Dårlig balance? Dette kan være årsagen!

Føler du, at du har en dårlig balance? Det kan være meget invaliderende, hvis du har en dårlig balance. Det påvirker dig nemlig både fysisk og psykisk, hvis du er bange for at miste balancen. Der kan være mange årsager til, at din balance er svækket. Men inden du får årsagerne, skal du forstå, hvad balance er.

En balance mellem flere ting

Din balance styres af lillehjernen. Lillehjernen modtager signaler fra vores buegange i dit indre øre, synssans, følesans og muskler og sener. Stemmer disse signaler ikke overens med hinanden sker der en ubalance, som kan forårsage balanceproblemer eller svimmelhed.

 

Årsager til en dårlig balance

Der kan være mange årsager til en dårlig balance. Helt basalt opstår din dårlige balance, hvis der er en ubalance imellem de signaler lillehjernen modtager. Denne ubalance sker, hvis en eller flere sanser ikke stimuleres eller bliver udfordret. Du får her de typiske årsager til en dårlig balance:

#1: Inaktivitet

Sidder eller ligger du meget ned kan dette være årsagen til din dårlige balance. Hvis dine muskler, sener og sanser ikke stimuleres og bruges kan du opleve en større usikkerhed på din balance. Små børn stimulere deres balance hele tiden, da de bruger deres krop hele tiden, hvad enten de leger eller dyrker sport. Jo ældre vi bliver, jo mere sidder vi ned i løbet ad dagen. Dette betyder, at vores balance ikke bliver udfordret og dette kan være årsagen til din forringede balance.

Hvad kan jeg gøre?

Op og igang. Den eneste måde du forbedrer din balance er ved at bruge din krop. En masse balanceøvelser, enten på gulvet eller på vippebrættet kan forbedre din balance markant.

 

#2: Synsproblemer

Dit syn har en vigtig indflydelse på din balance. Har du problemer med dit syn kan det være årsagen til din dårlige balance. Har du oplevet, at du har sværere ved at læse eller se genstande kan dette skyldes en synsforringelse. Har du fået sværere ved at bedømme afstande, når du går eller har du svært ved at se ujævnheder kan du have en større risiko for at miste balancen.

Hvad kan jeg gøre?

Opsøg en øjenlæge for at få en vurdering af om dit syn kan være årsagen til din dårlige balance, hvis du mistænker det.

#3: Øresten i buegangene i dit indre øre

Øresten i dine buegange kan påvirke din balance og/eller give dig svimmelhed. Disse buegange er med til at sende signalerne til lillehjernen om hovedet stilling. Når en øresten sætter sig fast sendes der et falsk signal til lillehjernen om hovedets bevægelse. Dette medvirker til, at du oplever svimmelhed og/eller dårlig balance ved bestemte bevægelser eller stillinger af hovedet.

Hvad kan jeg gøre?

Er du i tvivl om du har en resten skal du opsøge en ørelæge. Hvis du har øresten kan du løsne ørestenen med nogle bestemte bevægelser.

 

Andre årsager til dårlig balance:

