Øvelser for hulfod

Du finder her 3 gode øvelser for hulfod. Hulfod kaldes også for Pes Cavus. Her har foden en høj svang. Du kan her blive meget klogere på, hvad en hulfod er. Har du gener forbundet med din hulfod kan du finde gode råd og øvelser til at mindske din hulfod. Det er vigtigt, at slå fast, at der ikke er noget galt med at have en hulfod og det er ikke alle, som har gener eller smerter. Du behøver derfor ikke bruge tid på din hulfod, hvis den ikke er til gene for dig.

 

 

Hvad er hulfod?

Ved hulfod har foden en høj svang. Dette skyldes, at mellemrodsknoglerne er mere stejle end normalt. Ved hulfod sker der en ændret belastning af forfoden, mellemfoden og hælen i forhold til en fod med en normal svang. Ved hulfod belastes den midterste del af foden i mindre grad og ofte vil foden være proneret (indaddrejet).

På dette billede ses en fod, hvor der er en normal svangbue. Her kommer belastningen på forfoden og hælen, når du går eller står.
Øvelser for hulfod
Her ses en hulfod, hvor der er en øget svang. Her øges belastningen på forfoden og hælen.

Hvilke symptomer er der på hulfod?

Det er ikke alle, som oplever smerter og symptomer på hulfod. Ofte starter smerterne og symptomerne under hælen og forfoden. Døjer du med hulfod er der en større risiko for at få hammertæeren stram Akillessenetræthedsbrud, slidgigt, nedsunket forfod og hælspore. 

Hvorfor får man hulfod?

Årsagen til platfod kan skyldes flere ting. De typiske årsager er:

  • Kan være medfødt og arveligt.
  • Nervesygdomme.
  • Muskelsygdomme.

 

Hvad kan jeg gøre for at mindske hulfod?

Har du smerter og gener grundet hulfod er der nogle tiltag, som du kan gøre. Du får her 3 råd til at lindre dine smerter i foden:

 

#1: Indlæg

Det kan hjælpe på dine smerter og gener, hvis du får et indlæg i dine sko. Indlægget skal støtte og løfte indersiden af din svang. Et indlæg er med til at styrke dine muskler, ændre din fodafvikling, når du går samt mindske dine smerter. Få gerne en professionel til at lave indlægget, så det det passer til netop din fod.

 

#2: Operation
I nogle tilfælde skal der en operation til. Da der er tale om en fejlstilling i foden, som kan påvirke dine tæer kan en korrigerende operation hjælpe med at mindske eller stoppe denne udvikling. Her kan en stramning af fodens sener og knogler hjælpe på dine smerter og gener i foden. 

 

#3: Fodøvelser

Øvelser og træning for din fod kan hjælpe på dine smerter og gener. Typisk er musklerne i foden ikke så stærke og smidige, hvilket øvelser kan hjælpe på. Du kan herunder finde 3 øvelser for hulfod, som er gode til styrke og mobilisere din fod. Det eneste du skal bruge er et langt håndklæde.

 

Du kan se nogle gode øvelser for hulfod i nedenstående video:

Hvor ofte skal jeg lave øvelser for hulfod?

Dette afhænger af graden af din hulfod og smerter. Døjer du med mange smerter og gener kan det være en god idé at lave øvelserne 3-5x om dagen. Ønsker du at bruge øvelserne forebyggende kan du med fordel lave øvelserne 1-2x om dagen. Du må ikke opleve en forværring af dine smerter og symptomer efter du har lavet øvelserne.  I slemme tilfælde kan det være nødvendigt med en operation og indlæg. Det er derfor en god idé at snakke med din læge, hvis du oplever mange smerter og gener i fødderne, så du kan få den rette behandling. Du kan supplere ovenstående øvelser med styrkeøvelser for dine underben og knæ. Musklerne i dit underben har en tæt forbindelse til dine fødder. Du kan nemt og enkelt styrke dine underben med en træningselastik, hvor du kan styrke og stabilisere dine muskler i foden, ankel og underbenet.

Ønsker du flere øvelser til at styrke din fod ?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at styrke din fod. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Overbelastningsskade i nakken
Nakke

Overbelastningsskade i nakken

Der kan være mange forskellige årsager til, at du får en overbelastningsskade i nakken. Vores nakke består af mange forskellige strukturer og væv, som kan

Læs mere »
Vedvarende lændesmerter Overbelastningsskade i lænden
Lænden

Overbelastningsskade i lænden

Kan man få en overbelastningsskade i lænden? Ja, det kan man. Vores lænderyg består af mange forskellige strukturer og væv, som også kan blive overbelastede.

Læs mere »
overbelastningsskade i øvre ryg
Brystryg

Overbelastningsskade i øvre ryg

En overbelastningsskade i øvre ryg kan skyldes flere forskellige ting. Vores brystryg består af mange forskellige strukturer og væv, som alle kan blive overbelastede. I

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Håndled

Overbelastningsskade i håndleddet

En overbelastningsskade i håndleddet skyldes typisk en irritation af underarmsmusklerne- og senerne. I mange tilfælde stammer overbelastningsskaden i håndleddet fra albuen, hvor underarmsmusklerne og senerne

Læs mere »
Overbelastningsskade i albuen
Albue

Overbelastningsskade i albuen

En overbelastningsskade i albuen skyldes typisk en irritation af muskelsenerne på underarmen. Muskelsenerne hæfter tæt på albuen og kan være årsagen til dine lokale smerter

Læs mere »
Overbelastningsskader Overbelastningsskade i skulderen
Skulder

Overbelastningsskade i skulderen

En overbelastningsskade i skulderen kan skyldes flere forskellige ting. I dette indlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på en overbelastningsskade i

Læs mere »