Smerter på bagsiden af hoften kan i mange tilfælde stamme fra din lænderyg. Også selvom du ikke kan mærke lændesmerter kan årsagen stamme fra enten ryggen eller bækkenet. Dog kan lokale smerter, som piriformis– eller ballesmerter være årsagen til dine smerter på bagsiden af hoften. Det er altid en god idé at få en grundig undersøgelse af din hofte (og ryg) af en fysioterapeut, så du er sikker på at få den rette behandling for dine smerter. Du kan blive meget klogere på alle årsagerne til dine hoftesmerter her.
Årsager til smerter på bagsiden af hoften:
Lave rygsmerter:
Der er mange spændende strukturer i vores lænderyg, som kan give smerter i hoften.
Årsagen til smerterne opstår:
Der findes flere årsager til, at dine hoftesmerter stammer fra lænderyggen. Længere nede kommer jeg ind på Piriformis-syndromet, som skyldes en afklemning af Iskias-nerven. Dog kan både ledbånd og Diskus i vores lænderyg være medvirkende til, at du oplever smerter i hoften. Vores ledbånd i lænderyggen kan blive forstrukket, hvilket kan skabe refererede smerter ned til ballen/hoften. Det samme gør sig gældende, hvis vi har en udbuling af diskussen. Årsagen til dette skyldes blandt andet vores kropsholdning, overbelastning af ryggen (tunge eller mange løft), uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og stress. Derudover kan muskelspændinger/forstrækninger, slidgigt i lænderyggen, overvægt, spondylolyse og spondylolistese.
Symptomerne:
Kommer dine hoftesmerter fra ryggen kan du i nogle tilfælde opleve en diffus eller udstrålende smerte ned til hoften eller benet. Smerterne kan komme og gå alt efter, hvordan du belaster din ryg. I nogle tilfælde kan du opleve smerter og nedsat bevægelighed i ryggen. Du kan også opleve en svaghed eller summende fornemmelse ned i hele benet. Kommer dine smerter fra lænden vil du typisk have fuld bevægelighed i hoften, dog med smerter i nogle bestemte bevægelser (hvor lænderyggen oftest påvirkes).
Hvad kan jeg gøre?
Hvis dine smerter stammer fra lænderyggen skal du i gang med aflastende øvelser for lænderyggen. I andre tilfælde kan stabiliserende lændeøvelser være vejen frem. Derudover er det vigtigt, at du finder årsagen til dine smerter. Skyldes smerterne din kropsholdning, når du sidder ned ved skrivebordet eller når du står op, så vil du få den bedste effekt af at ændre denne. Du kan også opleve en forbedring, hvis du holder din krop igang i løbet af dagen. Døjer du med voldsomme smerter skal du opsøge en læge, som kan hjælpe dig med den rette smertestillende medicin og viderebehandling.
Dysfunktion/smerter i bækkenet:
I forlængelse af vores lænderyg kan hoftesmerterne også stamme fra dit bækken.
Årsagen til smerterne opstår:
Vores bækken består af vores hofteskåle samt vores korsben, som har en vigtigt betydning for vores rygsøjle. Vores bækken udsættes til daglig for mange belastninger og derfor er en ubalance eller dysfunktion i bækkenet ikke unormalt. Derfor kan tunge løft eller uhensigtsmæssige bevægelser belaste bækkenet uhensigtsmæssigt, hvilket kan nedsætte bevægeligheden omkring bækkenet. Nogle oplever bækkenproblemer under graviditeten. I andre tilfælde kan en fødsel også forårsage en dysfunktion i bækkenet. Er vi født med benlængdeforskel eller gener i ryggen (som skoliose) kan det også påvirke vores bækken.
Symptomerne:
En dysfunktion i bækkenet kan give smerter i nedre ryg, samt ballerne. Har smerterne stået på i længere tid kan smerterne stråle ned mod hoften, lysken og låret. Du kan opleve smerter i en eller begge sider. Følelsesløshed, svaghed eller prikkende fornemmelser ned i det eller begge ben kan også stamme fra bækkenet. Du kan opleve en forværring af dine smerter og symptomer, når du sidder, står, går, sover eller går op af trapper. Især hvis du sidder eller sover på den side, som du oplever smerterne i, kan forværre dine symptomer.
Hvad kan jeg gøre?
