Lændesmerter

Lændesmerter kan opstå akut eller komme snigende over tid. Smerter i lænden kan opstå i den ene eller begge sider og i nogle tilfælde kan du opleve smerter ned i det ene eller begge ben.

Her på siden kan du blive endnu klogere på lændesmerter, samt hvordan du kan komme den til livs.
Du skal altid opsøge læge eller en anden behandler for at sikre, at din smerter i lænden må trænes væk. 

 

Hvorfor opstår lændesmerter?

I 80-90% af alle tilfælde med smerter i lænderyggen kendes den specifikke årsag ikke. I mange tilfælde kommer lændesmerterne akut og kan medføre smerter og nedsat bevægelighed i lænderyggen.

I de fleste tilfælde går lændesmerterne i sig selv efter 2-4 uger. Du kan læse mere om de forskellige årsager til lændesmerter her:

Knæsmerter : Uspecifikke lænderygsmerter - det skal du gøre mod lændesmerter og smerter i lænden
Akutte lændesmerter

Akutte lændesmerter kaldes også for “hold i ryggen”, lumbago eller hekseskud. Akutte smerter i lænden kan opstå, som følge af gentagne kropsvrid, løft eller overbelastninger af ryggen. Smerterne i lænden er varierende og kan stråle ned til det ene eller begge ben. Man kan ikke se årsagen til smerterne på scanninger. Smerterne kan stamme fra muskler, ledbånd, facetled og diskus. Smerterne forsvinder typisk efter nogle dage. I slemme tilfælde kan smerterne vare op til 3 uger.

Lændesmerter kan skyldes en diskusprolaps
Diskusprolaps

En diskusprolaps i lænderyggen er ikke ualmindeligt. 20% af den danske befolkning har en diskusprolaps uden at vide det. Nogle opleve mange smerter, ved en diskusprolaps. I slemme tilfælde kan du opleve smerter ned i det et ene eller begge ben. Dette kan ledsages nedsat muskelstyrke og føling i det ene eller begge ben. En diskusprolaps kan opstå grundet gentagne tunge belastninger af ryggen. Ulykker eller ændringer på rygsøjlen kan også forårsage en diskusprolaps i lænden.

Slidgigt i lænderyggen
Slidgigt i lænderyggen

Slidgigt kaldes også for Spondylose. Slidgigt i lænden omfatter degenerative ændringer i diskurser, ryghvirvler og ledbånd. Dette kan forårsage lændesmerter med udstråling ned til det ene eller begge ben. Slidgigt i lænderyggen kan opstå grundet brud, operationer eller gentagne belastninger af ryggen. Dette kan blandt andet skyldes tunge løft eller gentagne vrid af ryggen.

Skoliose
Skoliose

Skoliose er betegnelsen for en eller flere skævheder i ryggen. Dette kan give smerter og træthed omkring rygsøjlen. I nogle tilfælde kan der være vejrtræknings- og fordøjelsesproblemer forbundet med Skoliose. Skoliose kan være medfødt, men kan også opstå grundet en skade på ryggen. I nogle tilfælde kan benlængdeforskel også medvirke til Skoliose.

Iskiassmerter kan give lændesmerter
Iskiassmerter

Iskiassmerter bruges ofte om smerter i baller og baglår. Iskiassmerter stammer fra Iskiasnerven, som går fra lænderyggen ned til foden. I nogle tilfælde stammer smerterne fra lænderyggen grundet en diskusprolaps eller slidgigt i lænderyggen. I andre tilfælde kan smerterne opstå lokalt i ballen, hvor Piriformiusmusklen afklemmer nerven. Du kan opleve smerter lokalt omkring lænderyg eller balle, men ofte med udstråling ned til baglår eller fod. Du kan også opleve nedsat muskelstyrke eller føling ned i det ene ben.

Sammenfald i ryggen kan give lændesmerter
Sammenfald i lænderyggen

Et sammenfald i lænderyggen kaldes også for et kompressionsbrud. Her er der sket et brud på ryghvirvlen i lænderyggen. De typiske årsager til et sammenfald i lænderyggen er osteoporose (kaldes også knogleskørhed). Et sammenfald kan også ske, som følge af et trafikulykke eller et fald, hvor ryggen er blevet komprimeret. Du vil ofte opleve akutte lændesmerter, samt nedsat bevægelighed omkring lænderyggen. I nogle tilfælde kan du se, at din kropshøjde er blevet reduceret eller din ryg er blevet mere krum eller du har fået nedsat dit lændesvaj.

Spondylolyse kan give lændesmerter
Spondylolyse

Spondylolyse er betegnelsen for et eller flere brud på hvirvelbuen på ryghvirvlen. Dette brud sker grundet svaghed i knoglen og ses ofte hos børn. Dette er ofte medfødt og kan øge risikoen for træthedsbrud i lænderyggen. Her vil der ofte opstå lændesmerter, samt stivhed omkring lænderyggen. I nogle tilfælde kan der være udstrålende smerter ned til balde og ben.