  • B12-mangel: B12 er et vitamin, som er vigtigt for vores nervesystem. Mangler du B12-vitamin kan det medvirke til en lav blodprocent, som kan medvirke til en dårlig balance, især når du går i mørke. Det er vigtigt, at du opsøger din læge, hvis du har en mistanke om dette.
  • Medicinbivirkninger: Der er noget medicin, som kan være årsagen til dårlig balance. Især antidepressiv-medicin eller medicin mod forhøjet blodtryk kan påvirke din balance negativt. Har du fornyelig fået ny medicin eller er der sket en ændring i din medicin kan du snakke med din læge omkring dette.
  • Nervesygdomme: som Parkinson eller Sclerose. Der findes forskellige nervesygdomme, som påvirker vores nerver og hermed vores hjerne. Døjer du med en nervesygdom er det ekstra vigtigt, at du får trænet din balance. Går du ikke til en fysioterapeut allerede skal du snakke med din læge omkring muligheden for dette.
  • Alderen: Det er ikke nogle hemmelighed, at med alderen bliver vi mere stive i vores krop. Det er helt naturligt! Dog kan denne stivhed i vores led medføre, at vores kropsholdning ændre sig. Vi går mere foroverbøjet og krum, hvilket påvirker vores balance. Det er derfor en god idé, at lave balancetræning hele livet og især, når vi bliver ældre. Ved at træne din balance mindsker du din risiko for at falde og brække arm eller ben.
  • Dehydrering: Dehydrering kan opstå hos alle. Dog er det typisk ældre, som glemmer at drikke nok i løbet af dagen, grundet en svækket tørst fra naturens side. Dehydrering påvirker kroppen og ikke mindst hjernen grundet en ubalance i væskebalancen, hvilket påvirker din balance, da hjernens funktions nedsættes.
  • Fodtøj: Det skal ikke være nogen hemmelighed, at de sko, som du går i kan påvirke din balance. Går du i fodtøj, som er for småt eller for stort kan det påvirke de signaler, som sendes op til hjernen. Det betyder, at musklerne omkring din ankel arbejder anderledes, end hvis du gik på bare tæer. Det er derfor vigtigt, at du går i fodtøj, som føles behageligt og giver dine fødder og muskler den bedste forudsætning for at bedre din balance.

 

Hvornår skal jeg søge læge?

Opstår dine balanceproblemer pludseligt og uden en egentlig årsag skal du altid kontakte dine læge. Får du følgesymptomer, som svimmelhed, synsforstyrrelser og opkast skal du også kontakte din læge. Har du gået med balanceproblemer i længere tid, som pludseligt forværres skal du også kontakte din egen læge. En fysioterapeut kan hjælpe dig med en udredning om balanceproblematikken skyldes øresten eller årsagen sidder omkring din nakke. Du kan også få en grundig introduktion til de bedste balanceøvelser for dig. I næste uge kommer, der nogle gode øvelser til din balance på Din Flexible Sundheds YouTube-kanal, som du kan finde lige her.

 

Har du nogle spørgsmål til balanceproblemer?
Så tøv ikke med at skrive en kommentar, så vil jeg med glæde svare dig.
Del endelig også, hvis du har et godt råd mod dårlig balance☺️👇🏼

Nysgerrig på mere?

Så kan du få tilsendt nyheder og artikler om sundhed direkte til din indbakke. Du vil modtage relevante blogindlæg om kroppen, gode tilbud på fysioterapi og en masse andre nyttige ting.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Din Flexible Sundheds nyhedsbrev med spændende artikler samt markedsføring fra Din Flexible Sundhed via e-mail. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

.

Fulde navn::

Email:

, , ,
Balanceøvelser uden redskaber
Øvelser mod svimmelhed
Triggerpunkter som giver nakkesmerter og hovedpine

Triggerpunker, som giver nakkesmerter og hovedpine

Du har sikkert hørt oret “triggerpunkter” før? I dette indlæg bliver du klogere på triggerpunkter, som giver nakkesmerter og hovedpine. Triggerpunkter bliver ofte kaldt myoser til dagligt og i min klinik behandler jeg ofte triggerpunkter. Men du kan sagtens behandle dine triggerpunkter derhjemme. Alle triggerpunkter har forskellige symptomer og lokation, hvilket betyder, at de forskellige…

Øvelser mod svimmelhed

Der findes mange årsager til svimmelhed. Og i nogle tilfælde kan man ikke forklare, hvorfor svimmelhed opstår. Er din svimmelhed opstået grundet øresten er disse øvelser ikke gode for dig. Der vil disse øvelser være bedre. Døjer du derimod med svimmelhed, som ikke kan forklares kan disse øvelser muligvis hjælpe dig. Øvelserne har fokus på…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu