Overbelastningsskade i håndleddet

En overbelastningsskade i håndleddet skyldes typisk en irritation af underarmsmusklerne- og senerne. I mange tilfælde stammer overbelastningsskaden i håndleddet fra albuen, hvor underarmsmusklerne og senerne udspringer. Det er ikke unormalt, at du kan opleve, at smerterne og symptomerne fra albuen stråler ned til håndleddet. I dette indlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på en overbelastningsskade i håndleddet. Nederst finder du de bedste råd og øvelser til at komme af med din overbelastede håndled.

 

Hvorfor sker der en overbelastning af håndleddet?

Som tidligere nævnt har underarmsmusklerne en tæt forbindelse til håndleddet. En overbelastnintgsskade i håndleddet skyldes ofte gentagne bevægelser af håndleddet med for hård belastning. Herunder får du de typiske grunde til, at dit håndled kan blive overbelastet:

Seneskedebetændelse:

Seneskedebetændelse i håndleddet skyldes en irritation af muskelsener og seneskeder i håndleddet. Denne irritation skyldes typisk en overbelastning af underarmsmusklerne. Underarmsmuskelsenerne kan blive overbelastede ved gentagne ensformige bevægelser af håndleddet. Det kan enten være fysisk arbejde, som frisør, håndværker eller gartner. Dog kan statisk arbejde, hvor du sidder med håndleddet i samme stilling hele dagen også være årsagen til seneskedebetændelse i håndleddet. De typiske symptomer på seneskedebetændelse er:

 

  • Smerter i håndleddet.
  • Hævelse omkring håndleddet.
  • Nedsat bevægelighed af håndleddet.
  • Håndleddet kan knirke/knække, når du bevæger det.
  • Nedsat styrke i underarmsmusklerne. En følelse af, at håndleddet er svagt.
Overbelastningsskade i håndleddet

Musearm:

En musearm er ikke en egentlig diagnose. Det er ofte en betegnelse, der bruges om smerter og symptomer i skulder, arm og håndled. Diagnosen bruges ofte, hvis smerterne og symptomerne er opstået i forbindelse med computerarbejde. Det er derfor en overbelastning af muskler, sener og ledbånd i hele armen, som skyldes vedvarende statisk arbejde med en mus og/eller et tastatur. De typiske symptomer på en musearm er:

 

  • Smerter i skulder, overarm, underarm og/eller håndled.
  • Smerterne forværres typisk, når du holder armen og håndleddet i samme stilling i længere tid.
  • Stivhed i skulder, albue og/eller håndled.
  • Træthedsfornemmelse/svaghed i armen.
  • Nedsat muskelstyrke i fingrene.
  • Sovende fornemmelser ned i hånden.
Overbelastningsskade i håndleddet

Karpaltunnelsyndrom:

På håndfladesiden ved håndleddet har vi et senebånd. Dette senebånd er med til at holde muskelsenerne fra underarmsmusklerne på plads. Her løber der 9 muskelsener, som alle er med til at bøje håndleddet. Herudover løber Medianus-nerven også gennem dette senebånd. Dette kaldes Karpaltunnelen. Både muskelsenerne og Medianus-nerven kan blive overbelastede. Når muskelsenerne overbelastes kommer der hævelse i seneskederne i Karpaltunnelen, som kan være årsagen til dine smerter og symptomer i håndleddet:

 

  • Smerter omkring håndleddet.
  • Prikkende og/eller sovende fornemmelser ned fingrene.
  • Nedsat muskelkraft i hånd og fingre. Du taber nemmere genstande og/eller føler dig fummelfingret.
  • Smerterne og symptomerne forværres typisk om natten.
håndledssmerter

Overbelastning af underarmsmusklerne:

Som tidligere nævnt kan en overbelastning af underarmsmusklerne og senerne også være årsagen til dine smerter og symptomer i håndleddet. I nogle tilfælde kan du opleve lokale smerter omkring albuen, som stråler ned mod håndleddet. I andre tilfælde er det kun håndledssmerterne, som du oplever. Underarmsmusklerne kan blive overbelastede ved gentagne bevægelser af håndleddet. Det kan være mange gentagelser med lidt belastning eller få gentagelser med tung belastning. De typiske symptomer på en overbelastning af underarmsmusklerne er:

 

  • Smerter omkring albuen, i underarmen og/eller i håndleddet.
  • Smerterne forværres typisk, når du bevæger håndleddet. Smerterne kan både komme, når du bøjer og strækker håndleddet.
  • Smerterne forværres typisk, når du løfter tunge genstande.
  • Muskelspændinger og ømhed i underarmen.
  • Stivhed og/eller nedsat bevægelighed i håndleddet.
  • Nedsat muskelkraft i hånd og fingre.
Albuesmerter skyldes typisk en tennisalbue | øvelser for tennisalbue

Sådan skal du gøre, når du har overbelastet dit håndled:

