Vi er midt i sommerens varme og vandets temperatur bliver ikke meget højere end nu. Måske har du nydt godt af bølgerne på ferien og ønsker at komme i gang med at svømme? Svømning er godt for mange ting og du kan med fordel fortsætte med svømningen vinteren over.
Dagens træningsfokus: Svømning
Det får du ud af svømning:
Ved regelmæssig svømning vil du opleve:
- En bedre kondition og styrke af dit hjerte, da du har mere fokus på vejrtrækningerne når du svømmer
- Styrke af dine ben, arm og coremuskler
- Mindre smerter I led og muskler, som du normalt oplever smerter i ved vægtbæring
Hvornår skal jeg undgå svømning?
Svømning er godt for mange ting. Især da du får bevæget hele din krop og dermed skabt blodtilførsel til dine muskler og led. Da der ikke kommer vægtbæring på dine knogler ved svømning er det godt at kombinere svømning med anden aktivitet som gang, styrketræning eller løb for at forebygge knogleskørhed. Er du gravid kan du godt svømme, men vær opmærksom på at undgå rygsvømning eller rygcrawl når du kommer længere hen i graviditeten, da babyens vægt kan trykke på dine blodårer i maven.
Hvor mange gange om ugen skal jeg svømme?
Vælger du svømning som din primære motionsform er det mest optimale at svømme 3 gange om ugen. Det er dels for at styrke musklerne, samt for at skabe regelmæssighed i træningen. Har du kun mulighed for at svømme en eller to gange om ugen er dette også fint – men det er en god idé er at supplere svømningen med en anden vægtbærende træningsform.
Hvor lang tid skal jeg svømme for den bedste effekt?
Hvor lang tid du skal svømme afhænger af din grundform. Har du aldrig svømmet før er det godt at starte stille ud og måske svømme et par baner. Prøv at svømme mindst 300 meter det svarer til 12 25-meters baner. Kan du holde til 20 minutter vil det være det bedste, da du vil få det mest optimale ud af din træning i forhold til din kondition- og kredsløbstræning.
Hvordan kommer jeg igang med at svømme?
Uanset om du vil svømme inde eller ude skal du have noget badetøj. Er du nybegynder behøver du ikke at investere i det nyeste og dyreste badetøj, men start blot med det du har. Et par svømmebriller ville også være godt for at undgå for meget vand i øjenene. Derudover er det vigtigt, at du har styr på din svømmeteknik. Du får her en lille guide til, hvad du skal være opmærksom på når du svømmer:
Brystsvømning
Brystsvømning kender de fleste og det er ofte brystsvømning man starter med at lære at svømme. Det betyder dog ikke, at teknikken i brystsvømning er mindre vigtigt end de andre svømmearter. Når du svømmer brystsvømning skal du:
- Sørger for, at dine fingre er helt samlede – det giver mindre modstand når du svømmer.
- Dine arme og ben skal være helt strakte på samme tid – sørg for at samle dine hænder og fødder så meget du kan.
- Træk dine arme ud til siden imens du løfter overkroppen op.
- Pust ud imens dine arme og ben er i tilbageføringen.
- Når du strækker dine arme og ben så fører du hovedet under vandet igen.
Crawlsvømning
Hvis du ønsker at svømme lidt hurtigere, så er crawlsvømning oplagt. I modsætning til brystsvømning er hovedet hele tiden under vandet og der er konstant bevægelse i arme og ben. Når du svømmer crawlsvømning skal du:
- Starte med strakte arme foran hovedet.
- Lave små benspark under vandoverfladen.
- Trække den ene arm under vandet imens du bøjer i albuen imens den anden er på vej ned i vandet.
- Når du fører armen op så drejer du i nakken og trækker vejret. Du skal derfor skiftevis dreje hovedet fra side til side i takt med at du bevæger armene.
Butterfly
Butterfly kræver lidt mere teknik end de forrige svømmearter. Men det er ikke umuligt at lære butterfly – det kræver bare lidt øvelse. Det er nemlig nogle andre bevægelser end vi er vant til at lave og derfor kan butterfly godt kræve mere koordinering af musklerne. Når du svømmer butterfly skal du:
- Have styr på kropsbølgebevægelsen, som er hovedbevægelsen i butterfly. Kropsbølgebevægelsen er hvor du bevæger din krop i en bølge fra pande til tå. Du kan læse mere om kropsbølgen her.
- Have kontrol over dine bevægelser i nakken og fødderne, så du ikke overbelaster dine muskler.
- Tilføje armene når du har styr på kropsbølgen.
Skal jeg svømme inde eller ude?
Der er fordele og ulemper ved begge ting. Er du nybegynder er det bedst at starte i en svømmehal. Dels da du kan svømme uanset vejr og vind, samtidigt med at du er under kontrollerede forhold. Det er derfor nemmere, at opnå en regelmæssighed i din svømning ved at svømme indendørs. Dog kan det hurtigt blive monotomt, da du blot kan svømme frem og tilbage. Du får derfor mange vendinger, hvilket kan være en gene hvis du gerne vil svømme længere distancer.
Ønsker du at svømme ude i det åbne hav skal du have styr på svømmeteknikkerne, samt have en god svømmegrundform. Du vil opleve øget vandmodstand i havet, hvilket kan gøre svømningen mere udfordrende. Svømmer du i Danmark kan du opleve, at vandet er markant koldere end i svømmehallen, hvilket kræver, at du svømmer med en våddragt. Svømmer du i det åbne hav skal du have mindst en med, som kan holde øje med dig. Derudover anbefales der ikke, at du svømmer i vand, der er koldere end 13 grader.
Uanset om du vælger at svømme inde eller ude kan du blive inspireret til at komme igang her:
Gode råd til at komme i gang med svømning
Find et svømmetræningsprogram her
Udstyr til at svømme i det åbne hav
Der findes også en masse svømmeklubber rundt om i Danmark. Har du aldrig svømmet før eller er det længe siden kan det være en god idé at få opfrisket din svømmeteknik.
Du kan finde din lokale svømmeklub her!
Jeg håber, at du er blevet motiveret til at finde svømmetøjet frem og hoppe ud i bølgen blå.
Ønsker du at styrke dine svømmearme?
I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får adgang til +200 træningsvideoer, som styrker hele kroppen.
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag.