Nakkemobilitet

Ønsker du at forbedre din nakkemobilitet? Stivhed, smerter og spændinger i nakken kan skyldes nedsat mobilitet i nakken. Det er derfor en god idé at have fokus på øvelser, som forbedre din nakkemobilitet. I dette indlæg bliver du klogere på, hvilke bevægelser din nakke kan lave, hvorfor nakkemobilitet er vigtigt og ikke mindst, hvordan du kan genvinde eller vedligeholde din bevægelighed i nakken.

Sådan er nakken opbygget:

Vores nakke består af 7 nakkehvirvler. De første 2 nakkehvirvler er anderledes end de andre. Den første knogle (C1) kaldes Atlas. Hvirvlen under kaldes Axis. Dette led er et drejeled. Alle 7 nakkehvirvler er forbundet på bagsiden af knoglen. Dette kaldes et facetled, som er glideled. Dette led er med til at bøje, strække og dreje nakken. I nakken har vi 6 diskus. som er med til at stødabsorbere, mindske belastningen på din nakke, samt hjælper med at bøje og rotere dit hoved.

Atlas og Axis er de to øverste nakkehvirvler. Disse er anderledes end resten af nakken. Dette led er et drejeled, som gør at nakken kan dreje fra side til side.
Nakkemobilitet
Vores nakke består af en nakkeryghvirvel. Her er torntappene mere spidse end resten af ryggen. Mellem hver ryghvirvel er der en diskus. Alle nakkehvivlerne er forbundet på bagsiden af leddet. Dette kaldes et facetled.

Sådan bevæger nakken sig

Nakken kan bevæge sig i 6 retninger:

1 : Du kan bøje nakken (føre nakken mod brystet). Det normale bevægeområde er 40-80 grader.

2 : Du kan strække nakken (føre nakken op mod loftet). Det normale bevægeområde er omkring 70 grader.

3 + 4 : Du kan rotere nakken til begge sider. Det normale bevægeområde er op til 90 grader.

5 + 6 : Du kan vippe nakken til begge sider (så du fører øret til skulderen). Det normale bevægeområde er 20-45 grader.

 

Derfor bør du fokusere på din nakkemobilitet

Der kan være flere årsager til, at du oplever stivhed, smerter og nedsat bevægelighed i nakken. Der er mange fordele ved at fokusere på at genskabe eller vedligeholde din bevægelighed i nakken.

Du mindsker træthed og ømhed i nakkens muskler:

Når vi sidder ned i samme stilling i længere tid spænder vores nakkemuskler op. Når nakkemusklerne spænder op øges stivheden i nakken. Det gør musklerne i dårligere stand til at stabilisere nakken, samt understøtte vægten af dit hoved. Trætte muskler kan give hovedpine, pludselige sammentrækninger og nedsat bevægelighed. Har du fokus på at bevæge nakken flere gange om dagen mindskes trætheden i musklerne og de kan arbejde bedre.

 

Du kan forbedre din kropsholdning

Dit hoved vejer omkring 4-6 kg og det er denne vægt der er på din nakke, hvis dit hoved er i en god stilling. Det vil sige, at dine øre er lige over dine skuldre i en neutral position. Bøjer du dit hoved 15 grader fremad, så fordobles belastningen på dine nakkehvirvler. Det betyder, at sidder du med et fremskudt hoved, så øges belastningen på nakkens led, muskler og væv mere og mere jo længere frem du kommer med dit hoved. Det kan give smerter. Når du fokusere på mobiliteten i nakken løsnes dine spændinger i musklerne og du vil opleve at det er nemmere at bevæge nakken. Begynder du at styrke dine muskler på bagsiden af nakken og overkroppen vil du over tid opleve en forbedring i din kropsholdning.

