Foden og dens mange betegnelser

Platfodet, hulfodet, proneret fod, supineret fod – er det ord du hørt en eller flere fagpersoner bruge til at beskrive din fod? Foden kan beskrives med mange forskellige betegnelser – men er der nogle fødder, der er mere korrekte end andre? Svaret er nej – alle fødder gør det de skal – nemlig at bevæge din krop fremad ved gang og hjælpe dig med at holde din balance når du står. Grunden til at foden ofte bliver beskrevet med fancy betegnelser skyldes, at fødder kan have forskellige udforminger, som kan have en betydning for vores smerter. Men en betegnelse er ikke ensbetydet med, at du har smerter eller gener. Har du fx fået konstateret, at du er platfoddet er det i sig selv ikke farligt eller problematisk. Men har du smerter eller gener omkring ankel, knæ eller hofte, kan det skyldes, at dine muskler omkring dine fødder arbejder anderledes, da du er platfodet.

 

Foden og de mange betegnelser...

Der findes mange forskellige betegnelser til at beskrive foden. Du får et par af de typiske betegnelser her:

Platfod

Øvelser for platfod
Ved platfodenhed er svangen mindre udtalt end ved "normale" fødder.

Her er svangen på indersiden af foden faldet sammen. Det vil sige, at du støtter på både hæl, mellemfoden og forfoden. Du kan være født med tilstanden, da der kan være en fejlstilling i knoglerne. Men tilstanden kan også komme efter et knoglebrud i foden, en stram achillessene, sammenvoksning af knoglerne i fødderne eller leddegigt. Platfod i sig selv giver ingen gener, men du kan opleve træthed i foden, samt smerter. Her vil en sko med svangstøtte og evt. indlæg være en god idé.

Sådan kan et fodaftryk af en platfod se ud.

Hulfodet

Øvelser for hulfod
Ved hulfod er svangen mere udtalt end ved "normale" fødder.

Her har foden en øget svang og du har derfor øget støtte på hælen og forfoden. Hulfod, kan ligesom platfod, være medfødt. Det kan også opstå grundet øget nerveimpuls til musklerne i svangen, hvilket medfører til overaktivitet i disse muskler. Sker det over længere tid kommer mellemfoden til at blive mere stej og dermed dannes en hulfod.

Har du en hulfod kan du være ugeneret eller du kan opleve smerter i hele foden. Du kan opleve instabilitet i foden, samt danne hammertæer og forfodsplathed. Alt efter dine gener i foden kan de rette indlæg og sko have en god effekt på tilstanden og smerterne.

Hulfod
Sådan ser fodaftrykket af en hulfod ud.

Oversupineret fod

Dette er en betegnelse der bruges når du går eller løber og er en beskrivelse af, hvordan dine led i foden bevæger sig. Bevægelsen sker under løb og er en kombineret bevægelse af et udadvrid med hælen, samt en indadføring af forfoden og en strækning af ankelleddet (bevægelse hvor du kommer op på tæer). Underbenet roter udad i forhold til foden. Alle disse bevægelser sker samtidigt og sker naturligt når du går eller løber i de faser hvor du er i standfasen (den fase hvor dine fødder er i kontakt med jorden). I starten og slutningen af denne fase kommer du i supination, hvilket har til formål at spænde fodbuen og skabe stabilitet i foden, hvilket er vigtigt når foden rammer jorden, samt skal afsætte igen. Det er derfor helt naturligt at supinere i foden, men oversupination af foden kan på længere sigt give smerter og gener i form af løberknæ. En oversupination betyder at foden forbliver i en supination og ikke kommer over i en pronation ved standfasen, hvilket nedsætter støddæmping og rotation af i skinnebenet.

Proneret fod

Pronation er som supination helt naturligt i vores gang. Denne del sker i den midterste del af standfasen og har en støddæmpnede funktion. Denne del er med til at absorbere den energi, der skal benyttes til næste afsætning af foden. Bevægelserne i pronation er modsat supination og er en indadrotation af hælen, samt en udadføring af forfoden, samt en bøjning af anklen (sammebevægelse, som når du står på tæer). Derudover rotere underbenet indad. Overpronation kan opstå ved en forøget pronation, hvilket betyder, at der er øget pronation i pronationsfasen. Selve pronationsfasen kan også være forlænget, hvilket medfører en øget belastning af svangen og mindsker energioverførelsen. Der kan også være en nedsat pronationsfase, hvilket kan føre til skinnebensbetændelse grundet en øget stress på svangsenen.

