I dette indlæg finder du de bedste øvelser for lægsmerter. Der kan være mange årsager til, at du oplever smerter i læggen. Du kan læse mere om de hyppige årsager til lægsmerter her. Den hyppigste årsag til smerter i læggen er en overbelastning af lægmusklerne og/eller Akillessenen. Det kan derfor være en god idé at lave øvelser, som styrker og mobiliserer musklerne i underbenet og anklen. Det er altid en god idé at opsøge din læge for at være sikker på, at dine smerter ikke skyldes en blodprop eller andre tilstande, som ikke kan trænes væk. Du kan blive klogere på, hvorfor lægmusklen kan blive overbelastet, samt hvad du kan gøre for at mindske dine smerter. Nederst i indlægget findet du de bedste øvelser for lægsmerter, som du kan lave hjemme på stuegulvet.

Hvad er lægsmerter?

Lægsmerter sidder på bagsiden af underbenet og kan stråle op mod knæ og hofte, samt ned mod ankel og fod. Vores lægmuskel og Akillesene kan blive overbelastet ved gentagne bevægelser med belastning på ankel. Sidder dine lægsmerter i midten eller øverst i læggen skyldes smerterne typisk en overbelastning af musklerne. Dette kan enten være en overrivning af muskelfibrene eller en opspændt muskel med aktive triggerpunkter. Sidder dine smerter nederst ved læggen eller nede ved anklen kan smerterne stamme fra Akillessenen.

Hvorfor opstår lægsmerter?

Smerter i læggen skyldes oftest en overbelastning af musklerne og/eller senerne. Smerterne kommer oftest snigende og bliver værre over tid. Overbelastningssmerter kan oftest varmes op, men kommer retur, når du stopper din aktivitet igen. En overbelastning af lægmusklerne kan opstår ved aktiviteter, som løb, cykling, svømning eller styrketræning. En overbelastning af selve Akillessenen skyldes ofte langdistance gå- eller løbeture samt gentagne hop og spring. Vores sener bliver svagere i takt med at vi bliver ældre. Der er derfor en øget risiko for at overbelaste Akillessenen, jo ældre vi er.

Hvad kan jeg gøre mod smerter i læggen?

Skyldes dine lægsmerter en overbelastet muskel kan helingen tage op til 6 uger. Skyldes dine smerter Akillessenen kan det tage op til et år før senen er helet. Dog kan du afhjælpe smerterne ved at følge disse råd:

#1: Brug et indlæg til at mindske smerterne

Skyldes dine smerter Akillessenen kan du opleve en forbedring af dine smerter, hvis du bruger et indlæg, som løfter din hæl op. Hælen skal være mellem 0,5-2 cm og kan skal bruges så længe du har smerter. Hælen aflaster senen og undgår, at du kommer ud og belaster Akillessenen, når du går eller står.

#2: Undgå aktiviteter, som giver smerter og stivhed

Du kan typisk varme dine smerter op. Men det er ikke en god idé! Det bedste du kan gøre mod smerter i læggen er at undgå aktiviteter, som forværrer dine smerter. Du skal dog stadig bevæge dine ben og derfor er det en glimrende idé at finde nye aktiviteter, som ikke giver dig smerter. Husk altid at varme godt op inden du starter din aktivitet. Jo varmere dine muskler, sener og led er, jo mindre risiko er der for en skade.

#3: Igang med styrke og stræk af læggen

Træning af læggen springes ofte over. Men vores lægmuskler (og Akillessene) har brug for at blive styrket, så de kan klare de belastninger, som du udsætter dem for. Det er derfor en god idé at komme igang med øvelserne, så snart eventuelt hævelse og slemme smerter er væk. Når du mobilisere dine ankler skaber du blodtilførsel til dine muskler og sener, hvilket hjælper på dine smerter og stivhed. Jeg har samlet de bedste øvelser for lægsmerter, som du kan finde herunder.

Se de gode øvelser for lægsmerter her👇🏼

Øvelser for lægsmerter

 

Hvor ofte skal jeg lave øvelser for lægsmerter?

Har du voldsomme smerter i læggen kan du med fordel lave øvelserne 3-5x om dagen. Du kan opleve en forværring af dine smerter under og efter træningen. Det er helt i orden. Dine smerter skal blot forsvinde igen 20-30 minutter efter du har lavet øvelserne. Øvelserne vil over tid lindre dine smerter og mindske din stivhed over anklen. Når dine smerter er mindsket er det en god idé at lave øvelserne 1-2x om dagen. Dels fordi øvelserne hjælper med at styrke både muskler og sener. Dette kan hjælpe dig med at forebygge en ny overbelastning af læggen. Du kan også bruge øvelserne forebyggende. Her kan 3x om ugen være tilstrækkeligt for at holde dine lægmuskler og Akillessene stærke og smidige. Efter nogle uger kan det være en god idé at supplere med en træningselastik, som styrker alle muskler omkring dine knæ og ankler.

Køb din træningselastik her og få adgang til 10 øvelser, som styrker dine ankler og underben

KØB din træningselastik og få adgang til 10 øvelser for kun for KUN 140 kroner

Læs mere om træningselastikken her

 

 

Skyldes dine smerter en fibersprænding eller overbelastet muskel skal du opleve en forbedring efter 6-8 uger. Skyldes dine smerter en overbelastet Akillessene kan det være nødvendigt at lave øvelserne 3 måneder før du kan forvente, at dine smerter væk. Oplever du en forværring eller en manglende forbedring skal du kontakte din læge eller en fysioterapeut, som kan hjælpe dig med et videreforløb.

 

Har du nogle spørgsmål til smerter i læggen? Eller måske nogle spørgsmål til øvelserne?
Så skriv endelig dit spørgsmål i kommentarfeltet.
Jeg ser frem til at høre fra dig ☺️👇🏼

 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

  

Nysgerrig på mere?

Så kan du få tilsendt nyheder og artikler om sundhed direkte til din indbakke. Du vil modtage relevante blogindlæg om kroppen, gode tilbud på fysioterapi og en masse andre nyttige ting.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Din Flexible Sundheds nyhedsbrev med spændende artikler samt markedsføring fra Din Flexible Sundhed via e-mail. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

Navn:
E-mail:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Smerter på bagsiden af anklen
Øvelser mod kramper

Andre relevante indlæg for dig:

ankelsmerter Smerter på indersiden af anklen

Smerter på indersiden af anklen

Smerter på indersiden af anklen kan skyldes flere forskellige ting. Smerter på indersiden af anklen kan opstå akut grundet en forstuvelse eller komme snigende over tid grundet en overbelastningsskade. Vores nerver kan også blive afklemt lokalt på inderside…
Læs indlæg
Ankelsmerter Smerter på ydersiden af anklen øvelser til forstuvet ankel

Øvelser til forstuvet ankel

Savner du nogle gode øvelser til forstuvet ankel? En forstuvet ankel opstår ofte akut og i forbindelse med en aktivitet. Forstuvning af anklen er en af de hyppigste sportsskader og størstedelen af ankelforstuvninger sker på ydersiden af foden.…
Læs indlæg
Øvelser for ankelstabilitet

Øvelser for ankelstabilitet

Det er altid en god idé at lave øvelser for ankelstabilitet. Døjer du med smerter eller gener omkring din ankel vil du ofte opleve en forbedring af dine smerter, hvis du træner din ankelstabilitet. Din ankelstabilitet kan trænes…
Læs indlæg
Menu