Spondylolistese kan give lændesmerter
Spondylolistese

Ved Spondylolistese er der sket en fremadglidning af en ryghvirvel i lænderyggen. Dette skyldes typisk et brud på hvirvelbuen, hvorefter der opstår en lille fordybning imellem de to ryghvirvler. Dette kan give lændesmerter og nedsat bevægelighed omkring ryggen. I nogle tilfælde kan der være udstrålende smerter ned til det ene eller begge ben, samt nedsat muskelstyrke eller føleforstyrrelser ned i det ene eller begge ben.   Den typiske årsag til Spondylolistese er Spondylose (et brud på hvirvelbuen). I andre tilfælde kan Spondylolistese være medfødt eller opstå hos ældre, som følge af slidgigt i lænderyggen.

Kom dine lændesmerter til livs hjemme i stuen

I 80% af alle tilfælde med lændesmerter kan smerterne trænes væk. Ofte kræver det bare de rette øvelser og råd til at styrke musklerne omkring lænderyggen. Selvom akutte lændesmerter ofte går i sig selv efter et par dage kan du med fordel forebygge, at dine lændesmerter kommer igen.

Hos Din Flexible Sundhed kan du finde netop det onlineforløb, som passer til dig. Læs mere om dine muligheder her og kom igang allerede idag:

Onlineforløb:
Vælg mellem 3 forløb, som kan hjælpe dig af med dine lændesmerter

Lændesmerter kan opstå akut eller komme snigende. I mange tilfælde kan lændesmerter forebygges med de rette øvelser, råd og tiltag i din hverdag. Hos Din Flexible Sundhed kan du vælge mellem 3 online forløb, som du kan læse meget mere om her:

Akutte lændesmerter

Dette onlineforløb er godt til dig med akutte lændesmerter. Du får adgang til alle de bedste råd og øvelser med det samme. Når du har akutte lændesmerter er det vigtigt, at du laver de rette øvelser. Og jo før du kommer igang, jo bedre. Du kan lave dette program alle steder og du får evig adgang til øvelserne.

Akutte lændesmerter : Dette online forløb hjælper dig med dine akutte lændesmerter og til at forebygge smerter i lænden
Vedvarende lændesmerter

Dette træningsprogram er til dig, som døjer med vedvarende lændesmerter. I dette onlineforløb får du viden omkring din lænderyg og smerter, samt en masse øvelser, som du nemt kan lave i løbet af dagen. Du får adgang til alle modulerne med det samme, hvilket betyder, at du kan starte allerede idag.

Knæsmerter : Uspecifikke lænderygsmerter - det skal du gøre mod lændesmerter og smerter i lænden
Forebyg lændesmerter

Dette onlineforløb er til dig, som ønsker, at forebygge lændesmerter og røggener. Du får en 10 træningsvideoer, samt en masse viden om, hvordan du kan styrke og stabilisere din lænd bedst muligt. Derudover får du et indblik i, hvilke fysiske og psykiske faktorer, der kan have en indflydelse på din lænderyg.

Uspecifikke lænderygsmerter hjemmetræning smerter i lænden

Den rette kropsholdning kan afhjælpe dine smerter i lænden

En uhensigtsmæssig kropsholdning kan give lændesmerter. Årsagen til, at dine lændesmerter opstår, når du sidder ned i længere tid kan skyldes din kropsholdning. Når vi sidder ned i længere tid af gangen kommer vi nemt til at falde sammen i vores ryg. Dette giver en øget krumning i vores lænderyg, hvilket over tid forstrækker vores ledbånd omkring lænderyggen. Dette kan give smerter og stivhed over lænderyggen. Her kan en lændepude være din redning. En lændepude giver dig den rette støtte i din lænderyg, så du hele din rygsøjle komme ind i en naturlig S-form igen. Det giver dig et naturligt svaj i lænderyggen og gør det umuligt for dig, at falde sammen, når du sidder i længere tid af gangen.

Rund lændepude kan hjælpe mod smerter i nakken

Køb din lændepude allerede idag

Du kan købe din nye lændepude hos Din Flexible Sundhed. Det er vigtigt, at du finder den lændepude, som passer til din ryg. Du kan vælge mellem 2 størrelser, en flad og en rund lændepude. Du kan bruge din lændepude på kontoret, i bilen og i sofaen og kan være med til at mindske dine lændesmerter. Lændepuderne er fra Mckenzie, som har de bedste lændepuder på markedet. Når du køber en lændepude hos Din Flexible Sundhed får du 10 træningsprogrammer, som er med til at styrke og stabilisere din lænderyg. Øvelserne kan hjælpe dig til en stærkere og mere stabil ryg, samt en bedre kropsholdning.

Jeg mangler en lændepude!

Læs mere om de forskellige lændepuder og find din nye yndlingspude. En rund lændepude er god til bløde stole eller til dig, som ønsker ekstra støtte til din ryg.

Du kan læse mere om lændesmerter her:

Du kan finde gode øvelser mod smerter i lænden her:

Find de populære træningsvideoer mod lændesmerter her:

Har du spørgsmål eller er i tvivl?

Så skriv endelig en besked, så står jeg klar med at svare på dine spørgsmål.

Menu