Spændinger i nakken – hvorfor opstår de?

Spændinger og tiltagende stivhed omkring nakken, som skyldes kontorarbejde, omtales oftest som “kontornakke”. Kontornakke er et sjovt begreb, da alle egentlig kan opleve spændinger i nakken uden den egentlige grund skyldes arbejdet. Dog er der flere faktorer, som er med til, at spændinger i nakken opstår og du får de typiske her.

Døjer du med nakkesmerter og hovedpine?


Med Din Flexible Sundheds onlineforløb "Kom dine nakkesmerter og hovedpine til livs på 4 uger" får du de bedste råd og øvelser til at komme af med dine smerter og spændinger i nakken. 

Derfor opstår der spændinger i nakken

Vores kropsholdning, når vi sidder eller står

Den kære kropsholdning kan være grund til mange problemer. Dog er det ikke nødvendigvis vores kropsholdning, der er grunden til vores spændinger i nakken opstår, men derimod, at det er samme kropsholdning vi sidder med hele dagen. Det der typisk sker, når vi sidder ned er, at vi slapper af i musklerne. Dette medfører, at vi kommer ud og hænger på ryggens ledbånd. Med fokus på nakken sker der det, at vi har en tendens til at føre hovedet fremad, så vi sidder med fremskudt hovedet. Der sker derfor en forstuvning af disse ledbånd, da de forstrækkes.

Det du kan gøre er: 

At sidde korrekt. Det er sværere end du tror, men bare, at du starter med at være opmærksom på din kropsholdning er en start. Du kan læse mere om en korrekt siddestilling lige her.

Får du spændinger i nakken, når du sidder ned?


Så kan en lændepude være løsningen. Når du sidder med en lændepude opretholdes det naturlige svaj i nakken. Dette mindsker spændinger og smerter, som opstår grundet din kropsholdning.

Manglende bevægelse af nakken i løbet af dagen

Som sagt er en dårlig siddestilling ikke synderen alene. Du kan sagtens have en uhensigtsmæssig siddestilling uden at være generet af den. Men sidder du på samme måde uden afveksling i 6-8 timer er det dér det går galt. I og med de fleste sidder foran computeren og er fordybet i dagens opgaver glemmes pauserne ofte. Det betyder, at muskler omkring halsryggen ikke bliver aktiveret og dermed bliver stive og ømme, hvilket skaber spændinger i nakken over tid.

Manglende bevægelse kan give spændinger i nakken

Det du kan gøre er: 

At stille en timer på din telefon hver time eller hver anden. Her laver du disse simple øvelser for nakken. På den måde får du aktiveret musklerne og skabt noget blodcirkulation til nakkemusklerne.

Lange og stressede dage foran computeren

Det er i orden at have lange arbejdsdage. Men lange arbejdsdage skal ikke skyldes, at du ikke føler du kan nå dine opgaver og derfor er nødt til at arbejde over. Stress og travlhed ses desværre hos flere og flere, hvilket i sidste ende kan resulterer i nakkesmerter, hovedpine og uoplagthed. Det er vigtigt, at du har din psyke med i dine overvejelser når du oplever smerter og spændinger i nakken. En travl og stresset hverdag kan nemlig være roden til opspændte muskler og hovedpine.

Stress kan give spændinger i nakken

Det du kan gøre er: 

At mærke efter på dig selv om du føler dig stresset og presset. Det behøves ikke altid skyldes arbejdet, men ofte er det en kombination af arbejde, familie og fritid, der får det hele til at kumulere. Tag evt.  en test, for at se om dine smerter kan skyldes stress. Husk dog, at testen ikke kan stå alene og derfor kan de andre punkter stadig godt have en betydning på dine smerter.

Dårlig eller manglende indstilling af stole, borde og computer

Der er de senere år kommet et øget fokus på arbejdsergonomi. Der bliver på flere og flere arbejdspladser købt nye stole og borde. Hæve-sænke-borde, stole med lændesvaj og muligheden for at sidde på en bold er mere og mere normalt på flere arbejdspladser. Dog glemmes der, at alle de nye ting stadig skal indstilles og tilpasses til netop dig og din krop. Vi er ikke ens og derfor kan du ikke bruge en standard indstilling når du sætter dig på din nye flotte stol. For både computer, bord og stol skal hænge sammen således, at du bruger færrest muskelkræfter på at sidde foran computeren.

Mangler du øvelser, som kan hjælpe med at løsne dine nakkespændinger?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du de bedste råd og øvelser for din nakke.
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Overbelastningsskade i nakken
Nakke

Overbelastningsskade i nakken

Der kan være mange forskellige årsager til, at du får en overbelastningsskade i nakken. Vores nakke består af mange forskellige strukturer og væv, som kan

Læs mere »
Vedvarende lændesmerter Overbelastningsskade i lænden
Lænden

Overbelastningsskade i lænden

Kan man få en overbelastningsskade i lænden? Ja, det kan man. Vores lænderyg består af mange forskellige strukturer og væv, som også kan blive overbelastede.

Læs mere »
overbelastningsskade i øvre ryg
Brystryg

Overbelastningsskade i øvre ryg

En overbelastningsskade i øvre ryg kan skyldes flere forskellige ting. Vores brystryg består af mange forskellige strukturer og væv, som alle kan blive overbelastede. I

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Håndled

Overbelastningsskade i håndleddet

En overbelastningsskade i håndleddet skyldes typisk en irritation af underarmsmusklerne- og senerne. I mange tilfælde stammer overbelastningsskaden i håndleddet fra albuen, hvor underarmsmusklerne og senerne

Læs mere »
Overbelastningsskade i albuen
Albue

Overbelastningsskade i albuen

En overbelastningsskade i albuen skyldes typisk en irritation af muskelsenerne på underarmen. Muskelsenerne hæfter tæt på albuen og kan være årsagen til dine lokale smerter

Læs mere »
Overbelastningsskader Overbelastningsskade i skulderen
Skulder

Overbelastningsskade i skulderen

En overbelastningsskade i skulderen kan skyldes flere forskellige ting. I dette indlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på en overbelastningsskade i

Læs mere »