 

Du vedligeholder nakkemusklernes koordination

Når du bevæger kroppen aktiveres dine muskler – også i nakken. Når du bevæger dig holder du musklerne stærke og ikke mindst fleksible. Når dine muskler aktiveres bliver de bedre til at koordinere dine bevægelser i nakken. Når du bevæger dine muskler i nakken mindsker du risikoen for forstuvninger og overbelastninger af nakkens muskler og ledbånd, som du måske kender ved akutte nakkesmerter eller hold i nakken, hvor dine smerter kommer ved en pludselig bevægelse.

 

Sådan kan du træne din nakkemobilitet

Du kan nemt træne din bevægelighed i nakken. I videoen herunder får du nogle simple, men ikke mindst effektive øvelser til at få bevæget din nakke godt igennem. Når du vil træne din mobilitet i nakken er det vigtigt, at du ikke oplever smerter. Du må gerne opleve muskelstræk, men ingen smerter eller ubehag i din nakke. Du får ikke mere effekt ud af øvelserne ved at presse din nakke ud i stillinger, som ikke føles godt. Hav hele tiden fokus på din vejrtrækning. Du skal trække vejret ubesværet, når du laver øvelserne. Holder du vejret eller trækker du vejret overfladisk kommer der mindre blod ud til musklerne i nakken. Det kan få musklerne til at spænde mere op, når du laver øvelserne.

Døjer du med smerter i nakken skal du altid snakke med din læge inden du begynder på øvelserne. Spring altid øvelser over, som ikke føles godt for dig og din nakke.

Du kan se nogle gode øvelser til at forbedre din nakkemobilitet i videoen herunder:

Hvor ofte skal jeg lave øvelserne?

Du kan lave øvelserne i videoen ligeså meget du vil. Er du ikke vant til at lave mobiliseringsøvelser for nakken kan du opleve at dine muskler og nakke kan blive øm efter du har lavet øvelserne. Start derfor med at lave øvelserne 1-2x om dagen indtil denne ømhed aftager. Herefter kan du lave øvelserne 3-5x om dagen. Øvelserne er især gode at lave, hvis du sidder meget ned i løbet af dagen. Ønsker du at bruge øvelserne vedligeholdende kan du lave dem 1x om dagen. Du får altid den bedste effekt ud af øvelserne, hvis du kommer så langt ud i yderstillingerne du kan (uden at overpresse). Du får ikke hurtigere resultater af at presse din krop ud i yderstillinger, som den ikke er klar til endnu. Det kan tage et par måneder før vævet giver sig. Du kan opleve hovedpine og kvalme de første gange du laver øvelserne. Det skyldes øget blodtilførsel til dine nakkemuskler. Fortsætter hovedpinen og kvalmen eller oplever du svimmelhed, synsforstyrrelser eller smerter i nakken efter øvelserne skal du stoppe med det samme og kontakte din læge.

Ønsker du flere øvelser til at forbedre din bevægelighed i nakken?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du flere øvelser til at forbedre din mobilitet i nakken. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Brystryg

Thorakalt facetsyndrom

Føler du en stikkende eller skarp smerte mellem skulderbladene? Det kunne være Thorakalt facetsyndrom. Denne tilstand opstår, når leddene i din brystryg bliver irriteret og

Læs mere »
Migræne
Hovedpine

Migræne

Kender du følelsen af at blive ramt af en pludselig og intens hovedpine, der nærmest lammer dig? Migræne kan være en udmattende tilstand, der påvirker

Læs mere »
Lændesmerter kan skyldes en diskusprolaps smerter i lænden Diskusprotrusion
Nakke

Diskusprotrusion i nakken

En diskusprotrusion i nakken er ikke det samme som en diskusprolaps. Dog kan smerterne og symptomerne minde meget om hinanden. I dette blogindlæg lærer du

Læs mere »
spændingshovedpine
Hovedpine

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine skyldes typisk spændinger i dine nakke- og skuldremuskler. I dette blogindlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på spændingshovedpine. Derudover finder

Læs mere »