere »
Overbelastningsskader Overbelastningsskade i skulderen
Skulder

Overbelastningsskade i skulderen

En overbelastningsskade i skulderen kan skyldes flere forskellige ting. I dette indlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på en overbelastningsskade i

Læs mere »