Ondt i lænden når jeg sidder

Får du ondt i lænden, når du sidder? Så er du ikke alene! Der kan være mange årsager til, at du får lændesmerter, når du sidder ned i længere tid. Smerter i lænden ved stillesiddende arbejde skyldes mekanisk smerte i vævet omkring rygsøjlen.  Du bliver meget klogere på, hvad dette betyder lige om lidt. Først skal vi snakke lidt om din siddestilling.

Døjer du med lændesmerter, når du sidder? Så kan du komme dine smerter til livs med et onlineforløb. Læs mere her og kom igang allerede idag.

Har du en god eller en dårlig siddestilling?

ondt i lænden når jeg sidder

En uhensigtsmæssig kropsholdning over længere tid, kan blandt andet være med til at forårsage lændesmerter.

Får du ondt i lænden,  når du sidder, er det første du skal have i tankerne, hvordan du sidder. Vi sidder ofte ned i 8-10 timer om dagen og her er din stilling alfa og omega for om du oplever rygsmerter. Når du først oplever lændesmerter vil din dårlige stilling blot forværre og forlænge dine smerter.

Dårlig siddestilling:

Sidder du sammensunket med krum ryg og fremførte skuldre? Sådan sidder flere og flere, da vi ender i denne stilling, når vi har siddet længe nok og hænger afslappet i musklerne. Problemet med denne stilling er, at vi begynder at overstrække vores ligamenter og ledbånd, hvilket på længere sigt ka give smerter. Disse smerter skyldes især den krumme ryg, som er med til, at du hurtigere og lettere oplever lændesmerter. I starten vil smerterne ikke føles ligeså slemme og intense som de kan blive på længere sigt.

 

De 3 stadier til en dårligere ryg:
 1. I starten oplever du kun ubehag i lænderyggen når du sidder ned i længere tid eller skal rejse dig fra stolen. Dette skyldes, at du blot har en let forstrækning af ligamenter og musklerne omkring rygsøjlen. Smerterne og ubehaget vil derfor også være væk efter få sekunder, da vævet i dette stadie kommer sig hurtigt.
 2. Efter noget tid på 1. stadie vil du opleve at smerterne forværres når du rejser dig. Du skal gå lidt før smerterne forsvinder og du har svært ved at rette dig helt op. I dette stadie er der sket en lille forstuvning i et af leddene i lænderyggen. Det kan derfor tage nogle minutter før smerterne er væk.
 3. Har ovenstående stadie stået på i længere tid oplever du på et tidspunkt akutte lændesmerter, når du står op. Du kan også have svært ved at stå helt oprejst. Der er nu sket en forvridning i leddet, som ikke heler hurtigt nok til at genvinde sin egen form  hurtigt nok til, at du kan bevæge dig uden smerter. Ved bevægelse forstrækker du bløddele og bruskskive mere end de er i forvejen, hvilket kan resultere i, at iskiasnerven kan komme i klemme og dermed kan du opleve symptomer og smerter i benet.

Sådan undgår du at få ondt i lænden når du sidder!

Med den rette sidde stilling kan du undgå de tre stadier til lændesmerter.

Det er typisk først, når du oplever smerter i lænden, at du begynder at tænke over din siddestilling. En god eller korrekt siddestilling har et lille svaj i lænden. Dette lændesvaj forsvinder ofte når vi sidder, da vi synker sammen. Det er vigtigt, at du ikke oversvajer når du sidder. Du kan ikke holde denne bevægelse længe, da de dybe mavemuskler bliver trætte, grundet en unaturlig stilling. Når du (over)svajer i lænderyggen skal du tage 10% af svajen, således du sidder du fortsat har et lille lændesvaj. Dette skal du holde når du sidder ned. Dette kræver meget af musklerne, samt din opmærksomhed på, at du ikke synker sammen. Kan du mærke, at du synker sammen, så skift stilling eller hvil et par minutter inden du kommer tilbage til den gode siddestilling. Brug evt. ryglæn eller en lændepølle. Disse er med til at give en bedre støtte og dermed aflaste musklerne uden at at du mister den gode siddestilling.

 

Køb en lændepude og få 10 træningsprogrammer, som styrker din lænderyg for kun 300 kroner.

Savner du nogle gode øvelser mod ondt i lænden? Så kan du finde en masse lændeøvelser på YouTube-kanalen, som du finder her. 

😌

Nysgerrig på mere?

Så kan du få tilsendt nyheder og artikler om sundhed direkte til din indbakke. Du vil modtage relevante blogindlæg om kroppen, gode tilbud på fysioterapi og en masse andre nyttige ting.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Din Flexible Sundheds nyhedsbrev med spændende artikler samt markedsføring fra Din Flexible Sundhed via e-mail. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

.

Fulde navn::

Email:

, ,
Øvelser for lænderyggen
Smerter i ryggen – hvorfor opstår de?
Smerter på bagsiden af hoften

Smerter på bagsiden af hoften

Smerter på bagsiden af hoften kan i mange tilfælde stamme fra din lænderyg. Også selvom du ikke kan mærke lændesmerter kan årsagen stamme fra enten ryggen eller bækkenet. Dog kan lokale smerter, som piriformis– eller ballesmerter være årsagen til dine smerter på bagsiden af hoften. Det er altid en god idé at få en grundig…
Øvelser til en bedre kropsholdning

Sådan bruger du en lændepude

Det er langsomt blevet hverdag igen for største delen af os. Hjemmekontoret har måske sat dig fast i din ryg? Jeg har selv arbejdet hjemmefra ved det mest u-ergonomiske spisebord på den mest u-ergonomiske spisebordsstol. Mén min redning var denne ”lændepude”. Puden, som hjælper mig mod de værste rygsmerter. Og jeg vil fortælle dig, hvorfor…
Øvelser for spondylolistese i lænderyggen

Øvelser for spondylolistese i lænderyggen

Savner du nogle gode øvelser for spondylolistese i lænderyggen? Så læs videre!  Spondylolistese betyder, at der er en fremadglidning af ryghvirvlerne i lænderyggen. I nogle tilfælde kan der være smerter og gener forbundet med dette. Det er derfor vigtigt, at du får trænet styrken og stabiliteten omkring lænderyggen. Du får her 3 gode øvelser, som…

1 Kommentar. Leave new

 • Isabella Øzkaya
  22. juni 2019 1:53

  Hej jeg heder Isabella. Jeg har åbenbart fået forkalkning ved min skulder. Er det noget I vil kunne hjælpe med?
  Jeg har henvisning fra hospital. Jeg fik vide at det skulle være en fysioterapeut, og skulle trænes op.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu