Sammenfald i lænderyggen – hvad må jeg?

Sammenfald i lænderyggen kaldes også et kompressionsbrud, hvilket betyder et brud på ryghvirvlen. Der kan være mange årsager til et sammenfald i lænderyggen. Den typiske årsag er osteoporose, som betyder knogleskørhed.

Ønsker du nogle øvelser til at forebygge et sammenfald i lænderyggen?
Så skal du tjekke disse online forløb ud. Her får du de bedste råd og øvelser mod dine smerter i lænden. Start allerede idag. 

Hvad er et sammenfald i lænderyggen?

Sammenfald i ryggen
Ved et sammenfald i ryggen nedsættes stabiliteten i ryggen. Du kan opleve smerter og nedsat bevægelighed, men ofte kræves der ikke behandling.

Et sammenfald er et brud på en eller flere ryghvirvler. Et sammenfald sker, når ryghvirvlen falder sammen, hvilket forårsager rygsmerter. Dette skyldes, at ryggen falder sammen og dermed er stabiliteten over lænderyggen formindsket. Når der sker et sammenfald i lænderyggen er det typisk den forreste del af ryghvirvlen, som falder sammen. Det betyder, at rygsøjlen krummer mere og du derfor får et nedsat lændesvaj. Din kropshøjde kan også mindskes, hvis du oplever et eller flere sammenfald i ryggen.

 

Hvad er årsagen til et sammenfald i lænderyggen?

Der kan være mange årsager til et sammenfald i ryggen. Den typiske årsag er osteoporose, som typisk opstår hos ældre kvinder. Osteoporose eller knogleskørhed, som det også kaldes medvirker til, at knoglevævet mister sin styrke. Dette skyldes, at knoglemassen mindskes og risikoen for et kompressionsbrud bliver større. Har du osteoporose kan små simple bevægelser forårsage et sammenfald i lænderyggen. Har du ikke osteopose skal der større bevægelser og kræfter til at forårsage et sammenfald i ryggen. Dette kan ske ved et trafikulykke eller et fald, hvor rygsøjlen bliver komprimeret.

 

Hvad er symptomerne for et sammenfald i lænderyggen?

Har du et sammenfald i lænden kan du opleve et eller flere symptomer. De typiske symptomer er:

  • Lændesmerter.
  • Nedsat bevægelighed omkring lænderyggen.
  • Reduceret kropshøjde.
  • Krummet ryg og/eller nedsat lændesvaj.

Ved sammenfaldet kan der ske en afklemning af nerven. Dette kan medføre føleforstyrrelser og/eller nedsat muskelstyrke i et eller begge ben. I nogle tilfælde kan der afklemningen af nerven påvirke din blærefunktion. I dette tilfælde skal du kontakte din læge.

 

Hvad kan jeg selv gøre?

Der er heldigvis flere tiltag, som du kan gøre for at undgå sammenfald i lænden. Du kan selvfølgelig ikke fjerne sammenfaldet, men du kan mindske riskioen for et nyt sammenfald. Et sammenfald i lænderyggen er ufarligt, da det er et stabilt brud og dermed ikke behøver behandling. Det er derfor ofte, at man ikke altid opdager, at lændesmerter skyldes et sammenfald. Har du mange smerter kan det være en god idé at blive i sengen de første dage. Prøv at komme op og bevæge dig så godt du kan, da det er vigtigt at holde gang i musklerne omkring lænderyggen. Træning er det bedste du kan gøre for at forebygge et nyt sammenfald i ryggen. Derudover skal du være sikker på, at du får nok kalk og D-vitamin, da dette styrker dine knogler.

 

Prøv disse øvelser til at forebygge et ny sammenfald i lænderyggen

 

Hvad er min prognose?

Hvis du først har et sammenfald i ryggen kan du ikke fjerne det igen. Du kan opleve smerter i op til 6 uger efter sammenfaldet, hvorefter knoglerne er begyndt at hele igen. Derudover kan du opleve, at dine muskler og balance er påvirket efterfølgende. Det er derfor en god idé at starte på træning så hurtigt du kan. Dels for at styrke musklerne, men også for at forebygge et nyt sammenfald i ryggen.

 

Døjer du med lændesmerter?
Med onlineforløbet “Vedvarende lændesmerter” kan du blive klogere på, hvorfor du oplever lændesmerter og hvilke øvelser du skal lave for at komme dine smerter til livs.

 

Har du nogle spørgsmål til sammenfald i lænden?
Så skriv endelig dit spørgsmål i kommentarfeltet – så svarer jeg dig gerne ☺️👇🏼

 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Øvelser for kompressionsbrud i lænderyggen
Øvelser for skoliose i lænderyggen

Andre relevante indlæg for dig:

Hypomobilitet

Hypomobilitet

I dette indlæg bliver du klogere på hypomobilitet. Hypomobilitet er ikke det samme, som hypermobilitet. Hvor hypermobilitet skyldes en overbevægelighed i leddet, så er hypomobilitet en underbevægelighed af leddet. I dette indlæg bliver du klogere på, hvorfor hypomobilitet…
Læs indlæg

Hypermobilitet

I dette indlæg bliver du klogere på hypermobilitet. Du får svar på, hvad hypermobilitet er, hvorfor det opstår og ikke mindst symptomerne på hypermobile led. Nederst i indlægget får du nogle gode råd og øvelser til at træne,…
Læs indlæg
Kroppens led

Kroppens led

Kroppens led er med til at bevæge kroppen. Vi har både ægte og uægte led. Derudover har vi flere forskellige typer led alt efter, hvor de sidder i kroppen. Vi har over 300 led i kroppen. Men hvorfor…
Læs indlæg
Menu