Uspecifikke lænderygsmerter

Uspecifikke lændesmerter er lændesmerter, hvor man ikke kender årsagen til smerterne. Det betyder, at du ikke kan se noget på scaninger. 80-90% af alle lænderygsmerter er uspecifikke. Der kan være mange årsager til, at lænderygsmerter opstår.

 

Hvad er uspecifikke lænderygsmerter?

Uspecifikke lænderygsmerter er smerter, som man ikke kender årsagen til. Smerterne opstår typisk akut eller pludseligt og kan varer nogle dage til nogle uger. Da man ikke kan se noget på scaninger menes årsagen til smerterne at stamme fra muskler og ledbånd. Dog menes der også, at smerterne kan opstå fra vores diskus, som buler ud. Dette er ikke det samme, som en diskusprolaps, men sker typisk ved akutte lændesmerter. Smerterne kan også stamme fra vores facetled, som er leddene mellem hver ryghvirvel.

Hvilke andre årsager kan der være til uspecifikke lænderygsmerter?

Udover biomekaniske og anatomiske årsager til lænderygsmerter er der en masse andre årsager til, at smerterne opstår. Lænderygsmerter kan også opstå grundet stress, angst eller depression. Din livsstil kan også have en indflydelse på din lænderyg. Alkohol, rygning og dårlig kost kan også give lænderygsmerter. Alle disse faktorer kan af gode grunde ikke ses på en scanning, da der ikke er tale om en anatomisk årsag til smerterne, men nærmere en psykisk. Alle smerter starter oppe i hjernen og derfor er det forskelligt fra person til person, hvordan vores krop reagere på forskellige ydre og indre faktorer i vores liv. Du skal derfor ikke blive trist, frustreret eller føle dig forkert, hvis din læge ikke kan se noget på en scanning, trods du har slemme lænderygsmerter.

Ønsker du at forebygge lændesmerter?

I onlineforløbet "Forebyg lændesmerter" får du de bedste råd og øvelser til at forebygge smerter i lænden.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har uspecifikke lænderygsmerter?

Det er meget forskelligt, hvor længe lændesmerterne står på. Nogle har smerter et par dage, mens andre har det et par uger. Hvis du døjer med uspecifikke lænderygsmerter er der her et par gode råd til, hvordan du skal forholde dig:

#1: Bevægelse er godt

Undgå at være sengeliggende. Har du mange smerter er det fint den første dag, men sørg for at komme op, så du kan få bevæget kroppen i løbet af dagen. Din lænderyg elsker bevægelse – også når du har smerter.  Det kan gøre ondt at bevæge sig, når du har lændesmerter, men du skal gerne opleve en forbedring af lændesmerterne over tid. Når du bevæger dig bruger du dine muskler, hvilket skaber blodtilførelse til din lænderyg. Dette hjælper på den naturlige helingsproces. Når du bevæger dig, skal du være opmærksom på:

  • At det er okay, at du oplever en lille forværring af dine smerter, når du bevæger dig.
  • At dine smerter ikke bliver værre efter du har stoppet bevægelsen.
  • At du ikke laver hurtige og ukontrollerede bevægelser de første dage eller uger med smerter.
  • At du ikke sidder i for lave og bløde stole eller sofaer, da det kan give smerter, når du rejser dig igen.

#2: Tag kun medicin, hvis det hjælper

Har du voldsomme smerter kan det være fristende at ty til smertestillende medicin. Det er helt okay, men ofte har det ikke den store effekt. Det betyder derfor, at det ikke giver mening at tage smertestillende, hvis det ikke giver dig den ønskede effekt. Oftest hjælper smertestillende kun, hvis der er tale om en inflammatorisk tilstand i lænderyggen. Det betyder, at dine smerter ikke forsvinder, hvis dine smerter skyldes en forstræk af dine ledbånd eller en udbuling af diskus. Der er stor forskel på, hvilken effekt smertestillende har fra person til person. Du skal derfor lytte til din egen krop og altid rådføre dig med din læge, hvis du har stærke smerter. 

#3: Opsøg en fysioterapeut

Når du oplever lænderygsmerter kan det være en god idé at opsøge en fysioterapeut. Også selvom dine smerter forsvinder efter få dage. Når du oplever lændesmerter er der højst sandsynligt sket en lille skade eller forstrækning på et eller flere væv. Det betyder, at der skal en helingsproces igang, når smerterne er fortaget. En fysioterapeut kan hjælpe dig med de rette øvelser og det videre forløb. Du kan få en masse gode råd og vejledning til, hvordan du skal forholde dig under og efter lændesmerterne. Det kan også være, at du er blevet endnu mere nysgerrig på din lænderyg og, hvorfor lændesmerter opstår. Så har du mulighed for at få øvelser og gode råd hjemme i din egen stue med online forløb. 

Du kan blive klogere på:

Uspecifikke lændesmerter

Akutte lændesmerter

Godt til dig, som er vågnet op med akutte lændesmerter og ønsker de gode råd og vejledning nu. 

Uspecifikke lænderygsmerter - det skal du gøre

Vedvarende lændesmerter

Dette forløb er godt til dig, som har døjet med lændesmerter i længere tid og ønsker at forstå dine smerter. 

Forebyg lændesmerter

Dette forløb er godt til dig, som ønsker at forebygge lænderygsmerter. Du får en masse gode råd og øvelser til, hvordan du kan gøre din ryg stærk til den hverdag du lever. 

Mangler du inspiration til øvelser?

Så er du kommet det rette sted. Du kan finde gode øvelser for din lænderyg her på siden. Derudover kan du finde træningsprogrammer på Din Flexible Sundheds YouTube kanal. Her er finder du en masse øvelser for lændesmerter. Derudover kan du prøve dette træningsprogram, hvor du på 20 minutter får trænet dine dybe ryg og mavemuskler, samt bevæget din ryg igennem. Husk, at du blot skal gøre det, som føles godt for din ryg. Du kan med fordel lave programmet 2-3x dagligt de næste uger. Øvelserne hjælper på din heling, samt styrke af dine muskler. Du kan se træningsvideoen herunder: 

      Døjer du med smerter i lænden?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du adgang til de bedste råd og øvelser for uspecifikke lændesmerter. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Diafragma
Åndedræt

Diafragma og din vejrtrækning

Diafragma er en kuppelformet muskel, som adskiller brysthulen fra bughulen. Diafragma er placeret mellem dine lunger og mave og er kroppens største og vigtigste vejrtrækningsmuskel.

Læs mere »
Coremusklerne består af Diafragma, ryg- og mavemusklerne samt bækkenbundsmusklerne
Lænderyg

Coremusklerne og deres funktion

Coremusklerne har mange forskellige funktioner. Core betyder kerne på engelsk. Cormusklerne er med andre ord kroppens kernemuskler, som tilsammen udgør kropsstammen. Manglende aktivering og styrke

Læs mere »
Smerter på bagsiden af hoften svage ballemuskler
Hofte

Svage ballemuskler

Svage ballemuskler kan skyldes mange forskellige ting. Måske tænker du ikke over, at dine ballemuskler er svage i dagligdagen. Dog kan manglende styrke i dine baller

Læs mere »
Sådan forebygger du kontorskader
Hele kroppen

Sådan forebygger du kontorskader

I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvordan du forebygger kontorskader. Du får tre gode råd, samt en træningsvideo, som har til formål at styrke

Læs mere »