Foden og dens mange betegnelser
Til venstre: Her ser du, hvordan foden vender ved en pronation. Til højre: Her ser du, hvordan foden vender ved en supination. Måden foden vinkler på, kan have en stor betydning for, hvordan musklerne omkring anklen kan arbejde når du går og løber.

Nedsunket forfod

Også kendt som forfodsfald. Her er grundleddene på de midterste tæer sunket ned, så alt belastningen kommer på de tre midterste trædepuder. Dette kan give smerter, når du støtter på foden. Grunden til smerterne skyldes at du i den “raske” fod lægger belastningen på trædepuden ved storetåen og lilletåen, hvilket er med til at løfte forfoden op og ned. Dette er fodens tværbue med til at opretholde, men ved nedsunket forfod er denne bue affladet.  Symptomerne er smerter ved gang, samt sovende fornemmelser i tæerne grundet et øget tryk på nerverne. Der kan opstå en stramning og stivhed i senerne på musklerne i tæerne og der kan komme et øget tryk på tåen, hvilket kan føre til en hammertå stilling. Tilstanden er arveligt og opstår også med alderen. Grunden til dette kan skyldes, at musklerne og senerne bliver svagere og dermed kan tværbuen ikke opretsholdes.

Øvelser for nedsunket forfod
Ved nedsunket forfod er det de forreste knogler ved tæerne som er sunket sammen. Det betyder at den naturlige fodbue er mindsket.

Hvad kan disse tilstande udvikle sig til?

Det er meget forskelligt, hvad de enkle tilstande kan udvikle sig til. Der er også ringe evidens på, at disse tilstande har en indflydelse på dine skader og sener. Men det er værd at have i overvejelserne, at disse tilstande på længere sigt kan skyldes disse skader:

Er der noget jeg kan gøre, hvis jeg har en eller flere af disse tilstande ?

Har din læge sagt du er platfodet eller har din løbeekspert påpeget at du overpronere, skal du ikke begynde at panikke. Som sagt kan du godt være platfodet eller overpronere uden at du mærker det mindste til det. Vi er alle forskellige og derfor er det også forskelligt, hvordan vi mærker disse tilstande. Har du derimod smerter og gener er det vigtigt, at du tager disse seriøse og overvejer følgende:

foden kan aflastes med indlæg

Indlæg

De fleste af disse tilstande kan afhjælpes med et indlæg. Søg hjælp hos din skomand eller indlægsekspert.

foden kan aflastes med de rette øvelser

Øvelser

Træn din fod stærk og smidig. Det kan hjælpe mod smerter og styrke musklerne omkring foden.

Aflast

Får du smerter ved en bestemt aktivitet er det vigtigt. at du holder en pause med denne i et stykke tid. Byt evt løb ud med cykling eller svømning, så foden får en anden og mildere belastning i noget tid. Start derefter stille op igen med den belastning så foden langsomt vender sig til belastningen.

Sko

Ved øget pronation/supination kan speciellavede sko til dette hjælpe foden med den rette støtte i standfasen. Har du meget udtalt pronation eller supination kan det være værd at overveje en sko til dette, så du aflaster foden ved løb og gang.

frossen skulder - snak med din læge om operation ved mange smerter

Operation

Er kun nødvendigt hvis ingen af ovenstående tiltag har haft en effekt på smerterne eller generne. Bliver smerterne værre kan det være nødvendigt at kontakte lægen for videre udredning.

Døjer du med en specifik skade i foden?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du de bedste råd og øvelser til at genoptræne din fod.
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

ONDT I LÆNDEN Spændte lændemuskler
Lænden

Spændte lændemuskler

Spændte lændemuskler er en almindelig årsag til smerter i den nederste del af ryggen. Når musklerne i lænden bliver stive og spændte kan det føre

Læs mere »
Stramme hasemuskler
Hofte

Stramme hasemuskler

Stramme hasemuskler? Få bugt med problemet! Læs med og bliv klogere på, hvad der ligger bag de stive baglårsmuskler, og hvordan du kan få mere

Læs mere »
Brystryg

Thorakalt facetsyndrom

Føler du en stikkende eller skarp smerte mellem skulderbladene? Det kunne være Thorakalt facetsyndrom. Denne tilstand opstår, når leddene i din brystryg bliver irriteret og

Læs mere »
Migræne
Hovedpine

Migræne

Kender du følelsen af at blive ramt af en pludselig og intens hovedpine, der nærmest lammer dig? Migræne kan være en udmattende tilstand, der påvirker

Læs mere »