I nogle tilfælde kan du opleve, at dine smerter omkring albuen er diffuse og udefinerbare. Det kan derfor være svært at finde den rigtige årsag til dine smerter i albuen. Kontakt derfor din læge, hvis du døjer med smerter i eller omkring albuen. I de fleste tilfælde skyldes smerterne en overbelastning af musklerne og senerne. De fleste oplever en bedring af deres smerter og symptomer efter 3-4 uger med brug af nedenstående råd. Oplever du ikke en bedring, så skal du kontakte din læge for en videre udredning for din albue:

Aflastning:

Skyldes dine smerter i håndleddet en overbelastningsskade vil du opleve, at bestemte bevægelser og/eller stillinger forværrer dine smerter og symptomer. Undgå at lave bevægelser med håndleddet, som forværrer dine smerter og symptomer. I starten vil du opleve stivhed i håndleddet, men over tid udvikles symptomerne sig til smerter og hævelse omkring håndleddet. Start derfor med at aflaste dit håndled ligeså snart du oplever de første symptomer på en overbelastning af håndleddet. Du må og bør stadig bevæge håndleddet indenfor smertegrænsen, så meget du kan uden at opleve en forværring af dine smerter og symptomer. Jo mere du bevæger dit håndled, jo mere blodtilførsel kommer der til musklerne og senerne i underarmen. Dette hjælper med at lindre dine smerter og symptomer, samt hele din skade.

Overbelastningsskade i håndleddet bandage

Brug støttebandage:

Har du mange smerter og hævelse omkring håndleddet kan en støttebandage være løsningen. En støttebandage omkring håndleddet kan hjælpe med at lindre dine smerter og hævelse i håndleddet. Støttebandagen hjælper med at støtte dine muskler og sener i underarmen, hvilket er med til at lindre dine smerter og symptomer. Derudover hjælper støttebandagen med at mindske risikoen for at komme ud i de smertefulde yderstillinger med håndleddet. Du bør dog kun bruge støttebandagen om dagen og ved aktiviteter eller bevægelser, hvor du ved, at du ikke kan aflaste dit håndled.

Genoptræn håndleddet:

Aflastning og støttebandage er desværre kun med til at smertelindre. Hvis du ønsker at komme helt af med dine overbelastningssmerter i håndleddet skal der træning til. Start ud med lette bevægelighedsøvelser og strækøvelser for underarmsmusklerne. Når dine smerter er aftaget og din bevægelighed i håndleddet er tilbage kan du begynde at lave øvelser med mere belastning. Når du skal genoptræne dine muskelsener, så bør du træne tung, men langsom styrketræning. Vælg derfor en belastning, som ikke er for hård, men stadig er udfordrende. Lav øvelser med en let elastik eller håndvægt og øg langsomt belastningen i takt med at dine muskler og sener bliver stærkere. Det anbefales, at du genoptræner dit håndled i mindst 6 måneder efter skaden, så du er sikker på, at dine muskler og sener i underarmen er blevet stærke og smidige igen.

Øvelser for en overbelastningsskade i håndleddet:

Ønsker du at komme igang med genoptræningen af dit overbelastede håndled kan du med fordel starte med nedenstående træningsvideo. Videoen har fokus på let bevægelighed og styrke af håndleddet. Start først med øvelserne, når din læge har givet dig grønt lys til at træne din underarm og håndled. Lav gerne øvelserne 2-3x om dagen indtil dine smerter og hævelse i håndleddet er aftaget.

 

Det er meget individuelt, hvor lang tid det tager at komme ovenpå en overbelastningsskade. Det afhænger blandt andet af, hvor længe du har haft skaden, samt hvilke strukturer og væv, der er irritereret. De fleste oplever dog en bedring af deres smerter og symptomer indenfor 3 måneder med den rette aflastning og de rette øvelser. En fysioterapeut kan hjælpe dig med den rette genoptræning af netop din overbelastningsskade.

Ønsker du hjælp til genoptræningen af din overbelastningsskade i hoften?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at genoptræne din overbelastede hofte. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Sådan forebygger du kontorskader
Hele kroppen

Sådan forebygger du kontorskader

I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvordan du forebygger kontorskader. Du får tre gode råd, samt en træningsvideo, som har til formål at styrke

Læs mere »
Smerter på bagsiden af hoften
Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »
kontorskader kontorskade
Hele kroppen

Hvad er en kontorskade?

En kontorskade er smerter og gener, som er opstået i forbindelse med dit kontorarbejde. Sidder du ned foran en computer det meste af dagen er

Læs mere »
Øget lændesvaj
Kropsholdning

Øget lændesvaj

Mistænker du, at du har smerter i ryggen grundet et øget lændesvaj? I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor du kan opleve smerter og

Læs mere »
Tantepukkel
Brystryg

Tantepukkel

En tantepukkel er betegnelsen for den lille bule, som kan opstå i den nederste del af nakken. Bulen opstår omkring den syvende nakkehvirvel. Denne nakkehvirvel kan

Læs mere »