Slidgigt i lænderyggen – hvad må jeg?

Slidgigt i lænderyggen kaldes også spinalstenose. Begge definitioner dækker over slitageforandringer i lænderyggen. Dette indebærer slitage på diskussen, ryghvirvlerne eller/og ledbåndene. Alt efter graden af slitageforandringerne kan dette påvirke et eller flere led i lænderyggen.

 

Hvorfor opstår der slidgigt i lænderyggen?

Slidgigt i lænderyggen
Slidgigt i lænderyggen kan opstå i ryghvirvlerne og diskus.

Det der sker i lænderyggen (og alle andre led i kroppen ved slidgigt) er, at kroppens mekaniske stabilitet ændres. Slidgigt er typisk aldersbetinget, men kan også opstå grundet et brud, operation eller belastning fx tunge løft. Lænderyggens stabilitet består af ryghvirvlerne, diskus og ledbånd. Dette kaldes den mekaniske stabilitet. Derudover medvirkler musklerne til den dynamiske stabilitet. Når der opstår slidtageforandringer i lænderyggens diskus og ryghvirvler har ledbåndene sværere ved at opretholde den samme mekaniske stabilitet i lænderyggen. Dette betyder, at musklerne omkring lænden skal være tilsvarende stærkere for, at lænderyggen får samme stabilitet som før. Er musklerne ikke stærke nok eller er slitageforandringerne for store kan der opstå smerter og nedsat mobilitet over lænderyggen. Er slidgigten meget udtalt kan det føre til en pladsforsnævring i lænderyggen. Dette medfører, at der er mindre plads til nerverne, hvilket kan resultere i summende fornemmelser i et eller begge ben.

 

Døjer du med slidgigt i lænderyggen kan du med fordel lave disse øvelser

 

Hvilke symptomer har slidgigt i lænderyggen?

Det er ikke alle der mærker, at de har slidgigt i lænden. Graden af slidgigt kan variere og således kan symptomerne. De typiske symptomer er:

  • Rygsmerter som varierer.
  • Nedsat bevægelighed.
  • Muskelømhed over ryggen.
  • Bensmerter i et eller begge ben (summende fornemmelser og/eller nedsat muskelkraft).

 

Skal jeg opereres?

Det er sjældent man opererer for slidgigt i lænden. Har du mange smerter i ryg og ben kan det være relevant med en operation, for at skabe mere plads til nerverne. Dog kan størstedelen holde deres smerter nede med regelmæssig træning. Oplever du ingen effekt af træningen efter 3 måneder eller oplever du en markant forværring af dine symptomer kan det være en idé at snakke med din læge omkring en operation.

Hvad må jeg, når jeg har slidgigt i lænden?

Du må gøre alt det du plejer at gøre. Det kan dog være, at du oplever en forværring af dine smerter ved bestemte aktiviteter. Det kan derfor være en god idé at stoppe med de aktiviter, som forværre dine smerter. Træning er godt, da dette styrker dine muskler og stabilitet omkring lænderyggen. Slidgigt kan ikke fjernes, men kan holdes nede med træning.

Døjer du med slidgigt i lænderyggen? Få de bedste råd og øvelser med et online forløb. Læs meget mere her og kom igang allerede idag. 

 

Har du nogle gode råd mod slidgigt i lænden?
Så del endelig dine erfaringer i kommentarfeltet ☺️👇🏼

 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Øvelser for slidgigt i lænden
Øvelser til diskusprolaps i lænden

Andre relevante indlæg for dig:

Øvelser for smerter i håndleddet

Savner du nogle lette og nemme øvelser for smerter i håndleddet? Der kan være mange årsager til smerter i håndleddet, men den hyppigste årsag er en musearm eller seneskedebetændelse. I dette indlæg bliver du klogere på de hyppigste…
Læs indlæg
Øvelser for slimsækkebetændelse i albuen

Øvelser for slimsækkebetændelse i albuen

Savner du nogle gode øvelser for slimsækkebetændelse i albuen? Slimsækkebetændelse kan give smerter på bagsiden af albuen, samt hævelse og nedsat bevægelighed. I dette indlæg kan du blive meget klogere på, hvad slimsækkebetændelse er, samt hvad du kan…
Læs indlæg
Albuesmerter kan skyldes en golfalbue | øvelser for golfalbue

Øvelser for golfalbue

Du kan i dette indlæg blive meget klogere på, hvad en golfalbue er, samt få nogle gode øvelser for golfalbue.  En golfalbue giver smerter på indersiden af albuen og kan give smerter i albue, underarm og hånd. Bliv…
Læs indlæg
Menu