Bækkensmerter kan afhjælpes ved aflastning og øvelser. Har du voldsomme bækken/hofte-smerter er det en god idé at opsøge en fysioterapeut. Manuel behandling af dine muskler omkring bækken og ryg kan mindske dine smerter, samt forebygge nye spændinger og fejlstillinger omkring bækkenet. I slemme tilfælde med smerter kan et bækkenbælte hjælpe mod de værste smerter. Kulde og/eller varme kan også lindre dine værste smerter. Får du smerter af at gå kan det være en hjælp at gå med kortere skridt, da det mindsker belastningen på dit bækken.
Piriformissyndrom:
I vores balde har vi en muskel med navnet Piriformis. Denne muskel hjælper dig med at rotere din hofte ud af. Iskiasnerven ligger tæt på denne muskel. Er Piriformis-musklen irriteret eller opspændt kan denne muskel trykke på iskiasnerven, hvilket forårsager smerter i balde og baglår.
Årsagen til smerterne opstår:
Piriformissyndromet opstår, når musklen bliver for stram eller opspændt, så den trykker på Iskiasnerven. Dette sker ved overbelastning af musklen. Dette kan ske ved sport eller ved en uhensigtsmæssig siddestilling. Sidder du med krydsede ben det meste af tiden kan dette medvirke til, at musklen strammes op på den ene side. En pludselig bevægelse, et fald, et slag eller en ulykke kan også påvirke musklen og dermed Iskiasnerven.
Symptomerne:
Du vil opleve smerter og ømhed i ballen, som især forværres, hvis du sidder ned i længere tid. Du kan også opleve prikken og stikken i ballen og i nogle tilfælde hele vejen ned i benet. I nogle tilfælde er der også smerter omkring lænden og ned til den ene fod. Smerterne og symptomerne kan også forværres ved bestemte bevægelser eller aktiviteter. Det kan være gang, løb eller når du går på trapper.
Hvad kan jeg gøre?
Oplever du smerter omkring balde og baglår kan du selv gøre nogle ting for at lindre dine smerter. Øvelser, hvor du strækker Piriformis kan hjælpe på dine smerter. I mange tilfælde bliver Piriformissmerter forvekslet med lændesmerter. Men ofte stammer smerterne fra lænderyggen og ikke lokalt i ballen. Uanset hvad, så er det vigtigt, at du finder årsagen til at dine smerter er opstået. Undgå at sætte dig med krydsede ben, sørg for at varme godt op inden træning og undgå at gå eller løbe på bakker til du har styr på dine smerter. Dine smerter skal gerne lindres efter 3 ugers tid. Hvis dette ikke sker, så skal du kontakte din læge, som kan hjælpe dig videre med behandlingen.
Overbelastning af balle- og hoftemusklerne:
Vi har 3 ballemuskler og 4 små hofterotationsmuskler, som alle kan medvirke til smerter bagpå hoften.
Årsagen til smerterne opstår:
En skade på en eller flere muskler på bagsiden af hoften kan skyldes et direkte slag eller fald på musklerne. Det kan skabe en akut smerter og hævelse omkring den ramte muskel. Derudover kan der også opstå en overbelastning af musklerne, som er opstået grundet for tung belastning, gentagne bevægelser, uhensigtsmæssige arbejdsstillinger eller overtræning.
Symptomerne:
Du vil opleve en lokal smerte svarende til den eller de muskler, som er blevet påvirket. Du kan opleve smerter eller gener, når du sidder ned eller går med lange skridt, da du bevæger hoften ud i yderstilling. Har du en stor overbelastning af en eller flere muskler vil de fleste bevægelser i hoften give smerter. Er smerterne opstået akut kan der komme hævelse, varme og rødme omkring det påvirkede område i ballen og/eller hoften.
Hvad kan jeg gøre?
Er dine smerter opstået ved et fald eller en ulykke er det vigtigt, at du lægger is på det smertefulde område, samt sørger for elevation af benet. Er dine smerter opstået grundet overbelastning vil en pause fra de smertefulde aktiviteter, samt lette bevægeøvelser af hoften uden vægtbæring. Døjer du med mange smerter kan det være en god idé at opsøge en fysioterapeut, som kan give dig manuel behandling af den eller de muskler, som er overbelastede. Det kan hjælpe på dine smerter. Over tid er det vigtigt, at du får styrket dine balle- og hoftemuskler, så du kan nedsætte risikoen for en ny ovebelastningsskade.
Ønsker du hjælp til genoptræningen af din hofte?
I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at genoptræne netop din hofteskade.
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag.